Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik <p>Представлені результати досліджень вчених у галузях галузевого машинобудування, енергетики, електротехніки, електромеханіки, харчових технологій, комп’ютерних наук та інформаційних технологій.</p> <p>Видання призначене для наукових працівників, викладачів, аспірантів, інженерно-технічного персоналу і студентів, які спеціалізуються у відповідних або суміжних галузях науки та напрямках виробництва.</p> <p><a href="http://nauka.tsatu.edu.ua/e-journals-tdatu/e-index.html" target="_blank" rel="noopener">Стара версія сайту / архів видання</a></p> uk-UA noreply@tsatu.edu.ua (проректор з наукової роботи) сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 OJS 3.1.1.4 http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss 60 ОБҐРУНТУВАННЯ ДІАГНОСТИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ РУЛЬОВОГО КЕРУВАННЯ ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ ПІД ЧАС ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/395 <p>В статті розглянуто питання діагностування основних несправностей рульового керування транспортних засобів в процесі експлуатації. Також з’ясовано, що сучасні транспортні засоби є складними технічними системами та характеризуються безліччю параметрів, що визначають технічні та експлуатаційні показники даної системи. По відношенню до транспортного засобу такими елементами системи є агрегати, вузли, механізми та деталі.<br>Усі елементи рульового керування транспортного засобу мають різні характеристики стійкості до втрати працездатного стану, на які впливають як внутрішні конструктивні фактори, що залежать від призначення та властивостей елемента, так і сукупність зовнішніх факторів, що визначають умови його експлуатації.<br>Наведена методика визначення люфту рульового керування за допомогою механічного (К-524) та електронного (ІСЛ-401) люфтомірів.</p> Д. П. Журавель, А. М. Бондар, Г. І. Дашивець ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/395 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 МЕТОДИКА РОЗРОБКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ЗРАЗКА ПУЛЬСАЦІЙНОГО ГОМОГЕНІЗАТОРА МОЛОКА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/396 <p>Для розробки нових типів гомогенізаторів, їх досліджень та визначення теорій диспергування й гомогенізації важливим етапом є розробка експериментального зразка дослідного гомогенізатора. Тому мета даної статті – розробити методику створення експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора, придатну для проведення експериментальних досліджень процесу пульсаційної гомогенізації молока. Така методика необхідна дослідникам на етапі планування експериментальних досліджень процесів диспергування та гомогенізації. В результаті проведених досліджень показана методика та етапи створення експериментального зразку пульсаційного гомогенізатора молока, який необхідний для проведення досліджень процесу пульсаційної гомогенізації. Приведена схема експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора молока, описано принцип роботи установки, обґрунтовано програму проведення експериментальних досліджень. Показана методика розрахунків техніко-економічних показників експериментального зразка пульсаційного гомогенізатора, та розрахунку основних показників стандартизації та уніфікації об’єкта.</p> С. В. Кюрчев, К. О. Самойчук, О. П. Ломейко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/396 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ ФІТОМОНІТОРИНГУ ЯК ЗАСОБУ УПРАВЛІННЯ ВЕГЕТАЦІЙНИМИ ПОЛИВАМИ КІСТОЧКОВИХ ПЛОДОВИХ КУЛЬТУР https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/397 <p>В статті наведено результати вивчення впливу основних абіотичних факторів та функціонального стану кісточкових культур для діагностики вологозабезпеченості абрикоса та черешні. Виявлено закономірності змін індексу швидкості ксилемного потоку у стовбурах дерев абрикоса й черешні та температури листків, а саме при підкроновому дощуванні індекс швидкості ксилемного потоку збільшувався у 1,2-1,3 раза, а температура листків знижувалася на 4-5оС, що запобігало непродуктивній транспірації та перегріванню листків. На основі встановлених закономірностей функціонального стану абрикоса й черешні розроблено алгоритм управління параметрами фізіологічного стану дерев плодових кісточкових культур за допомогою системи мікрозрошення.</p> С. Л. Сушко, І. О. Чижиков ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/397 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ РОБОТИ ОЧИСНИКА ГОЛІВОК КОРЕНЕПЛОДІВ ВЕРТИКАЛЬНО РОТОРНОГО ТИПУ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/398 <p>В статті сформульовано методику проведення та аналізу отриманих даних експериментальних досліджень якісних показників роботи очисника голівок коренеплодів вертикально роторного типу з метою підтвердження адекватності теоретичних досліджень і врахування впливу можливих факторів, що не були враховані в теоретичних дослідженнях. Встановлено регресійні зв’язки у натуральних величинах, які характеризують зміну якісних показників роботи очисника голівок коренеплодів цукрового буряка роторного типу в залежності від поступальної швидкості руху очисного агрегату, кутової швидкості обертання очисного вала, кількості встановлених доочисних елементів. Аналіз отриманих залежностей показує, що основними складовими величинами, які впливають на параметр оптимізації є кутова швидкість обертання робочого органу і поступальна швидкість руху машини.</p> В. П. Курка, А. Ю. Ліннік, О. М. Кирик ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/398 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ЗАМКНУТОЇ СИСТЕМИ ОПАЛЕННЯ ТА ВЕНТИЛЯЦІЇ ТЕПЛИЦЬ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/399 <p>Економічна ефективність тепличного овочівництва досить суттєво залежить від вартості енергоносіїв, у зв’язку з чим впровадження енергозберігаючих технологій у тепличному овочівництві є питанням актуальним. Математична інтерпретація режимів та параметрів мікроклімату культиваційного приміщення дає можливість моделювати різні режими роботи опалювально-вентиляційного обладнання та аналізувати вплив на параметри мікроклімату тих чи інших технічних та технологічних рішень при проектуванні культиваційних приміщень. У даній роботі пропонується методика розрахунку замкнутої системи опалення та вентиляції теплиць, де використовується протилежний тип дихання рослин та грибів.