Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik <p>Представлені результати досліджень вчених у галузях галузевого машинобудування, енергетики, електротехніки, електромеханіки, харчових технологій, комп’ютерних наук та інформаційних технологій.</p> <p>Видання призначене для наукових працівників, викладачів, аспірантів, інженерно-технічного персоналу і студентів, які спеціалізуються у відповідних або суміжних галузях науки та напрямках виробництва.</p> <p><a href="http://nauka.tsatu.edu.ua/e-journals-tdatu/e-index.html" target="_blank" rel="noopener">Стара версія сайту / архів видання</a></p> uk-UA nvisnyktdau@gmail.com (Редакція) nvisnyktdau@gmail.com (Редакція) ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 OJS 3.1.1.4 http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss 60 ОПТИМІЗАЦІЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ СТАЛІ МАШИНОБУДІВНИХ КОНСТРУКЦІЙ ЗА КРИТЕРІЄМ СТАБІЛІЗАЦІЇ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/958 <p>Метою роботи є створення математичної моделі оперативного управління характеристиками міцності очікуваної металоконструкції в умовах серійного сталеплавильного виробництва. Традиційні підходи, що ґрунтуються на результатах випробувань дослідних зразків, одержуваних у лабораторних умовах, для цієї мети не підходять. Сказане пояснюється тим, що оскільки в умовах серійного сталеплавильного виробництва на характеристики міцності виробів, крім їх хімічного складу, впливає структура металу і безліч інших умов плавок, це обґрунтовує необхідність для врахування параметрів міжатомної взаємодії як критеріїв оптимізації.Головна ідея дослідження полягає в тому, щоб під час прогнозування до уваги брали концепцію спрямованого хімічного зв’язку металу, що пов’язує між собою їх склад, структуру і властивості металу.Представлена концепція доповнена елементами оптимізації хімічного складу сталі за критерієм стабілізації механічних властивостей, методами планування експериментів, завдяки чому було отримано інтервали варіювання основних критеріальних показників оптимізації.Для забезпечення фізичної сутності моделей прогнозування механічних властивостей сталей несівних систем залізничної техніки запропоновано використовувати інтегральні фізико-хімічні критерії: структурний параметрd (нм 10-1) і фізико-хімічний еквівалент ZY(e).На підставі математичного та фізико-хімічного моделювання вивчено вплив легуючих елементів (хром, молібден, ванадій) на формування механічних властивостей сталі. Визначено інтервали вмісту легувальних елементів, що забезпечують виконання необхідних норм. Побудовано залежності зміни механічних властивостей легованого прокату від показника структурного стану d.Перетин функцій властивостей середньовуглецевих сталей у ділянці евтектоду відповідає положенням закону Н.С. Курнакова і дає змогу прогнозувати рівень і поєднання властивостей та характеристик сплавів.</p> О. В. Фомiн, О. В. Бурлуцький, І. О. Воронко, O. М. Бурсук, О. І. Козачук ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/958 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 РОЗРОБКА АЛГОРИТМУ ФОРМУВАННЯ ПРОСТОРОВИХ МОНОТОННИХ КРИВИХ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/959 <p>Формування поверхонь заданих масивом точок є актуальним завданням геометричного моделювання. Модель поверхні формується на основі лінійного каркаса, елементи якого інтерполюють послідовності точок. Контроль наявності особливих точок у ліній каркаса є важливою умовою для забезпечення необхідних властивостей поверхні. Контроль наявності особливих точок у кривої, яка інтерполює точковий ряд, засновано на відмові від її аналітичного представлення. Крива формується у вигляді області можливого розташування її монотонних частин. Як лінійний елемент каркаса використовується обвід, що формується всередині області можливого розташування частин інтерполюючої кривої. Алгоритм моделювання просторових елементів каркаса засновано на формуванні допоміжних плоских дискретно представлених кривих, які визначають конфігурацію та властивості просторових обводів. На основі запропонованого алгоритму розроблено програмне забезпечення для автоматизованого формування обводів в CAD-системі.