ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР НА ПІДПРИЄМСТВАХ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ

  • О. В. Зозуляк Вінницький національний аграрний університет
  • І. А. Зозуляк Вінницький національний аграрний університет
Ключові слова: система НАССР, безпечність, молокопереробні підприємства, принципи системи НАССР

Анотація

проблема, з якою зустрічається кожне молокопереробне підприємство - це ефективний збут молочної продукції. Забезпечення високої якості та конкурентоспромо-жності особливого значення набуває при споживанні населенням молочної продукції, особливо продуктів дитячого харчування.

Запобіжною системою оцінювання контролю небезпечних чинників продовольчої сировини, готової продукції і технологічних процесів, що значною мірою зменшує рівні ризиків виникнення небезпек для життя та здоров’я людей є система НАССР.

Посилання

1. Матвєєв В. В., Поперечний Б. М. Суть, зміст та основні принципи систем управління якістю продукції в молочній галузі // Ефективна економіка. 2014. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3694 (дата звернення: 13.11.2018)
2. Стиренко Л. М. Оцінювання системи управління якістю в контексті «витрати-результати» // Наукові праці національного університету харчових технологій. Сер. Економічні науки. 2009. № 23. С. 97-101.
3. Підвищення конкурентоспроможності підприємства молочной промісловості, за рахунок впровадження системи НАССР / А. М. Одарченко та ін. // Молодий вчений. Херсон, 2016. № 12 (1). С. 908-912.
4. Фатхутдинов Р. Конкурентоспособность России: как ее повысить // Стандарты и качество. 2004. № 1. С. 60-63.
5. Мікійчук М. М., Остап'юк С. Д. Етапи розроблення системи НАССР на молокопереробному підприємстві // Енергетика и автоматика. 2017. № 1. С. 123-131.
6. НАССР: Аналіз небезпечна чинників та критичні точки контролю у виробництві харчових продуктів и продовольчої сировини: навчальний посібник. Київ: УкрНДНЦ, 2005. 70 с.
7. Бурыкина И. М., Щемелева М. В., Хитрова В. Система НАССР на предприятиях промышленности: программа внутреннего контроля // Молочная промышленность. 2004. № 5. С. 16-17.
8. Касянчук В. Проблеми безпечності української молочної продукції // Продукти & Інгредієнти. 2008. № 5. С. 54-56.
9. Молоко та молочні продукти: стандарти для сертифікації /
О. Козаченко та ін. // Стандартизація, сертифікація, якість. 2002. № 3. С. 28-29 .
10. Павличенко М. Г. Ринок молока в Україні та перспективи для різніх категорій господарств // Молочна промисловість. 2007. № 5 (40). С. 19.
11. Особливості впровадження системи НАССР на молокопереробніх підпріємствах України / Н. М. Богатко та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжіцького. Львів, 2011. Т. 13 № 4 (4). С. 171-176.
12. Слатвінська Т. А. Особливості розробки та впровадження системи управління якістю молока в сільськогосподарських підпріємствах // Аграрний вісник Причорномор'я. Сер. Економічні науки. Одеса, 2009. Вип. 49. С. 62-66.
13. Управління якістю. Сертифікація: навч. посібник / Р. В. Бічківській та ін. Київ: Вища школа, 2005. 432 с.
14. ДСТУ 4161-2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги. [Чинний від 2003-07-01]. Київ, 2003. 14 с.
15. Широбокова А. Управління безпечністю харчових продуктів // Стандартизація, сертифікація, якість. 2010. № 2. С. 68-70.
Опубліковано
2019-04-15
Як цитувати
Зозуляк, О., & Зозуляк, І. (2019). ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР НА ПІДПРИЄМСТВАХ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 19(1). Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/98