</p> О. І. Кепко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/399 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 РЕОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ МЕЗГИ НАСІННЯ САФЛОРА ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПРОЦЕС ВІДЖИМУ ОЛІЇ В ГВИНТОВОМУ ПРЕСІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/400 <p>В статті наведено результати аналізу реологічних властивостей мезги насіння сафлора, описано вплив її реологічних на процес віджиму олії в гвинтовому пресі. Описано як змінюються механічні властивості мезги при зміні вмісту олії, вологості, температури. Розглянуто взаємодію фаз мезги при пресуванні в гвинтових пресах. Представлено моделі реологічних тіл з вказанням їх властивостей, реологічні криві та рівняння стану. Надано схему пружно-еластичних і пластичних деформацій зсуву тіста при постійній напрузі за допомогою механічної моделі тіла: механічну модель, залежність деформації від часу при постійній напрузі та схему роботи моделі.</p> В. В. Дідур, Є. А. Петриченко, І. А. Лещенко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/400 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТРУКЦІЙ СУЧАСНИХ ОБРУШУВАЛЬНИХ МАШИН https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/401 <p>Стаття присвячена розробці підривних машин. У роботі розглянуто напрямки вдосконалення підривних машин, а саме модернізації робочих органів і конструкцій в цілому.<br>Перспективи розвитку технології виробництва рослинної олії на сучасному етапі ринкового реформування в Україні тісно пов'язані, насамперед, з удосконаленням найбільш енерго- та матеріаломістких технологічних процесів.<br>Подрібнення олійної сировини є однією з основних технологічних операцій у виробництві рослинної олії. Від ефективності цього процесу безпосередньо залежать обсяги виробництва і якість кінцевого продукту.<br>Вимоги щодо скорочення поопераційного складу технологічних процесів, зниження енергетичних витрат на його виконання та підвищення якості готової продукції зумовили створення різноманітних способів підготовки насіння до обробки та інтенсифікацію операцій обробки. На їх основі можливі рішення та конкретні завдання при розробці компактних технологічних процесів виробництва круп на агрегатному обладнанні.<br>Значні витрати матеріально-енергетичних ресурсів, втрати сировини і готової продукції та висока інертність системи централізованої переробки насіння олійних культур вимагають негайної децентралізації виробництва хліба на основі створення технологічного забезпечення і технічного оснащення малих переробних підприємств і цехів фермерських господарств. Вирішення проблеми технічного забезпечення автономного виробництва зернових культур безпосередньо в регіонах вирощування сировини зумовлює необхідність створення нових засобів цільового технологічного&nbsp;призначення та повного технічного рішення у вигляді агрегатного обладнання.</p> Н. О. Фучаджи, В. О. Верхоланцева, Н. О. Паляничка, О. О. Червоткіна ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/401 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОЦІНЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ НАДІЙНОСТІ НА ОСНОВІ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИПРОБУВАНЬ НА СТЕНДАХ ТА В ЕКСПЛУАТАЦІЇ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/402 <p>Розглянуто статистичні аспекти прискореної оцінки характеристик механічної надійності за неоднорідними або випадково цензурованими даними. Запропоновано методи оцінювання показників надійності, які враховують особливості інформації, отримуваній при прискорених стендових або скорочених експлуатаційних випробуваннях елементів мобільних машин. Наведено реальні приклади прискореного оцінювання надійності в умовах обмеженого обсягу даних за допомогою розглянутих методів.</p> О. І. Альфьоров, В. Б. Савченко, О. А. Свіргун ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/402 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОГЛЯД МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ МАШИННИХ ТЕХНОЛОГІЙ УТИЛІЗАЦІЇ ВІДХОДІВ ТВАРИННИЦТВА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/403 <p>В статті наведено огляд методів дослідження та оптимізації машинних технологій утилізації відходів тваринництва, а саме гною та посліду. Розглянуті переваги прийняття оптимальних рішень із використанням ПЕОМ, статистичні моделі у вигляді одновимірних та багатовимірних рівнянь регресії та динамічні системи, методи лінійного та нелінійного програмування у дослідженнях з механізації процесів сільськогосподарського виробництва. Однією з основних задач під час проведення досліджень із механізації процесів сільськогосподарського виробництва є отримання достовірних статистичних моделей, їх дослідження та оптимізація стосовно конкретних критеріїв або умов виробництва. Особливу увагу приділено використанню методу Парето-оптимізації для порівняльної оцінки технологічних процесів видалення, переробки та використання підстилкового гною в біологічно активні добрива.</p> О. Г. Скляр, Р. В. Скляр, А. С. Комар ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/403 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ НАВІСНОГО ПРИСТРОЮ МОБІЛЬНОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО ЗАСОБУ ТИПУ “АВТОТРАКТОР” ТЯГОВОГО КЛАСУ 1,4 https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/404 <p>В статті наведено аналіз конструкцій навісних пристроїв та місця їх встановлення на МЕЗ. Складено аналітичні залежності, які встановлюють взаємозв’язки між вагою технологічного модуля (ТМ) та силою, що виникає в гідравлічному циліндрі навісного пристрою. На основі аналітичних залежностей складено графічні залежності навантажень, які виникають під час виконання процесу агрегатування ТМ з МЕЗ. Показано зміну навантажень на гідравлічні циліндри від висоти підйому ТМ. Складено математичну залежність і отримано реакції котрі виникають в опорах навісного пристрою. Обґрунтовано параметри гідравлічних циліндрів, який забезпечить підйом ТМ. За результатами проведених наукових досліджень обґрунтовано конструкцію навісного пристрою до мобільного енергетичного засобу типу “Автотрактор”, який забезпечує агрегатування ТМ масою до 2 т. Конструкція навісного пристрою відповідає вимогам стандарту до навісних пристроїв категорії 2. Навісний пристрій має просту конструкцію, є легким у виготовленні, не має дороговартісних та складних у виготовленні елементів.</p> С. П. Погорілий, В. Г. Присяжний, В. Ю. Мірний ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/404 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОЧИЩЕННЯ ПОВІТРЯ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/405 <p>У роботі наведені типи кондиціонерів, що використовуються в закладах ресторанного господарства. Описано призначення та види систем вентиляції.<br>Для життєдіяльності організму людини важливі наступні параметри повітря: метеорологічні параметри (температура, відносна вологість, швидкість); хімічний склад повітря (відсотковий склад кисню, вуглекислоти, наявність шкідливих парів й газів);наявність пилу в повітрі.