</p> Є. А. Гавриленко, Ю. В. Холодняк, І. Р. Тетервак ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/959 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ КОЛІСНИХ ТРАКТОРІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/960 <p>У статті наведено значення адаптивного рульового керування для керованості колісних тракторів, зокрема враховуючи важливі фактори, як-от швидкість руху, передаточне відношення рульового механізму, зовнішні збурюючі фактори та інші. Розроблена математична модель дає можливість ефективно контролювати процес відслідковування траєкторії машинно-тракторного агрегату, забезпечуючи відповідність агротехнічним вимогам. За міжрядного обробітку кукурудзи відхилення від прямолінійності може становити 10 см із досягненням максимальної швидкості 4 м/с, що показує важливість адаптивного керування для досягнення необхідної точності та якості обробки. Розроблене програмне забезпечення дає змогу отримувати показники керованості в інтерактивному режимі, змінювати параметри віртуальних заїздів та знаходити оптимальні варіанти. Також були вибрані відповідні технічні засоби для проведення випробувань. Зроблені висновки та доведена перспективність використання адаптивного рульового керування. Сільськогосподарські енергетичні засоби працюють у різних навантажувальних і швидкісних режимах із підвищеною небезпекою руху й обов’язковим дотриманням норм агротехнічних, ергономічних та енергетичних показників (вузький коридор, міжряддя, скупчення людей і тварин, погані дороги та бездоріжжя), тому до основних параметрів їх систем керування поворотом висуваються жорсткі вимоги. Маневреність опитного зразку значно поліпшується, тому що за швидкості трактора V = 1 м/с (3,6 км/год) передаточне співвідношення традиційного рульового керування Wтр = 12, а передаточне співвідношення експериментального рульового керування Wекс = 2. Вдалося дослідити, що добротність експериментального рульового керування за невеликих швидкостей руху (V = 1–3 м/с) спочатку підвищується, а з досягненням технологічної швидкості V = 4 м/с стає постійною. За використання традиційного рульового керування з підвищенням швидкості добротність значно погіршується і перебуває у зворотно-пропорційному зв’язку зі швидкістю руху трактора.Добротність експериментального зразку рульового керування перевищує добротність традиційного на технологічній швидкості V = 4 м/с приблизно у 5 разів і становить Dекс = 154 с-1, Dтр = 39 с-1. Встановлено, що за малих швидкостей руху трактора (V = 1–1,5 м/с) похибку складно відстежити, тому що вона для обох типів рульового керування приблизно однакова, але зі збільшенням швидкості руху вона значно зростає для стандартного рульового керування σ1 = 0,103 см і незначно для експериментального σ2 = 0,026 см.Використання рульового керування з адаптивними властивостями має значну перевагу над стандартним рульовим керуванням, особливо на підвищених швидкостях руху, має запас стійкості керованого руху та забезпечує зручність маневрування, що значно підвищує продуктивність роботи трактора. Таким чином, пропонується впровадити кермовий привод, який зможе забезпечити високу керованість транспортних засобів на всіх швидкісних режимах.</p> Д. Журавель, А. Бондар ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/960 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ОБПРИСКУВАЧА З РЕГУЛЯТОРОМ НОРМИ ВНЕСЕННЯ ЗА ЗМІННОЇ РОБОЧОЇ ШВИДКОСТІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/961 <p>Статтю присвячено дослідженню процесу розпилення та оцінювання якості за різних швидкостей руху для сільськогосподарського обприскувача з регулятором норми внесення. Зміна швидкості руху є поширеним та неминучим під час нанесення пестицидів обприскувачами. Було проведено польові випробування для оцінювання впливу змін швидкості руху на розпилення та якість обприскування за допомогою штангового обприскувача без регулятора норми внесення (CNS) та з регулятором норми внесення (SRC). Під час проведення досліджень штангу обприскувача було рівномірно розділено між трьома типами форсунок (XRC, AIXR та TTI) для отримання крапель різних розмірів (середніх, дуже великих та надвеликих відповідно). Перед початком випробувань обприскувач було відкалібровано для внесення 180 л/га за робочого тиску 0,207 МПа та швидкості руху 9,7 км/год.Для оцінювання розпилення та якості обприскування застосування пестицидів проводилося за п’яти різних значень швидкості руху: 9,7, 12,9, 16,1, 19,3 та 22,5 км/год. Дані збирали шляхом розміщення вологочутливого паперу в різних точках уздовж штанги обприскувача в полі. Результати для CNS (без регулятора) показали, що зі збільшенням швидкості руху кількість нанесених крапель та рівень розпилення значно знижувалися (p &lt; 0,05) для всіх трьох типів форсунок, що було спричинено зменшенням кількості крапель на одиницю площі. Для SRC (з регулятором) розпилення залишалося більш стабільним за зміни швидкості руху. Швидкість руху впливала на якість обприскування як для CNS, так і для SRC. Однак для SRC спостерігалися більші відхилення в якості розпилення через підвищення робочого тиску за збільшення швидкості руху.