https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/issue/feed Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного 2025-06-12T08:04:34+03:00 Редакція pracitdau@gmail.com Open Journal Systems <p>Представлені результати досліджень вчених&nbsp; у&nbsp; галузевому машинобудуванні, електроенергетики, електротехніки та електромеханіки, а також харчових технологій, комп'ютерних наук та інформаційних технологій.</p> <p>Видання призначене для наукових працівників, викладачів, аспірантів, інженерно-технічного персоналу і студентів, які спеціалізуються у відповідних або суміжних галузях науки та напрямках виробництва.</p> <p><a href="http://nauka.tsatu.edu.ua/print-journals-tdatu/p-index.html" target="_blank" rel="noopener">Стара версія сайту / архів видання</a></p> https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/938 АНАЛІЗ ВПЛИВУ ТЕМПЕРАТУРИ НА АДАПТАЦІЮ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН 2025-06-12T08:04:34+03:00 О. С. Ковязін tereshchuk.helvetica@gmail.com І. О. Чижиков tereshchuk.helvetica@gmail.com О. О. Дереза tereshchuk.helvetica@gmail.com А. С. Пастушенко tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Проаналізовано вплив температурного режиму на адаптацію та продуктивність сільськогосподарських тварин. Розглянуто критичні температурні межі для різних видів тварин, їхні адаптаційні механізми до змін температури та наслідки теплового й холодового стресу. Визначено, що підвищена температура спричиняє зниження надоїв молока, уповільнення набору маси у свиней і зменшення яйценоскості в птиці. Низькі температури мають менш виражений вплив на продуктивність, оскільки тварини частково компенсують втрати енергії завдяки підвищеному споживанню корму.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/939 ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПАРАМЕТРІВ КОПАЧА НА ВЕРТИКАЛЬНЕ НАВАНТАЖЕННЯ КОЛІС МАЛОГАБАРИТНОГО МЕХАНІЗОВАНОГО АГРЕГАТУ 2025-06-05T16:03:01+03:00 В. П. Кувачов tereshchuk.helvetica@gmail.com В. М. Дружич tereshchuk.helvetica@gmail.com С. О. Шевченко tereshchuk.helvetica@gmail.com К. О. Зеленов tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Актуальність теми досліджень полягає у вирішенні проблеми погіршення зчеплення рушіїв малогабаритної с.-г. техніки в складі копачів через вертикальний складник реактивної сили опору при вертикальному різанні ґрунту. Мета досліджень – підвищити техніко-експлуатаційні показники роботи малогабаритного механізованого агрегату в складі одноосьового енергозасобу та копача шляхом обґрунтування його параметрів. За результатами досліджень уперше обґрунтовано вплив вертикального складника реактивної сили копача на довантаження коліс одноосьового енергозасобу та запропоновано методи оптимізації параметрів роботи малогабаритних аграрних агрегатів, які працюють за принципом вертикального різання ґрунту. Отримані результати можуть бути використані для розроблення рекомендацій щодо проєктування та експлуатації малогабаритних механізованих агрегатів у складі копачів, що дасть змогу підвищити їх продуктивність і тягово-зчіпні властивості в польових умовах.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/940 КІНЕТИЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ СУШІННЯ БІШОФІТУ ІНФРАЧЕРВОНИМ ВИПРОМІНЮВАННЯМ 2025-06-05T16:03:08+03:00 В. М. Марчевський tereshchuk.helvetica@gmail.com О. А. Новохат tereshchuk.helvetica@gmail.com В. В. Філіпов tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Процес сушіння бішофіту є важливим етапом його виробництва, проте потребує значних енерговитрат. У статті описано кінетику процесу сушіння бішофіту інфрачервоним випромінюванням за низькотемпературного режиму до 90 °С. Наведено переваги цього методу та можливі труднощі його застосування. Представлено кінетичні закономірності сушіння бішофіту інфрачервоним випромінюванням у межах густини теплового потоку 0,9–1,45 кВт/м2. Описано експериментальну установку. Результати досліджень виконані у вигляді графічних залежностей вологовмісту бішофіту, часу та швидкості сушіння. Запропоновано рівняння, за яким у межах указаного діапазону густини теплового потоку можна визначити константу сушіння бішофіту. Це дасть змогу попередньо визначити інтенсивність сушіння бішофіту інфрачервоним випромінюванням обраним інфрачервоним випромінювачем.