<br>Задачею вентиляції і кондиціювання є боротьба з шкідливостями.<br>В роботі проведений аналіз сучасного стану способів кондиціювання і вентиляції повітря в закладах ресторанного господарства. Обґрунтовані конструктивні особливості систем кондиціювання. Наведені переваги і недоліки систем кондиціювання.</p> Л. В. Фіалковська ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/405 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 PROSPECTS OF USING EQUIPMENT FOR MEMBRANE SEPARATION OF FOOD LIQUIDS https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/406 <p>Проаналізовано обладнання, що застосовуються для освітлення і концентрування плодово-ягідного та овочевого соку. Розглянуто технології отримання освітленого соку. Визначено характерні недоліки існуючих технологічних процесів. Визначено напрями удосконалення процесів концентрування і освітлення соку та обґрунтовано необхідність розробки обладнання для їх реалізації. Запропоновано використання мікрофільтраційних і ультрафільтраційних мембранних апаратів для обробки соку. Виявлено причини, які ускладнюють використання мембранних технологій в процесах переробки харчових рідин. Проаналізовано існуючі способи мембранної обробки, а також нові перспективні напрями, що розробляються останнім часом. В якості об’єкта дослідження обранні мембранні технології фільтрації, які на сьогоднішній день широко визнані як найбільш перспективні методи очищення рідких харчових середовищ. Дані технології є достатньо ефективними під час проведення процесів концентрування та освітлення фруктових соків. Мембрани сприяють ефективному видаленню твердих речовин та бактерій. Мембранні фільтри забезпечують надійний фізичний бар’єр проходження частинок. Використання мембранних установок із тангенціальними фільтрами сприяє збереженню структурних та органолептичних властивостей продукту. Крім цього, тангенціальні фільтри самоочищаються і не вимагають дорогих витратних матеріалів. Проаналізовано традиційні технології та обладнання, що застосовується для обробки харчових рідин. Визначено недоліки існуючих технологічних процесів. Запропоновано&nbsp;застосування мембранних технологій для обробки соків із плодової сировини. Наведено основні переваги впровадження мембранних технологій у процес обробки. Виявлено недоліки, що ускладнюють застосування мембранних технологій у виробничому процесі переробки рідких харчових середовищ. Обґрунтовано доцільність застосування ультрафільтраційних та мікрофільтраційних мембранних установок для освітлення фруктових соків. В результаті використання ультрафільтраційних мембранних установок суттєво зростає вихід продукту, при цьому харчова та біологічна цінність освітлених соків не зменшується, покращується якість кінцевого продукту, що дає змогу отримувати харчові продукти з новими функціональними властивостями і високою харчовою цінністю.</p> G. Deynichenko, D. Dmytrevsky, V. Guzenko, О. Omelchenko, V. Perekrest ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/406 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ПОРІВНЯННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СТРУМИННИХ ГОМОГЕНІЗАТОРІВ МОЛОКА З РОЗДІЛЬНОЮ ПОДАЧЕЮ ВЕРШКІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/407 <p>В статті проведене порівняння енергоефективності струминного гомогенізатора молока та струминно-щілинного гомогенізатора, обидва з яких реалізують принцип роздільної подачі вершків. Отримані результати свідчать про високі значення потужності насосу подачі вершків, які перевищують відповідні показники насосу подачі знежиреного молока в 5,5–5,7 разів. В результаті проведеного аналізу визначено, що при однакових показниках продуктивності на рівні 1000 л/год потужність струминно-щілинного гомогенізатора молока майже в 1,5 рази менше за відповідний показник у струминному гомогенізаторі молока з роздільною подачею вершків. Аналіз мікрофотографій процесу свідчить про більш ефективне зменшення середнього діаметра жирових кульок при обробці в струминно-щілинному гомогенізаторі (0,82 мкм) в порівнянні з струминним гомогенізатором з роздільною подачею вершків (0,88мкм).</p> К. О. Самойчук, О. О. Ковальов, О. О. Червоткіна ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/407 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 АНАЛІЗ МЕТОДІВ ОТРИМАННЯ ГРАНУЛ І ЗАСОБІВ ДЛЯ ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/408 <p>У статті розглянуто основні методи отримання гранул із різних порошкоподібних матеріалів. Проведено аналіз обладнання для одержання гранул та представлено їх класифікаційну схему. Визначено основні напрямки розвитку та вдосконалення обладнання для гранулювання порошкоподібних матеріалів. У багатьох галузях промисловості (будівельних матеріалів, хімічної, металургійної, харчової та ін.), а також у сільському господарстві широке застосування отримали гранульовані матеріали. У зв'язку з таким різноманітним застосуванням цих матеріалів, а відповідно і вимогам щодо гранулометричного складу, міцності, теплопровідності, вологопотреби та ін., розроблено велику кількість способів та обладнання для їх виробництва. Залежно від механізму гранулоутворення можна виділити основні методи гранулювання та технічні засоби для їх реалізації.</p> О. О. Червоткіна, Н. О. Фучаджи, О. О. Ковальов, Н. О. Паляничка, П. В. Матвіїшин ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/408 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ПРОЦЕСУ ПРЕСУВАННЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/409 <p>Метод пресування є якісним способом виробництва рослинної олії оскільки зберігаються вихідні корисні якості олії, що зумовлено відсутністю впливу хімічних компонентів. Стаття є частиною циклу робіт, присвячених розробці і впровадженню пресового обладнання для віджиму олії з насіння салору. Метою статті є аналіз математичних моделей процесу пресування для створення в подальшому математичної моделі роботи пресу для віджиму рослинної олії з мезги сафлору. В статті представлено результати аналізу існуючих математичних моделей процесу пресування. Надано загальні рівняння процесу віджиму у виробництві рослинних олій. Наведено математичну модель з розрахунку шнекового преса. Описано загальні підходи визначення поля тиску при розрахунку стисливих течій.</p> І. А. Лещенко, О. М. Шокарев, О. В. В'юник ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/409 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ПРОБЛЕМА НАЯВНОСТІ ПАТОГЕНІВ У КОМПОСТІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/410 <p>Постійне зростання побутових відходів, спалювання відходів сільського господарства (солома, стебла кукурудзи або соняшника і тд.), спалювання відходів лісового та садового господарств (деревні залишки, тріска, кора, листя, тирса тощо) – це проблеми, які доцільно і безпечно вирішити природним способом, а саме компостуванням.