Для форсунок типу XRC та TTI було зафіксовано подібні тенденції в зміні розпилення та якості для обох варіантів обприскувача (CNS та SRC). Водночас форсунка AIXR демонструвала нестабільне розпилення та якість у разі зміни швидкості руху.Результати дослідження свідчать, що сільськогосподарські обприскувачі, оснащені регулятором норми внесення, забезпечують більш рівномірне та стабільне розпилення порівняно з традиційними обприскувачами (без регулятора), коли швидкість руху змінюється під час застосування пестицидів. Хоча якість розпилення також зазнає змін у разі використання регулятора норми внесення, дотримання найкращих практик, як-от правильний вибір форсунок і застосування номінальних швидкостей руху, допоможе мінімізувати ці ефекти та забезпечити ефективне використання технологій внесення пестицидів.</p> М. Л. Заєць ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/961 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 РЕЗУЛЬТАТИ ПОЛЬОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ДВОДИСКОВИХ СОШНИКІВ ДЛЯ СІВБИ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ЗА ТЕХНОЛОГІЄЮ MINI-TILL https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/962 <p>Розглянуто питання вдосконалення технологічного процесу сівби зернових культур за умов мінімального обробітку ґрунту. Запропоновано конструкцію дводискового сошника з вирізним диском для використання в зернових сівалок типу СЗ, призначеного для підвищення якості сівби за технологією Minitill. Наведено опис конструкції сошника, який забезпечує ефективне перерізання пожнивних решток та рівномірну заробку насіння на задану глибину. Проведено експериментальні польові дослідження, результати яких підтвердили перевагу розробленого сошника над серійними аналогами за показниками рівномірності глибини загортання та розподілу насіння по довжині рядка. Отримані результати можуть бути використані для розроблення та модернізації посівних машин для ресурсозбережувальних технологій вирощування зернових культур.</p> Р. В. Кириченко, М. В. Бакум, О. Б. Козій, Є. В. Лубченко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/962 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 АНАЛІЗ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ ДЛЯ ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЇ ПОВІТРЯ У ТВАРИННИЦЬКИХ ПРИМІЩЕННЯХ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/963 <p>У статті проаналізовано альтернативні джерела енергії, що можуть використовуватися для терморегуляції повітря у тваринницьких приміщеннях. Розглянуто ефективність сонячної та вітрової енергетики, біомаси, біогазових технологій, теплових насосів і систем рекуперації тепла. Оцінено їхній вплив на енергоефективність тваринницьких господарств, потенціал зниження витрат на енергоресурси й екологічні переваги. Визначено основні переваги й обмеження застосування кожного виду енергії, враховуючи їхню доступність та можливість інтеграції в сучасні аграрні технології. Встановлено, що геотермальні системи є одним із найбільш стабільних та перспективних рішень для терморегуляції, оскільки не залежать від сезонних змін і забезпечують високу енергоефективність у довгостроковій перспективі.</p> О. С. Ковязін, І. О. Чижиков, С. В. Дереза, А. С. Пастушенко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/963 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 МОДЕРНІЗАЦІЯ КОРПУСУ ПЛУГА З ОБГРУНТУВАННЯМ ЙОГО КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/964 <p>У статті проведено дослідження щодо підвищення якості основного обробітку ґрунту шляхом удосконалення робочих органів відвального плуга з обґрунтуванням його конструктивних параметрів.Наукову новизну становить установлення додаткових плоскорізальних робочих органів на кожному корпусі плуга з боку польового обрізу. При цьому практична цінність полягає в забезпеченні стійкості ходу орного агрегату, зниженні тягового опору та підвищенні якості глибокого розпушування ґрунту. Основні результати дослідження показали, що запропонована установка додаткового робочого органу дозволить проводити пошаровий обробіток ґрунту й цим самим покращити якісні показники технологічної операції, що відповідають агротехнічним вимогам. Отримані дослідження показали, що запропоноване конструктивне технічне рішення забезпечить високу продуктивність роботи орного агрегату.