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/941 ДОСЛІДЖЕННЯ КЕРОВАНОСТІ РУХУ ОРНОГО МТА З ФРОНТАЛЬНИМ ПЛУГОМ БЕЗ ОПОРНОГО КОЛЕСА 2025-06-05T16:03:15+03:00 В. Т. Надикто tereshchuk.helvetica@gmail.com Г. А. Петров tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Сучасне аграрне виробництво характеризується використанням орних агрегатів за схемою push-pull. Її особливістю є використання фронтального плуга. Зазвичай таке орне знаряддя використовують з опорним колесом. Дослідження розглядає процес аналізу стійкості руху орного агрегату з фронтальним плугом з опорним колесом (варіант 1) порівняно з варіантом без нього (варіант 2). Дослідженнями установлено при застосуванні агрегату за варіантом 2 спектр коливань кута повороту керованих коліс трактора є бажано вужчим за спектр коливань цього ж параметра для агрегату з фронтальним плугом, обладнаним опорним колесом. Спектр коливань курсового кута трактора вужчий, ніж спектр коливань кута повороту його керованих коліс. В орного агрегату за варіантом 2, як у динамічної системи, має місце позитивний кореляційний зв’язок між входом (керувальним впливом) і виходом. Максимальне значення цього зв’язку сягає позначки 0,9. А це у 1,8 раза більше порівняно з орним агрегатом за варіантом 1. Практично це означає, що застосування фронтального плуга без опорного колеса забезпечує більш тісний кореляційний зв’язок між кутом повороту керованих коліс трактора і його курсовим кутом. У практичному сенсі це вказує на задовільну керованість руху орного МТА за новою схемою.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/942 ВПЛИВ ПОХИБКИ ЗУБЧАСТОГО ПРОФІЛЮ РОТОРІВ ПЛАНЕТАРНОГО ГІДРОМОТОРА НА ЙОГО ТЕХНІЧНИЙ СТАН 2025-06-05T16:03:21+03:00 А. І. Панченко tereshchuk.helvetica@gmail.com А. А. Волошина tereshchuk.helvetica@gmail.com І. А. Панченко tereshchuk.helvetica@gmail.com І. М. Холод tereshchuk.helvetica@gmail.com А. А. Волошин tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У сучасних мехатронних системах приводу активних робочих органів мобільної техніки дедалі частіше знаходять застосування гідромашини об’ємного принципу дії, а саме планетарні гідромотори, які є досить складним механізмом з деталями, що становлять прецизійне з’єднання. Тому однією з проблем, що зумовлюють працездатність планетарних гідромашин, є контроль точності виготовлення його роторів. У результаті проведених досліджень розроблено та обґрунтовано розмірний ланцюг, розроблено розрахункову схему, створено методи та пристрої контролю, встановлено вплив зазору на технічний стан планетарного гідромотора. Установлено, що граничні значення цього проміжку можуть бути використані для нормування функціональних параметрів, що впливають на працездатність гідромотора.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/943 ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ БІОФІЛЬТРІВ У БІОГАЗОВИХ УСТАНОВКАХ 2025-06-05T16:03:27+03:00 О. Г. Скляр tereshchuk.helvetica@gmail.com Р. В. Скляр tereshchuk.helvetica@gmail.com Б. В. Болтянський tereshchuk.helvetica@gmail.com С. В. Сиротюк tereshchuk.helvetica@gmail.com С. В. Коробка tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У статті розглянуто сучасний стан переробки гнойових стоків у метантенках із біофільтрами, що забезпечують покращене зброджування органічної маси завдяки штучному накопиченню метаноутворювальних мікроорганізмів. Проаналізовано вплив біофільтрів на стабілізацію процесів метаногенезу, розширення діапазону рН і температурних режимів, що сприяє підвищенню ефективності біогазових установок. Визначено основні вимоги до матеріалів біофільтрів та методи їх використання. Досліджено перспективи застосування анаеробних біофільтрів у біогазових технологіях для різних типів органічної сировини.