<br>У статті наведено приклади основних патогенів, які виникають у процесі компостування. Для вирішенні цієї проблеми підібрано ряд дій, які дозволяють зменшити рівень патогенних організмів на різних етапах виробництва компосту. Також, представлена інформація про ефективність використання аераторів та біопрепаратів при виробництві компосту, які відповідають європейським стандартам. Застосування наведених дій при виробництві компосту дозволяє збільшити його якість не тільки за рахунок зменшення патогенних мікроорганізмів, а також збільшує рівень основних елементів живлення, як для рослин так і для ґрунту, що є запорукою виготовлення якісного органічного добрива.</p> І. Р. Тетервак ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/410 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАМОРОЖУВАННЯ ПЛОДІВ ВИШНІ ПОПЕРЕДНЬО ОБРОБЛЕНИХ АЛЬГІНАТОМ НАТРІЮ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/411 <p>Стаття присвячена застосуванню нових технологій заморожування плодів вишні із використанням попередньої обробки полісахаридними композиціями, зокрема альгінату натрію. Попередня обробка плодів вишні 5% розчином альгінату натрію сприяла отриманню відмінної дегустаційної оцінки плодів та підвищенню економічної ефективності з рівнем рентабельності 23%. Перспективою подальших досліджень є проведення досліджень із використання полісахаридних композицій для збереження якості заморожених плодів вишні.</p> О. В. Василишина ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/411 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ТЕХНОЛОГІЯ ЛАВАША З ВИКОРИСТАННЯМ БОРОШНА З КІНОА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/418 <p>У статті розроблено технологію лавашу «Оригінальний» з використанням борошна з кіноа. Для обґрунтування раціональної кількості борошна з кіноа складено модельні композиції десертів. За результатами проведених досліджень встановлено, що при збільшенні концентрації борошна з кіноа, органолептичні показники виробу знижуються. Встановлено, що при додаванні 30 % борошна з кіноа (дослід №1) спостерігається покращення показників органолептичної оцінки лаваша «Оригінальний» (5,0 балів). Це пояснюється м’яким приємним горіховим ароматом, притаманним борошну з кіноа, та незвичним смаком і пористою, пухкою консистенцією готового хлібобулочного виробу. В результаті порівняння хімічного складу контрольного та дослідного зразків (табл.3) встановлено, що харчова цінність лаваша «Оригінальний» перевищує контрольний зразок. Особливого значення набуває також суттєве зростання вмісту незамінних амінокислот, оскільки такий харчовий продукт вважається повноцінним. Наявність всіх незамінних амінокислот у складі рослинних продуктів – велика рідкість. У борошні ж з кіноа, на відміну від інших джерел рослинного білка, містяться всі незамінні амінокислоти. З огляду на вміст незамінних амінокислот в досліді в порівнянні з контролем слід відзначити рівномірне надходження до організму людини незамінних амінокислот при споживанні лаваша «Оригінальний». Розроблений хлібобулочний&nbsp;виріб може бути рекомендований для харчування у повсякденних раціонах людей, що працюють на виробництвах важкої промисловості, проживають на екологічно забруднених територіях та всіх верств населення, а також для задоволення попиту споживачів на функціональні харчові продукти.</p> А. В. Антоненко, Т. В. Бровенко, М. Ю. Криворучко, Г. А. Толок, О. В. Василенко, Ю. О. Ряднина ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/418 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОЦІНКА МОРФОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПЛОДОВИХ ТІЛ ЇСТІВНИХ ГРИБІВ LENTINULA EDODES ТА CALOCYBE INDICA ЯК ОБ’ЄКТІВ ЗБЕРІГАННЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/412 <p>Вивчення морфологічних особливостей габітусу найбільш поширених чи придатних для промислового культивування штамів дозволяє визначити стратегію організації післязбиральних процедур з метою зменшення механічних ушкоджень грибів та підвищення візуальної привабливості плодових тіл у пакованні. В роботі наведено алгоритм розрахунків типорозмірів придатної тари та прогнозованої маси грибів у пакованні відповідно до визначених параметрів та варіативних особливостей габітусу штамів шіїтаке L edodes 3782, 881 і калоцибе індійського C. indica 2598. За результатами статистичного аналізу виявлені істотні відмінності між середніми перевірених ознак: маси та висоти плодових тіл, діаметру шапинок тощо. Доведено необхідність індивідуального підходу до підбору типорозмірів тари для удосконалення процесу пакування досліджених культиварів.</p> І. І. Бандура, А. Г. Ткаченко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/412 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 АКТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ТЕХНОЛОГІЇ СНЕКОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СПРЯМУВАННЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/413 <p>В роботі було проведено аналіз сучасного стану ринку та основних напрямків серед виробництва снеків. Виявлено основні проблеми сучасного асортименту снекової їжі та ризики, які пов’язані із вживанням такої продукції. Досліджено сучасні наукові здобутки виробництва снеків функціонального призначення. Виявлено актуальність та шляхи розвитку технології функціонального снекового продукту. Дана стаття розширить перспективні уявлення щодо розробки снеків функціонального призначення та звертає увагу на перспективи у цій галузі.</p> Р. В. Янковський, Т. М. Степанова ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/413 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ПІДВИЩЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ СІЧЕНИХ ВИРОБІВ ІЗ ПТИЦІ, ЗБАГАЧЕНИХ НА КУЛЬТИВОВАНУ ГРИБНУ СИРОВИНУ З ВИКОРИСТАННЯМ СУШИЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/414 <p>В статті здійснено наукове обґрунтування збагачення січеної продукції з м’яса птиці шампіньйоном двоспоровим, висушеним у сушарці інфрачервоної дії. На підставі комплексних досліджень окреслено перспективу одержання функціонального продукту з підвищеною харчовою та біологічною цінністю. Проведено дослідження функціонально-технологічних показників та обґрунтовано оптимальний вміст порошку шампіньйону двоспорового в рецептурному складі січеної продукції з м’яса птиці. Розроблено технологію січеної продукції з м’яса птиці з використанням порошку шампіньйону двоспорового та досліджено органолептичні та функціонально-технологічні показники, харчову та енергетичну цінність, показники безпечності готової продукції.