ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АГРОБІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КОРЕНЕПЛОДІВ

  • Н. А. Дубчак Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0003-3279-7897
Ключові слова: кормові, цукрові, столові буряки; морква; коренеплоди цикорію; маса налиплого ґрунту; товщина шару ґрунту; вологість ґрунту.

Анотація

Викопування та очищення коренеплодів від домішок залежить від конструкції та параметрів робочих органів коренезбиральної машини, але й від агробіологічних і фізико-механічних характеристик коренеплодів у період їх збирання. Вибір конструкції робочих органів і налаштування параметрів і режимів роботи модуля для зрізування гички, викопувальних і очисних модулів самохідних коренезбиральних комбайнів регламентовані розмірними параметрами. Результати експериментальних досліджень маси та товщини шару налиплого ґрунту на поверхні тіла викопаних коренеплодів залежно від їх розмірних характеристик і фізичного стану ґрунту, а також аналіз емпіричних моделей, які мають значний вплив на зміну маси налиплого ґрунту або коефіцієнт співвідношення глибини залягання коренеплоду в ґрунті до його загальної довжини та коефіцієнт вологості ґрунту. Встановлено, що маса налиплого ґрунту змінюється в межах від 10..220 г для кормових буряків, 35..290 г для цукрових буряків, до 65 г для моркви, 20..360 г для цикорію.

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Дубчак, Н. (2023). ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АГРОБІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КОРЕНЕПЛОДІВ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/419