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/944 ЧИСЕЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ВІБРАЦІЙНОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ЗЕРНІВКИ ДЕКОЮ З ПУЛЬСУВАЛЬНИМ ПОВІТРЯНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ 2025-06-05T16:03:35+03:00 С. П. Степаненко tereshchuk.helvetica@gmail.com Б. І. Котов tereshchuk.helvetica@gmail.com Д. А. Волик tereshchuk.helvetica@gmail.com В. А. Мельник tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Сучасне агропромислове виробництво України потребує нових, більш ефективних машин для очищення зернового вороху та фракціонування зерна. Більшість зерноочисних машин, які пропонуються промисловістю, працює на основі зворотно-поступального руху решітних станів. Проте продуктивність таких машин значно нижча порівняно з тими, де під решітний стан подається повітряний потік, а в нашому випадку – пульсувальний повітряний потік. Водночас точна траєкторія руху зернового матеріалу безпровальним решетом залишається недостатньо вивченою. За частот обертання в межах n = 600 об/хв на початковій стадії руху зернини по решету вона спочатку здійснює синусоїдальний рух, який потім переходить у експоненціальне підвищення. На основі проведених розрахунків установлено, що за низької частоти обертання час перебування зернового матеріалу на решеті скорочується, а за максимальної – збільшується через малу відстань між вершинами синусоїди, що підвищує імовірність рекомбінації зернівок за висотою шару матеріалу на поверхні безпровального решета. Зміна кута нахилу відносно поздовжньої осі решета також сприяє збільшенню пропускної здатності та покращенню якості розподілу зернового матеріалу.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/945 ПОКРАЩЕННЯ РЕЖИМУ РОБОТИ СИМЕТРИЧНОГО ТРИФАЗНОГО НАВАНТАЖЕННЯ ПРИ НЕСИМЕТРІЇ ЖИВИЛЬНИХ НАПРУГ 2025-06-05T16:05:07+03:00 О. Ю. Вовк tereshchuk.helvetica@gmail.com І. О. Попова tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У роботі розглянуто вплив несиметрії живильних напруг джерела на роботу симетричного трифазного навантаження. Установлено, що найгіршим випадком трифазної системи з несиметричним джерелом і симетричним навантаженням є чотирипровідна. Запропоновано для покращення режиму роботи трифазного симетричного навантаження за умови несиметрії живильних напруг включати в лінійні проводи симетрувальні елементи, які не є джерелами. Установлено, що на практиці таке симетрування живильних напруг можна здійснити тільки за найменшим значенням електрорушійної сили джерела. Для такого випадку отримана методика розрахунку комплексів повних опорів симетрувальних елементів.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/946 ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ В ЄДИНУ ЕНЕРГЕТИЧНУ СИСТЕМУ 2025-06-05T16:06:25+03:00 С. М. Дудніков tereshchuk.helvetica@gmail.com С. В. Галько tereshchuk.helvetica@gmail.com О. О. Мірошник tereshchuk.helvetica@gmail.com О. А. Савченко tereshchuk.helvetica@gmail.com Д. М. Зеленков tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У статті запропоновано використовувати біогазові установки (далі – БГУ) як високогнучкі джерела енергії. При ухваленні рішення про їх використання є прогнозування показників енергоефективності запропонованої системи енергопостачання на основі біогазу порівняно з поточною централізованою моделлю. Показники енергоефективності оцінювалися за допомогою аналізу енергетичних балансів, побудованих з використанням усереднених статистичних даних про втрати та споживання енергії на біогазових об’єктах. Цей підхід рекомендується використовувати на ранніх етапах визначення технічних вимог при побудові або модернізації наявних енергетичних систем. Упровадження БГУ є економічно конкурентоспроможним порівняно із централізованими системами, як-от теплові електростанції та котельні. Інтеграція БГУ допоможе зменшити національну залежність від імпортованої енергії, виправити дисбаланси в енергетичній системі та знизити вартість енергії – електричної, теплової чи хімічної (наприклад, добрив).</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/947 РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ НИЗЬКОКАЛОРІЙНОГО ЛИМОНАДНОГО КОНЦЕНТРАТУ З ВИКОРИСТАННЯМ НАТУРАЛЬНИХ ПІДСОЛОДЖУВАЧІВ 2025-06-05T16:09:36+03:00 В. М. Бандура tereshchuk.helvetica@gmail.com О. П. Прісс tereshchuk.helvetica@gmail.com Т. О. Колісніченко tereshchuk.helvetica@gmail.com Д. І. Сердюк tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У статті досліджено виготовлення функціональних лимонадних концентратів із заміною цукру на природний підсолоджувач стевіозид. Запропоновано оптимальну рецептуру лимонадних концентратів, яка передбачає використання замінників цукру у визначених пропорціях. Завдяки цьому калорійність лимонадних концентратів зменшується майже у 2,35 раза порівняно з рецептурою, що містить цукор. Глікемічний індекс у лимонадних концентратах зі стевіозидом менший майже в 1,15 порівняно з рецептурою, що містила цукор. Додавання топінамбура до рецептури із цукром та окремо зі стевіозидом робить смак м’якшим і приємнішим, а також покращує корисні властивості лимонадних концентратів.