</p> М. Ю. Савченко-Перерва, С. М. Сабадаш, О. Ю. Кошель ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/414 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 РОЗРОБКА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СУБПРОДУКТОВОГО ПАШТЕТУ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/415 <p>У статті описано процес розроблення паштету оздоровчого призначення. У якості функціонального інгредієнту ми пропонуємо вносити до його рецептури овочевий наповнювач – порошки топінамбуру. Він виступає джерелами харчових волокон та пребіотику інуліну, користь яких добре відома. Порошок топінамбуру застосовують для поліпшення обміну речовин при захворюваннях цукровим діабетом, атеросклерозом, ожирінням. У даній роботі, визначена доцільним внесення даного порошку у кількості 10 % що відповідає вимогам, які враховуються при створенні функціональних продуктів харчування.<br>Використання у рецептурі печінки свинячої та яловичої у кількості 15 % не надасть виробу гіркуватого смаку. Використання 15 % сала надасть паштету необхідної ніжності. Додавання меланжу у співвідношенні 7 % є найбільш оптимальнішим для забезпечення органолептичних показників паштету. Використання смаженої цибулі не більше 10 % дасть паштету солодкуватого присмаку. Суміш спецій і приправ є оптимальним у використанні 0,1-1,2 %, для забезпечення гарних смакових властивостей.</p> Н. В. Новікова, К. С. Шумілова ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/415 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ З ПІДВИЩЕНИМ ВМІСТОМ БІЛКА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/416 <p>У статті на підставі вивчення літературних джерел, щодо хімічного складу шротів кунжуту та плодів волоського горіху визначено перспективу розроблення рецептурного складу та технологічної схеми виробництва печива пісочного з підвищеним вмістом білка. У даній роботі, визначена доцільним заміни пшеничного борошна на 20 % композиції шротів волоського горіха і кунжуту за ортогональним симетричним планом Бокса-Бенкена.Дослідженнями встановлено, що у шротах кунжуту та ядер волоського горіха міститься 32 та 44 % відповідно білку та значна кількість незамінних амінокислот. Крім того, встановлено, що шроти є цінним джерелом таких біогенних мікроелементів, як кальцій, магній, калій, натрій<br>Обгрунтвано доцільність введення до рецептури прянощів мускатного горіха, гвоздика і кардамону для поліпшення органолептичних властивостей нового функціонального продукту з підвищеним вмістом білка.</p> Н. В. Новікова, А. В. Ангелуша ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/416 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕРОБКИ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ ВИНОРОБСТВА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/420 <p>Розроблена технологія комплексної ресурсозберігаючої переробки відходів виноробства – дріжджових осадів. Запропонована апаратурно-технологічна схема безвідходної переробки, що передбачає виробництво харчових дієтичних добавок, спирту виноградного походження, сполук винної кислоти, білкового корму із автолізованих дріжджових осадів. Проведено дослідження фізико-хімічного складу отриманих харчових дієтичних добавок, зокрема, вмісту вітамінів групи В, амінокислот, мінеральних елементів.</p> О. І. Мамай, Т. О. Кузьміна, Т. О. Яковенко, О. В. Стоянова, К. В. Зубкова ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/420 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ БОРОШНА КІНОА СОРТУ КВАРТЕТ В ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБІВ МАКАРОННИХ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/421 <p>Кіноа – втілення здорової їжі. Однак мало відомо як впливають її районовані сортів на оброблені харчові продукти. Метою дослідження було вивчення впливу борошна кіноа сорту Квартет на органолептичні та фізико-хімічні показники макаронних виробів. Об’єкт дослідження – технологія виробництва макаронів. Предметом дослідження є – макарони з додаванням борошна кіноа (5, 10, 15%). Сенсорний аналіз зразків макаронів з борошном кіноа дозволяє стверджувати, що зразок №3 характеризувався приємним післясмаком, що вигідно його виділяло, на думку дегустаторів. Часткова заміна пшеничного борошна була не визначальною для фізичних змін, таких як текстура маси та реологія. Отже, аналіз технологічних властивостей борошна певного сорту кіноа, є досить перспективними для розробки продукту з місцевої сировини.</p> Н. В. Болгова, Н. В. Тараненко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/421 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ЗАСТОСУВАННЯ БІОТЕХНОЛОГІЇ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/422 <p>Біотехнологічні процеси застосовують і для очищення навколишнього середовища, зокрема стічних вод і ґрунту від побутового і промислового забруднення. Методи біологічного очищення ґрунтуються на здатності певних видів бактерій розкладати органічні сполуки, які потрапляють у довкілля. Біотехнологічні процеси враховують і під час розроблення біологічних методів боротьби зі шкідниками сільського господарства та паразитичними і кровосисними видами. Біотехнологічні продукти першого покоління призвели до зменшення їх використання, а майбутні продукти біотехнологій повинні принести ще більше переваг. Зменшення пестицидного, гербіцидного навантаження означає менший ризик токсичного забруднення ґрунтів та ґрунтових вод. Культури, виведені методами біоінженерії, також ведуть до ширшого застосування безвідвальної обробки ґрунту, що в кінцевому рахунку призводить до зменшення втрат родючості ґрунту.</p> Н. А. Дубчак, О. М. Кирик ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/422 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ЗАСТОСУВАННЯ МОРКВЯНИХ ПОРОШКІВ ДЛЯ ЗБАГАЧЕННЯ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/423 <p>В статті сформульовано гіпотезу щодо можливості застосування морквяних порошків для збагачених молочних продуктів (молока та сиркових мас). В якості основної сировини використовували молоко А2, білок якого є менш алергенним та не викликає розладу органів травлення. Розроблено безвідходну технологію, яка передбачає збагачення молока А2 морквяним порошком. Аналіз хімічного складу морквяних порошків показав, що вони містять 2,9 г/100 г сирої клітковини, 1,4 г/100 г білків, а також ряд мінеральних речовин. Найбільше у морквяних порошках було виявлено калію – 27,1 мг/100 г. При застосуванні запропонованої технології збагачення забезпечується перехід каротиноїдів у молоко (0,1068 мг/100 г). Морквяну мезгу, відібрану в результаті фільтрування молока, рекомендовано використовувати в якості добавки у виробництві сиркових мас. При цьому можна отримати збалансований молочний продукт за рахунок введення у його склад харчових волокон.