ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА АГРОБІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КОРЕНЕПЛОДІВ
Анотація
Викопування та очищення коренеплодів від домішок залежить від конструкції та параметрів робочих органів коренезбиральної машини, але й від агробіологічних і фізико-механічних характеристик коренеплодів у період їх збирання. Вибір конструкції робочих органів і налаштування параметрів і режимів роботи модуля для зрізування гички, викопувальних і очисних модулів самохідних коренезбиральних комбайнів регламентовані розмірними параметрами. Результати експериментальних досліджень маси та товщини шару налиплого ґрунту на поверхні тіла викопаних коренеплодів залежно від їх розмірних характеристик і фізичного стану ґрунту, а також аналіз емпіричних моделей, які мають значний вплив на зміну маси налиплого ґрунту або коефіцієнт співвідношення глибини залягання коренеплоду в ґрунті до його загальної довжини та коефіцієнт вологості ґрунту. Встановлено, що маса налиплого ґрунту змінюється в межах від 10..220 г для кормових буряків, 35..290 г для цукрових буряків, до 65 г для моркви, 20..360 г для цикорію.