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/948 УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ПЕРЕЕТЕРИФІКОВАНИХ ЖИРІВ 2025-06-05T16:09:39+03:00 В. М. Бандура tereshchuk.helvetica@gmail.com Л. В. Фіалковська tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У статті описано дійсні технології виробництва переетерифікованих жирів. Процес переетерифікації використовують для зміни фізико-хімічних властивостей олії. Переетерифікацією називають реакцію обміну ацилами при взаємодії молекул двох складних ефірів. Це спосіб модифікації олій та жирів, що дає змогу шляхом перетворення молекул тригліцеридів впливати на їхні властивості. Обґрунтовано впровадження вдосконалення технологічного обладнання цеху з виробництва переетерифікації жирів. Представлено розробку змішувача, проведено основні розрахунки проєктного обладнання, наведено відповідні схеми та креслення. Актуальним завданням є розробка нових видів модифікованих жирів на основі сумішей олій. Удосконалено технологію виробництва майонезу; як масляну основу використовували суміші рафінованих дезодорованих олій соняшникової та ріпакової. У статті наведено дані досліджень і розгляд технології виробництва переетерифікованих жирів. Удосконалено технологічну схему виробництва переетерифікованих жирів, що заснована на передовому досвіді провідних підприємств та впровадження новітнього обладнання.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/949 РОЗРОБЛЕННЯ КРАФТОВОГО НАПОЮ ДЛЯ ВЕГЕТАРІАНЦІВ 2025-06-05T16:09:43+03:00 І. М. Дударєв tereshchuk.helvetica@gmail.com С. Р. Ющук tereshchuk.helvetica@gmail.com Р. Ю. Кухар tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Унаслідок збільшення у світі кількості прихильників здорового харчування та вегетаріанства потребує розширення асортимент безалкогольних напоїв з рослинної сировини. Тому мета дослідження – розробити крафтовий напій для вегетаріанців та дослідити його фізико-хімічні й органолептичні властивості. Розроблений крафтовий напій містить рецептурні компоненти: напій вівсяний, сік яблучний і чай чорний.Напій має високі органолептичні властивості, зокрема, приємний яблучний смак та запах. Густина напою – 1031 ± 2,8 кг/м3, уміст сухих речовин – 7,80 ± 0,15 % та активна кислотність (рН) 4,6. Калорійність напою 39,1 ккал/100 г, а його поживна цінність (мас. %): білки 0,62; жири 1,25; вуглеводи 6,34. Напій може бути рекомендований до впровадження на крафтових виробництвах безалкогольних напоїв та в закладах ресторанного господарства.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/950 ЙОГУРТИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ОСНОВІ КІНОА 2025-06-05T16:09:47+03:00 Д. Б. Кічура tereshchuk.helvetica@gmail.com Р. О. Субтельний tereshchuk.helvetica@gmail.com І. Б. Миляновська tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Останніми роками молочна промисловість збагатилася новими технологіями та продуктами рослинництва, що допомагають розширити асортимент молочної продукції. Кисломолочні продукти – це збірна назва продуктів типу айрану, йогурту, кефіру, кумису, ряжанки, сиру, сметани. Їх загальна назва виникла завдяки кисломолочному бродінню (перетворення лактози в молочну кислоту), викликаного мікроорганізмами, що входять до складу різного типу заквасок. У процесі бродіння утворюються й інші продукти, як-от: двоокис вуглецю, оцтова кислота, диацетил, ацетальдегід і деякі інші, що надають молочному продукту характерні смак та аромат. Йогурт – це кисломолочний продукт, отриманий шляхом ферментації молока за допомогою корисних бактерій, зокрема видів Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus. Підвищений уміст сухих речовин у продукті досягається двома способами – попереднім згущенням молока у вакуум-апаратах або внесенням сухого знежиреного молока. Йогурт буває натуральним і з добавками (фрукти, мед, зернові). Корисніший варіант – без цукру та штучних ароматизаторів, через свої властивості широко використовується в дієтичному харчуванні. Посеред зернових добавок зараз активно впроваджують сировину, вирощену на інших материках. Кіноа – це псевдозернова культура, багата на білок, клітковину, залізо, магній і незамінні амінокислоти, не містить глютену, тому підходить для людей із целіакією. Цей продукт має нейтральний смак і використовується в кулінарії, зокрема салатах, гар- нірах, супах і десертах.