</p> М. М. Самілик, Р. В. Цирулик, Н. І. Вороненко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/423 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОЦІНКА НЕБЕЗПЕЧНИХ ЧИННИКІВ ПРИ ПЕРЕРОБЦІ ЗАБІЙНИХ ТВАРИН https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/424 <p>У статті розглянуто можливі ризики біологічної природи під час забою та первинної переробки м’яса в умовах м’ясокомбінату. Як відомо, ризики які впливають на безпечність харчових продуктів поділяють на фізичні, хімічні і біологічні. Останні можуть бути найбільш небезпечними для споживачів продукції, тож основна увага приділяється мікробіологічним небезпекам. Аналіз ризиків представляє собою процес, який складається з трьох основних етапів: оцінка ризику, попередження та мінімізації ризику, а також інформування про наявність ризику. Оцінка ризиків дозволила визначити основні критичні точки контролю під час певних технологічних операцій на які слід звернути увагу.</p> І. Р. Ряполова, А. А. Назаренко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/424 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ ПШЕНИЧНОГО ХЛІБА З ЕКСТРАКТОМ ЛУШПИННЯ ЦИБУЛІ ТА ОЦІНКА ЙОГО СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/425 <p>Дана робота присвячена удосконаленню технології пшеничного хліба з використанням екстракту лушпиння цибулі та дослідження його споживчих властивостей. На основі результатів комплексу експериментальних досліджень удосконалено технологію та розроблено рецептуру пшеничного подового хліба, що виготовлявся безопарним способом із додавання екстракту лушпиння цибулі. Екстракт лушпиння цибулі отримували екстрагуванням субкритичною водою у статичному режимі. Далі отримані екстракти висушували для можливості тривалого зберігання. При додаванні у рецептуру пшеничного хліба сухий екстракт розчиняли у воді. Для дослідженнь було виготовлено три зразки хліба: контрольний за класичною рецептурою та з додаванням екстракту лушпиння цибулі із заміною води в рецептурі на 0,1 % та 0,2 % екстракти. Далі досліджували харчову та біологічну цінність зразків хліба, також розраховано покриття добової потреби в поживних та біологічноактивних речовинах. Дослідження показали, що додавання екстракту лушпиння цибулі до рецептури пшеничного хліба позитивно впливає на збільшення вітамінів, білогоічноактивних та мінеральних речовин. А введення в рецептуру хліба екстракту лушпиння цибулі не вимагає істотних змін в технологічному процесі.</p> В. О. Сукманов, А. В. Супрун ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/425 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ БІЛКОВОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ РОЗРОБКИ СИРНОГО ПРОДУКТУ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/426 <p>У статті представлено аналітичний огляд хімічного складу та властивостей рослинної сировини для подальшої розробки сирних продуктів. Тверді та м'які сири вважаються одними з найбільш багатих на білок продуктів. Сирні продукти останнім часом набули популярності серед споживачів завдяки своєму незмінно цікавому смаку та високій поживній цінності. Споживання сиру дуже популярне не лише в Україні, а й в усьому світі. Тому є сенс розширювати асортимент продукції в цій категорії. Провідні вчені в галузі харчової промисловості довели, що завдяки поєднанню інгредієнтів тваринного і рослинного походження продукти можуть доповнювати один одного, створюючи повноцінний раціон. Додавання рослинних інгредієнтів до сирних продуктів не тільки збільшує їх різноманітність, але й робить їх більш пристосованими до різних дієт. Білкова рослинна сировина, така як соя, нут, сочевиця, насіння коноплі є перспективною сировиною у сироварінні. Встановлено, що соя, нут, сочевиця та насіння коноплі мають високий вміст білка, харчових волокон, важливих макро- і мікроелементів та вітамінів групи В.</p> Н. В. Болгова, М. М. Самілик, Ю. В. Назаренко, Б. В. Шмідт ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/426 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 STUDY OF TECHNOLOGICAL AND COMMERCIAL INDICATORS OF ORIENTAL TYPES OF FLATBREAD DUDING BACKING IN A TANDOOR https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/427 <p>Національні східні сорти коржиків (лаваш, обі-нон, дамбі-нон, тощо) випікають як в механізованих так і в печах з ручним обслуговуванням для індивідуального або масового використання готової продукції. Серед останнього типу печей найбільш поширюється тандир з електричним або газовим джерелом підведення теплоти.<br>Для дослідження зовнішнього та внутрішнього тепломасообміну під час випікання коржиків в узбецькому горизонтальному тандирі використовували два типи термоелектричних датчиків – термопари для вимірювання температури та первинні перетворювачі густини теплового потоку, що передається зовні до тіста коржика та в середину виробу, а також електронна вага для визначення убутку маси.&nbsp;</p> <p>Балансові розрахунки показали, що теплота, яка підводилась (на 1кг продукції) від «черіння» теплопровідністю становить 72 кДж/кг, а променисто-конвективно – 233 кДж/кг. Розрахунок за рівнянням теоретичної витрати теплоти з врахуванням витрати на убуток маси склав 293 кДж/кг.<br>Оскільки різниця в сумарній витраті теплоти склала менше 4,1 %, зроблена спроба перевірки розв’язання прямої задачі теплопровідності одномірного тіла (пластини) з відомим змінним тепловим потоком по одній поверхні та, для однозначності, з відомою змінною температурою на другій поверхні.<br>Теплометричний і термометричний моніторинг випікання коржиків обі-нон дав можливість показати технологічні і товарні переваги тандира перед випіканням у механізованих печах, а також порівняти динаміку зміни температури в центрі тіста коржика з теоретичним розв’язанням задачі теплопровідності в пластині. Проведено порівняння даних із результатами випікання коржиків у печах Данько – Султан-ходжаєва, Брувера – Саліхова та БН–50. Дослідження проводили у виробничих умовах без зміни режимів випікання. Вимірювальна апаратура і точки вимірювання були такими ж, але усі тепломіри і термопари мали компенсаційні провідники достатньої довжини, щоб забезпечити моніторинг випікання від початку до кінця.<br>Вироблені рекомендації до розподілу джерел енергії в механізованих печах та конструкції їх подиків (подів).