</p> Т. О. Кутковецька, О. Б. Мелентьєв ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/964 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ТЕПЛОВА ОБРОБКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАТЕРІАЛІВ І ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/965 <p>У статті розглядаються деякі аспекти теплової обробки сільськогосподарських матеріалів, зокрема процеси сушіння зерна, які є важливими для збереження якості врожаю та забезпечення його довготривалого зберігання. Метою статті є вивчення ключових аспектів теплової обробки сільськогосподарських матеріалів, аналіз проблем, що виконуються в процесі сушіння зерна, а також визначення вимог до конструкції сучасних зерносушилок. Детально проаналізовано проблеми, що виникають під час процесу сушіння зерна, зокрема нерівномірне сушіння, високі енергетичні витрати та можливе зниження якості зерна за неправильного регулювання умов сушіння. Підкреслено важливість відповідності конструкцій сучасних зерносушильних установок вимогам енергоефективності та екологічності. Вказано, що для досягнення оптимальних результатів важливо не тільки правильно налаштовувати температурні режими, але й удосконалювати саму конструкцію сушильних установок, ураховуючи новітні технології та матеріали.</p> В. О. Лукаш ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/965 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПАРАМЕТРІВ ПОСТІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ КОЛІЇ НА ВЕЛИЧИНУ НЕПРОДУКТИВНОЇ ПЛОЩІ ПОЛЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/966 <p>Наслідком і невід’ємним елементом технологій вирощування сільськогосподарських культур із застосуванням постійної технологічної колії є непродуктивна площа поля. Її величина формується площею доріжок, попередньо прокладених із заданим кроком для здійснення переміщення по них ходових систем машинно-тракторних агрегатів на основі колісних енергетичних засобів. Об’єктом теоретичного дослідження виступає аналітична залежність величини непродуктивної площі поля від його довжини і ширини, а також від кроку постійної технологічної колії та ширини її слідів. Установлено, що за збільшення значення кроку постійної технологічної колії (параметр Н) непродуктивна площа поля прогресивно зменшується. Найвища інтенсивність цього процесу має місце за зростання параметра Н до 13…15 м. На підставі такої інформації аграрні виробники можуть визначатися із вибором робочої ширини захвату (а отже, і кроку постійної технологічної колії) використовуваних машинно-тракторних агрегатів. Зміна довжини й ширини поля має незначний вплив на величину його непродуктивної площі при вирощуванні сільськогосподарських культур із застосуванням постійної технологічної колії.</p> В. Т. Надикто ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/966 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 МОДЕЛЮВАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ СИМУЛЯЦІЇ РОЗПОДІЛУ ТЕМПЕРАТУРНИХ ПОЛІВ У НАПУСКНОМУ ПРИСТРОЇ ЕКСТРУДЕРА 3D-ПРИНТЕРА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/967 <p>Наведено алгоритм створення комп’ютерної симуляції, що відтворює процес утворення розплаву полімеру в напускному пристрої екструдера 3D-принтера. Встановлено параметри налаштування в модулі Flow Simulation програмного забезпечення SOLIDWORKS, а також граничні та початкові умови процесу. Представлено результати моделювання у вигляді візуального розподілу температурних полів у напускному пристрої екструдера, а також у потоці полімеру. Описано графічну залежність зміни температури напускного пристрою під час його нагрівання та впродовж усталеного режиму. Наведено рекомендації до застосування розробленого алгоритму моделювання комп’ютерної симуляції.</p> О. А. Новохат, Д. І. Гончаренко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/967 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДИСПЕРГУВАННЯ МОЛОЧНОГО ЖИРУ В ГОМОГЕНІЗАТОРІ ПУЛЬСАЦІЙНОГО ТИПУ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/968 <p>Ця робота присвячена дослідженню теми диспергування молочного жиру шляхом гомогенізації. Встановлено, що існуюче технологічне обладнання для гомогенізації має дуже високі показники енерговитрат на процес, що в умовах сьогодення є суттєвим недоліком. За підсумками дослідження встановлено, що найбільш перспективним обладнанням для досягнення високої якості готового продукту за низьких енерговитрат є пульсаційний гомогенізатор. Було здійснено аналіз ефективності диспергування молочного жиру в пульсаційному гомогенізаторі молока, що дало можливість виявити чинники та сили, які впливають на якість гомогенізації, а отже, регулювати цей технологічний процес у виробничих умовах. Експериментальні дослідження показали, що середній діаметр жирових кульок молока після гомогенізації в пульсаційному гомогенізаторі становить 0,8 мкм, що цілком відповідає вимогам сьогодення.