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/951 ОЦІНКА ЯКОСТІ ЗРАЗКІВ КИТАЙСЬКИХ КОВБАС ЗА ДОПОМОГОЮ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ «ФАКТОРНИХ ПЛОЩ» ЗА ВМІСТОМ МІНЕРАЛЬНИХ КОМПОНЕНТІВ 2025-06-05T16:09:51+03:00 І. П. Паламарчук tereshchuk.helvetica@gmail.com Ф. Юанься tereshchuk.helvetica@gmail.com Н. П. Загорко tereshchuk.helvetica@gmail.com В. В. Бочарнікова tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Серед китайських можна відзначити сосиски з м’яса, які стійкі до зберігання; ковбаси з нежирного м’яса із сильними приправами; солоні, тверді та висушені на повітрі пивні ковбаси; солодкі ковбаси зі смаком сичуані та гострі ковбаси з кантонським смаком. До недоліків технологій виготовлення таких ковбас зараховують тривалий часу сушіння, високу залежність від температури та вологості, що впливають на якість і смак продукту; недостатньо високу продуктивність виробництва продукції. Тому метою наукової праці було обрано пошук та реалізацію ефективної оцінки якісних характеристик китайських ковбас. При створенні математичної моделі висунуто гіпотезу про те, що визначальні параметри продукції створюють відповідні якісні простори, взаємодія яких формує властивості продукції. Розроблений автором метод оцінювання якісних характеристик продукції передбачає застосування безрозмірних критеріїв оцінки, які можна отримати при їх співвідношенні з нормативними або рекомендованими характеристиками. Критеріями оцінки досліджуваних китайських ковбас обрано коефіцієнт відповідності заданому інтервалу якості та коефіцієнт відповідності граничним нормативним величинам, які реалізовують загальнорегламентовані критерії якості для цієї продукції. За результатами моделювання виявилося, що за вмістом мінеральних компонентів незадовільна оцінка стосується ковбас овочевої та свинячої звичайної. Водночас зразки ковбас кантонської та пивної показують позитивну зміну динаміки якісних параметрів.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/952 ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ВІДЦЕНТРОВОГО ОБРУШУВАЧА НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИЛУЧЕННЯ ЯДРА НАСІННЯ КОНОПЕЛЬ 2025-06-05T16:09:58+03:00 Д. О. Петраченко tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У роботі досліджено вплив ключових технологічних параметрів на ефективність механічно- го обрушування насіння промислових конопель. Установлено, що найбільший вплив на процес відділення оболонки від ядра має фракційний склад насіння: дрібна фракція насіння (&lt;2,5 мм) забезпечує мінімальний вихід ядра (&lt;10 %), середня фракція (2,5–3,0 мм) – до 17 %, а велика (&gt;3,0 мм) – 20–22 %. Оптимальна частота обертання робочого органу становить 2 000 об/хв, оскільки перевищення цього значення спричиняє надмірне подрібнення ядра. Вологість насіння має незначний вплив на ефективність процесу обрушування, а її оптимальне значення визначено на рівні 16,3 %. Виявлено, що досліджувані фактори на процес обрушування насіння промислових конопель впливають незалежно, без суттєвої взаємодії між собою. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення конструкції обрушувальних пристроїв та розробки оптимальних технологічних режимів їх роботи.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/953 ВИМОГИ ДО РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ 2025-06-05T16:10:03+03:00 Т. В. Семко tereshchuk.helvetica@gmail.com О. В. Пахомська tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>В умовах сьогодення дослідження питань забезпечення раціональним та повноцінним харчуванням військовослужбовців Збройних Сил України є надзвичайно необхідним і важливим.З огляду на це, особливої актуальності набуває питання розроблення та наукового обґрунтування заходів, спрямованих на забезпечення раціонального харчування військовослужбовців необхідними поживними речовинами.