</p> Volodymyr Fedorov, Oleg Kepko, Valentyna Kepko, Andrii Berezovskyi, Oleksandr Trus, Eduard Prokopenko, Svitlana Zhurilo ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/427 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ПОБУДОВА РОЗРАХУНКОВОЇ СХЕМИ ТРАНЗИСТОРНОГО НЕГАТРОНУ АНАЛОГА ЛЯМБДА-ДІОДА НА ПОЛЬОВИХ ТРАНЗИСТОРАХ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/428 <p>Робота присвячена розробці схеми заміщення транзисторного негатрону – аналога лямбда-діода на комплементарних польових транзисторах в якості первинного перетворювача та її дослідження з метою отримання рівняння залежності струму стоку від напруги на затискачах аналога лямбда-діода в залежності від параметрів схеми заміщення. Лямбда-діод - це напівпровідниковий прилад, який складається з пари польових транзисторів, включених в певну схему і виконаних на одному кристалі. Лямбда-діод має функцію перемикання, що забезпечує його широке використання.<br>Була побудована повна еквівалента схема заміщення негатрона аналога лямбда-діода, проаналізовано її параметри з огляду на типові параметри застосованих кремнієвих польових транзисторів, що дало змогу спростити схему, в якій канали та затвори польових транзисторів представлені диференціальними опорами на спрощеній еквівалентній аналоговій схемі лямбда-діода, а між електродні ємності не враховуються через їх малий розмір, що при подальшому дослідженні дозволили отримати рівняння вольт-амперної характеристики аналога лямбда-діода. Практичний інтерес має використання негатрона аналога лямбда-діода в якості вимірювального перетворювача будь-якої фізичної величини, для чого аналог лямбда-діода був застосований у мостовій схемі вимірювача температури: для чого у одній з діагоналей мостового вимірювача використовуються нелінійні елементи, опір яких залежить від температури.<br>Отримано рівняння вольт-амперної характеристики з урахуванням параметрів мостового вимірювача, що дає змогу стверджувати про можливість використання аналогу лямбда-діода в якості вимірювального перетворювача. Область застосування аналога&nbsp;&nbsp;лямбда-діода широка. Авторами отримані патенти, в яких використовуються аналог лямбда-діода: пристрої для контролю температури, відхилення напруги в електричний мережі та несиметрії напруги.</p> І. О. Попова, С. В. Чаусов ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/428 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА КЕРУВАННЯ АПАРАТАМИ ДЛЯ ЕКСТРАГУВАННЯ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ СУБКРИТИЧНОЮ РІДИНОЮ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/429 <p>В статті розглянуто два типи обладнання для проведення технологічного процесу екстрагування рослинної сировини субкритичною рідиною - для статичних та динамічних систем екстрагування. Для автоматизованого керування параметрами запропоновано датчик тиску KELI P3400 та реле тиску МВС5000, термопара К-типу і нагрівальні елементи (ТЕНи). Загальне керування регулятором тиску та нагрівальними ТЕНами проводиться реле ОВЕН серії ПР1хх, яке програмується в середовищі OWEN Logic. Використання запропонованої автоматизованої системи керування апаратами для екстрагування рослинної сировини субкритичною рідиною дозволяє направлено керувати технологічним процесом із встановленням визначених параметрів тиску і температури і повторювати даний технологічний процес визначену кількість разів.</p> О. В. Радчук, М. Ю. Савченко-Перерва ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/429 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 РОЗРОБКА СИСТЕМИ ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОМОГОСПОДАРСТВ НА ОСНОВІ МАЛОПОТУЖНОГО ВІТРОЕЛЕКТРОГЕНЕРАТОРА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/431 <p>В статті розроблена функціональна схема системи енергозабезпечення домогосподарств на основі вітроелектричної установки малої потужності з електричним генератором зі збудженням від постійних неодимових магнітів та здвоєним ротором спрощеної конструкції, що забезпечує заданий рівень напруги у споживача при нестаціонарних стохастичних динамічних режимах, які характеризуються випадковою швидкістю вітру і величиною навантаження. Наведено принцип дії вітроелектрогенератора зі здвоєним ротором спрощеної конструкції та запропоновано методику визначення його розрахункової потужність при будь якій швидкості вітру і струмі навантаження. Виконане математичне моделювання режимів роботи і отримана адекватна математична модель, що описує стаціонарні та перехідні процеси у запропонованій системі.</p> С. В. Галько, І. М. Трунова, О. О. Мірошник ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/431 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ДОСЛІДЖЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМ МІКРОКЛІМАТУ ТВАРИННИЦЬКИХ ПРИМІЩЕНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/432 <p>Розглянуті питання вдосконалення методики комп’ютеризованого аналізу теплового балансу тваринницького приміщення під час енергетичного аудиту. Зроблено висновок, що необхідність врахування зоотехнічних вимог до мікроклімату тваринницьких приміщень та фізіологічних особливостей тварин вимагають розробки певних алгоритмів розрахунків для комп’ютеризованого аналізу енергоефективності та керування системою мікроклімату, що показано на прикладах отримання аналітичних виразів для визначення втрат теплової енергії через огородження приміщення, з вентиляційним повітрям природної вентиляції, та розробленої блок-схеми алгоритму розрахунку надходження теплової енергії від тварин. Отримані аналітичні залежності та розроблена блок-схема алгоритму розрахунку надходження теплової енергії від тварин можуть бути корисними при застосуванні комп’ютерних технологій під час енергетичного аудиту систем мікроклімату тваринницьких приміщень та для ефективного керування приладами опалення.</p> І. М. Трунова, О. О. Мірошник, С. В. Галько ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/432 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ТЕХНОЛОГІЯ РЕМОНТУ ЕЛЕКТРОДВИГУНІВ РІЗНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/433 <p>Ремонт електричного двигуна поділяється на кілька етапів. Кожен з етапів має бути суворо витриманим за процедурою виконання. Порушення будь-яких операцій при ремонті електричного двигуна може призвести до несправності устаткування, неналежного виконання ним його функціональних завдань тощо. Крім того, порушення норм виконання ремонтних робіт можуть нести за собою небезпеку для персоналу та для системи електропостачання окремої структури, де електропостачання пов’язане загальною мережею. В даній роботі представлено технологію ремонту електричних двигунів різного призначення в лабораторних та домашніх умовах. Для прикладу обрано електричний двигун потужністю 0,75 кВт з тривалим режимом роботи, що використовується в насосній станції в порівняно складних умовах – постійному контакті з вологою. Представлена технологія є дієвою для виконання операцій з ремонту електродвигунів без надмірних затрат на виконання кожної окремо узятої операції, наприклад, у різних місцях. Усі операції витримано з точки зору точності, якості та безпеки для персоналу.