ЗАСТОСУВАННЯ МЕМБРАННИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ВИРОБНИЧОЇ ПІДГОТОВКИ ВОДНИХ РЕСУРСІВ

  • Г. В. Дейниченко Харківський державний університет харчування та торгівлі
  • В. В. Гузенко Харківський державний університет харчування та торгівлі
  • Н. Г. Перекрест Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського
  • О. К. Кізілов Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського
Ключові слова: вода, процес, технологія, мембрана, підготовка, очищення

Анотація

Анотація – у роботі висвітлено питання щодо використання мембранних процесів з метою розробки ресурсозберігаючих технологій під час виробничої підготовки води. Надано аналіз і характеристику різних способів традиційної і мембранної підготовки та очищення води для харчової промиловості. Визначено переваги застосування мембранних процесів водопідготовки та водоочищення в різних галузях харчової промисловості.

Посилання

1. Дейниченко Г. В., Мазняк З. О. Мембранні технології та проблеми їх застосування під час очищення поверхневих і ґрунтових вод // Экология и промышленность. 2010. № 1. С. 24–29.
2. Василечко В. О. Скоробогатий Я. П., Грищук Г. В. Вода як невід’ємний продукт харчування і сировина в харчовій промисловості // Вісник Львівської комерційної академії. Серія товарознавча. 2014. Вип. 14. С. 121–129.
3. ДСТУ 7525:2014. Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості. Київ, 2014. 25 c. (Інформація та документація).
4. ДСанПіН 2.2.4-171-10. Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною. Київ, 2010. 66 с.
5. Харчова хімія / В. В. Євлаш та ін. Харків, 2012. 503 с.
6. Грабовська Л. Л. Науково-технічні засади поліпшення стану питного водопостачання регіонів України : автореф. дис. ... канд. техн. наук. Київ, 2009. 22 с.
7. Про загальнодержавну цільову програму "Питна вода України" на 2006 - 2020 роки: Закон України від 3 березня 2005 р. № 2455-IV. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2455-15/ed20050303/page (дата звернення: 11.12.2018).
8. Фартушняк К. А., Степова К. В. Покращення якості питної води в Україні фільтраційним методом // Вода в харчовій промисловості : тези доповідей ІV Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 16–17 трав. 2013 р.). Одеса: ОНАХТ, 2013. С. 58–59.
9. Дейниченко Г. В. Мазняк З. О., Золотухина І. В. Ультрафільтраційні процеси та технології раціональної переробки білково-вуглеводної молочної сировини: монографія. Харків: Факт, 2008. 208 с.
10. Свитцов А. А. Введение в мембранную технологию. Москва: Дели принт, 2007. 208 с.
11. Первов А. Г. Современные методы подготовки очистки питьевой и технической воды с применением мембран: обратный осмос, нанофильтрация, ультрафильтрация. Москва: Издательство асоциации строительных вузов, 2009. 232 с.
12. Kweon J. H. Integrated water treatment: softening and ultrafiltration. Austin: The University of Texas at Austin in Partial Fulfillment of the Requirements, 2002. 265 c.
Опубліковано
2019-03-27
Як цитувати
Дейниченко, Г., Гузенко, В., Перекрест, Н., & Кізілов, О. (2019). ЗАСТОСУВАННЯ МЕМБРАННИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ВИРОБНИЧОЇ ПІДГОТОВКИ ВОДНИХ РЕСУРСІВ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 19(1). Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/84

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##