Вимоги до раціону харчування військовослужбовців в Україні регламентуються постановою КМ України № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань» від 29 березня 2002 р. (14 Норм), яку постановою КМ України від 3 жовтня 2016 р. № 696 «Про внесення змін до норм харчування військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань» доповнено Нормою № 15 – добовий польовий набір продуктів.Для забезпечення високого рівня фізичного та емоційного стану військовослужбовців під час виконання службово-бойових завдань необхідно забезпечити повноцінне харчування й налагодити логістику постачання харчових продуктів.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/954 ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА 2025-06-05T16:10:06+03:00 Т. В. Семко tereshchuk.helvetica@gmail.com О. В. Пахомська tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У статті досліджено, що ресторанна індустрія України стрімко розвивається, і штучний інтелект відіграє дедалі більш важливу роль у покращенні операцій, досвіду клієнтів і загальної ефективності.Інструменти штучного інтелекту змінюють роботу ресторанів на сучасному конкурентному ринку, починаючи з оптимізації кухонних процесів і завершуючи персоналізацією взаємодії з клієнтами.Запровадження штучного інтелекту в ресторанному бізнесі відкриває нові перспективи для її розвитку, робить галузь більш конкурентоспроможною та гнучкою в умовах ринкового середовища.Використання штучного інтелекту значно сприяє покращенню комунікації з відвідувачами ресторану. Чатботи та віртуальні асистенти, оснащені штучним інтелектом, здатні відповідати на запити гостей закладу в режимі реального часу, надаючи інформацію про послуги, допомагаючи з бронюванням або вирішенням інших питань. Така співпраця забезпечує високий рівень обслуговування, що підвищує задоволеність клієнтів і покращує їхній досвід.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/955 ОЦІНКА ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ ХЛІБА З ПШЕНИЧНОГО БОРОШНА З ДОДАВАННЯМ ФАРШУ З ВІДВАРЕНИХ ГРИБІВ ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ 2025-06-05T16:10:09+03:00 О. Є. Сокот tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>Роботу присвячено дослідженню впливу додавання фаршу з відварених та подрібнених грибів гливи звичайної до тіста (заміна частки тіста) з пшеничного борошна в технології виготовлення хліба з метою підвищення біологічної цінності готового продукту. Збагачення біоактивними речовинами продуктів щоденного вжитку, зокрема хліба, є дуже актуальною темою досліджень, особливо враховуючи зростання кількості аліментарних захворювань. Гриби є одними з найкращих компонентів для рецептур оздоровчих продуктів завдяки своїм лікарським властивостям. Згідно з результатами проведених досліджень, введення грибного фаршу в кількості до 20 % загальної маси тіста має позитивний вплив завдяки покращенню органолептичних показників хліба. Доведено пряму залежність збільшення вмісту вологи у виробах відповідно до збільшення вмісту частки грибів, що пов’язано з високою водопоглинальною здатністю грибних полісахаридів. Визначено, що загальна кількість білків та ендополісахаридів суттєво знижується зі зростанням умісту грибів, а кількість мінеральних речовин зростає.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/956 УДОСКОНАЛЕННЯ РЕЦЕПТУРИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ХАЛВИ 2025-06-05T16:10:15+03:00 Л. В. Фіалковська tereshchuk.helvetica@gmail.com <p>У статті наведено дані дослідження технології виробництва солодощів єврейської кухні. Здійснено органолептичну оцінку якості готових виробів, розроблено рецептуру та вдосконалено технологію приготування солодощів єврейської кухні. Мета статті – дослідити та розширити асортимент страв єврейської кухні, а саме покращити технологію приготування солодощів, підвищити їх смакові якості та біологічну цінність. Національна кухня Ізраїлю є невід’ємною частиною середземноморської кухні. Варто зазначити, що Ізраїль – країна еміграції, тут проживає понад 70 національностей. Тому кухня настільки ж різноманітна, як і люди, що населяють цю державу.</p> 2025-03-26T00:00:00+02:00 ##submission.copyrightStatement##