</p> Н. О. Паляничка, О. О. Червоткіна, О. О. Ковальов, В. Ф. Ялпачик ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/968 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ ОБРОБЛЕННЯ ЦИЛІНДРА РІЗЦЕМ ІЗ ТВЕРДОГО СПЛАВУ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/969 <p>Одним із показників ефективної роботи сучасного металорізального обладнання є точність оброблення. Важливим етапом у технології машинобудування є перехід від застарілих моделей металорізальних верстатів до обладнання із числовим програмним забезпеченням. Цього можливо досягти за умови збереження та суттєвого покращення точності оброблення, зокрема розточування отвору твердосплавним різцем у чавунній корпусній деталі.Для оцінювання точності оброблення на металорізальному верстаті із числовим програмним керуванням проведено вимірювання розмірних параметрів циліндра. Здійснено статистичне оброблення результатів, яке дозволило зробити висновки щодо необхідності додаткового підналагодження обладнання, а також імовірної кількості браку.</p> С. В. Попов ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/969 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ДОСЛІДЖЕННЯ РОБОТИ ШНЕКОВОГО ПРЕС-ЕКСТРУДЕРА В ПАРІ З БАГАТОСЕКЦІЙНИМ ПРИСТРОЄМ ФОРМУВАННЯ ПАЛИВНИХ БРИКЕТІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/970 <p>Актуальність цього дослідження обумовлена гострими проблемами, з якими стикаються виробники паливних брикетів, що використовують як сировину відходи оліємістких культур. Більша частина пресового обладнання не дає змоги без включення в лінію додаткового обладнання виготовляти якісний продукт із цього типу сировини. Тому ці дослідження спрямовані на вирішення проблеми щодо зменшення відсоткової частки олій у готовому продукті та збільшення часу перебування сировини у стиснутому стані завдяки додаванню секцій пристрою формування паливних брикетів. Таким чином, поставлену мету роботи – покращення якості готової продукції та збільшення ресурсу пресового обладнання – було виконано.За результатами проведених досліджень було визначено, що розроблений шнековий прес екструдер у парі з пристроєм остаточного формування зі здатністю відбору олій на етапі формування брикету має підвищену ефективність порівняно з традиційними.</p> К. О. Самойчук, В. А. Самохвал ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/970 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА МОЛОЧНИХ ВЕРШКІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ СТРУМИННОГО ТА ПУЛЬСАЦІЙНОГО ГОМОГЕНІЗАТОРІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/971 <p>З метою підвищення енергоефективності процесів виготовлення питних вершків потрібно вирішити питання значних енерговитрат на етапі гомогенізації. Для цього запропоновано застосування струминних і пульсаційних гомогенізаторів, що відзначаються високою енергоефективністю. Проте для їх впровадження на виробництві необхідним є коригування наявної технологічної схеми виготовлення питних вершків і проведення експериментальної оцінки її ефективності. Проєктування технологічних схем виготовлення молочних вершків із використанням запропонованих гомогенізаторів повинно передбачати визначення оптимальних режимних і технологічних параметрів функціонування кожного типу гомогенізатора. Для розробки технології переробки молока із застосуванням цих двох видів гомогенізаторів важливо встановити взаємозв’язок між режимами роботи клапанних гомогенізаторів і ключовими параметрами нових пристроїв.Контроль якості отриманого молока здійснювався відповідно до основних показників, визначених чинними стандартами, і підтвердив повну відповідність продукції сучасним вимогам до харчових виробів.</p> С. В. Кюрчев, К. О. Самойчук ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/971 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОПТИМІЗАЦІЇ БІОГАЗОВИХ УСТАНОВОК https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/972 <p>У статті розглянуто сучасний стан виробництва й використання біогазу в Україні з акцентом на перспективи оптимізації біогазових установок та ефективну утилізацію відходів птахівництва. Проаналізовано основні технологічні аспекти вдосконалення роботи біогазових комплексів, зокрема впровадження високоефективних систем очищення біогазу, оптимізацію процесів ферментації та застосування цифрових технологій для управління установками. Окрему увагу приділено використанню відходів птахівництва як перспективної сировини для біогазових станцій, що дає змогу зменшити екологічне навантаження та підвищити економічну ефективність біоенергетичних проєктів.