</p> О. Ю. Юрченко, Т. І. Лівенко, О. М. Матвєєв, Р. Є. Беркут, В. Г. Бугайов ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/433 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИ ПОДРІБНЕННІ ЗЕРНА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/434 <p>В статті розглядаються та аналізуються результати проведених експериментальних досліджень подрібнення зерна у факультетській лабораторії новітніх технологій у галузі харчових продуктів. Досліди проводилися на ударно-сепараційному подрібнювачі за зміни конструктивних параметрів та режимів його роботи. Після кожного досліду отримане подрібнене зерно перемішували до однорідної суміші та пересівали на лабораторному класифікаторі через набір сит. Середній модуль помелу визначали знаючи вагу кожної фракції. Енергія, що споживалася електричним двигуном, контролювалася вимірами сили струму і напруги електронними приладами. Перед проведенням подрібнення зерна визначалися параметри роботи подрібнювача на холостому ході. Прийнятими до експериментальних досліджень факторами були кут нахилу відбивних пластин статора, лінійна швидкість ротора (частота обертання), величина подачі зерна, зазор між ротором і статором. На першій стадії дослідів проведено повний факторний експеримент, проте він показав, що вихідні параметри процесу описати лінійною моделлю з необхідною точністю неможливо. План повного факторного експерименту добудували до плану другого порядку додаванням до "ядра" певної кількості "зоряних" і "нульових" точок і варіювання факторів в експериментальному дослідженні проводилося на трьох рівнях. Отриманий ротатабельний план з кодованими та іменованими значеннями факторів наведено у статті. Разом з визначенням енергоємності процесу подрібнення зерна, з урахуванням ступеня його подрібнення, розглядалися показники питомої витрати енергії при створенні одиниці нової поверхні вихідного матеріалу після подрібнення. Проведено аналіз впливу прийнятих до експериментальних досліджень факторів на питомі витрати енергії під&nbsp;час подрібнення зерна. Побудовано графіки впливу окремих факторів на досліджувані параметри.</p> В. В. Сердюк, В. А. Руденко, О. О. Соларьов, О. А. Саржанов, А. В. Саєнко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/434 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМИ ВИМІРУ ДЕФОРМАЦІЙ ПІЛОНУ ПРОТЕЗНИХ СИСТЕМ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/435 <p>У цьому дослідженні представлена методика вимірювання деформації в пілонній частині протеза за допомогою комп'ютеризованих тензодатчиків. Збір даних здійснюється шляхом використанням плати мікроконтролера Arduino Uno. Це дослідження зосереджене на розробці простих методологій деформаційних систем для швидкого вимірювання деформації поверхні протезних деталей. Пластиковий протезний пілон був побудований на основі адитивного виробництва з використанням 3Д друку для експериментальних випробувань та моделювання. Тензометричний датчик об'єднаний з мікроконтролерною системою для реєстрації значення деформації протезного пілона. Тестовий експеримент реалізовувався під навантаженням ваги пацієнта під час ходьби або іншого руху. Похибка вимірювання склала 3%.</p> О. Ю. Азархов, І. І. Сілі, Б. В. Єфременко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/435 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНОГО СЕРЕДОВИЩА SAP ERP ДЛЯ СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ РОБОТОЮ РЕМОНТНО-МЕХАНІЧНИХ ЦЕХІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/436 <p>Робота присвячена створенню моделі управління роботою ремонтно-механічних цехів на підприємствах (металургій-ного типу) за допомогою використання програмного середовища SAP ERP. Досліджено існуючі засоби моделювання бізнес-процесів. У системі SAP ERP з використанням інструментів SAP Business Workflow, розроблене програмне забезпечення для відстеження послідовності узгодження заказу та розробки технології виготовлення заказу ремонтно-механічним управлінням. Дане програмне забезпечення дозволяє керівникам відділів по ремонтам планувати завантаження виробничих потужностей цехів-виробників та закупівлю витратних матеріалів. А це в свою чергу, надає можливість цехам-замовникам планувати проведення заходів технічного обслуговування та ремонту обладнання на підприємстві.</p> Д. В. Лубко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/436 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300 МОДЕЛЮВАННЯ ПРИВАТНОГО МЕРЕЖЕВО-СЕРВЕРНОГО СЕРЕДОВИЩА З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЇ OPENNEBULA https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/437 <p>Використання приватних хмарних середовищ для побудови та керування мережево-серверною інфраструктурою привернуло значну увагу в останні роки. OpenNebula є платформою хмарних обчислень з відкритим вихідним кодом, яка здатна створювати віртуалізовані центри обробки даних та керувати ними. Це комплексне рішення для проектування та розгортання хмарних середовищ, шляхом автоматизації та управління віртуальними машинами, сховищами даних та мережевими ресурсами. OpenNebula має модульну архітектуру, що дозволяє користувачам налаштовувати та розширювати платформу відповідно до своїх конкретних потреб. Однією з ключових особливостей OpenNebula є підтримка декількох гіпервізорів, включаючи KVM, VMware та LXD, забезпечуючи управління віртуальними машинами на різних платформах віртуалізації з єдиного інтерфейсу. OpenNebula ставить основний акцент на простоту та зручність використання. Платформа має веб-інтерфейс, за допомогою якого легко керувати своєю хмарною інфраструктурою з будь-якого пристрою, що підключений до мережі Інтернет. Також платформа включає набір інструментів командного рядка (CLI), які дозволяють досвідченим користувачам автоматизувати платформу та керувати ресурсами програмно. Ще однією ключовою особливістю OpenNebula є її масштабованість. Платформа розроблена для підтримки широкого спектру сценаріїв розгортання, від невеликих приватних хмар до великомасштабних публічних хмар, що дозвляє легко та швидко масштабувати свою інфраструктуру в залежності від потреб, не вимагаючи значних змін у базовій архітектурі.OpenNebula має велику та активну спільноту користувачів та розробників, які вносять свій внесок у постійний розвиток та вдосконалення платформи. Програмне забезпечення випускається під ліцензією Apache, що робить його вільним та відкритим для використання, модифікації та&nbsp;розповсюдження, без будь-яких ліцензійних платежів.</p> А. В. Антоненко, О. О. Сорочинський ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/437 сб, 22 кві 2023 00:00:00 +0300