</p> О. Г. Скляр, Р. В. Скляр, А. С. Комар, В. Д. Акулов ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/972 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 АНАЛІЗ ТА РОЗВИТОК МОДЕЛЕЙ ВІБРАЦІЙНОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ЗЕРНІВКИ В ПРОЦЕСАХ СЕПАРУВАННЯ ЗЕРНОВИХ МАТЕРІАЛІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/973 <p>Удосконалення технологічного процесу підготовки зернового матеріалу та технічних пристроїв на базі узагальнення наявних математичних моделей процесів вібраційного розділення є актуальною задачею. Метою досліджень є побудова математичної моделі для часткового випадку вібраційного переміщення зернівки в процесах сепарування з урахуванням повздовжнього переміщення зернового матеріалу. Дослідження проведено з використанням методів математичного моделювання, в основі яких формалізований опис у вигляді диференціальних рівнянь, нестаціонарного процесу сепарування зернових матеріалів на вібраційній поверхні сепаратора з урахуванням повздовжнього переміщення. У результаті проведених досліджень сформовано математичний опис процесу вібраційного переміщення зернівки в процесах сепарування зернових матеріалів на коливній поверхні сепаратора з урахуванням повздовжнього переміщення зернівки у вигляді математичної моделі для визначення розподілу траєкторій руху матеріалу за довжиною опорної поверхні. Отримані результати досліджень указують на складність математичного моделювання процесів сепарування зернових матеріалів і відсутність загального підходу до вирішення проблем взаємодії твердих тіл обмежених розмірів із шорсткою поверхнею та між собою. Незважаючи на це, деякі роботи присвячено аналізу різних режимів руху часток, як-от ковзання без перекочування, перекочування без ковзання та їх поєднання. Для подальшого розвитку досліджень необхідно вдосконалити математичні моделі та розширити аналіз режимів руху часток для врахування більш широкого спектру сценаріїв. Перспективним є вивчення взаємодії твердих тіл обмежених розмірів із шорсткою поверхнею з урахуванням різних форм тіл і різних типів коливань поверхні, які дозволять краще узгоджувати теоретичні результати з експериментальними даними.</p> С. П. Степаненко, В. Г. Мироненко, С. П. Погорілий, А. Я. Кузьмич, В. О. Швидя, І. С. Попадюк ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/973 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ГРАНЮЛЮВАННЯ ВТОРИННИХ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/974 <p>Побічними продуктами є маси продукту, що утворюються безпосередньо під час обробки та переробки основного продукту. Гранулювання рослинних відходів має особливі переваги під час зберігання та транспортування цього, в іншому випадку досить об’ємного матеріалу, що є джерелом поживних речовин у кормах для тварин. Із залишків цукрових буряків також можна виробляти гранули. Вони відзначаються високою поживною цінністю, що робить їх ідеальною добавкою у виробництві концентрованого комбікорму. До загального поняття «висівки» належать усі оболонки зерна, які утворюються, наприклад, під час помелу зерна для отримання борошна. Зернові висівки здебільшого мають високий вміст клітковини, тому чудово підходять як для харчування людей, так і для годівлі тварин. Завдяки гранулюванню висівки набувають вищої насипної щільності, що дає змогу більш точно дозувати цей продукт. Олійний макух утворюється під час обробки та переробки олійного насіння, зокрема сої та ріпаку. Він є важливим компонентом у виробництві комбікормів, оскільки містить багато поживних речовин.</p> О. О. Червоткіна, О. П. Прокопенко, Н. О. Паляничка ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/974 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 МЕХАТРОННИЙ КОМПЛЕКС ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМУ: АВТОМАТИЗАЦІЯ, ЕФЕКТИВНІСТЬ, ІННОВАЦІЇ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/975 <p>У сучасних умовах розвитку сільськогосподарського виробництва питання забезпечення тварин якісними кормами є надзвичайно актуальним. Важливим складником кормової бази є комбікорми, що виготовляються з різних видів рослинної сировини, зокрема з кукурудзяних початків. Використання біологічно активних добавок дозволяє значно підвищити поживність кормів, їх засвоюваність та ефективність використання.У цьому контексті актуальним є розроблення нових підходів до виробництва комбікормів, зокрема шляхом впровадження мехатронних систем та автоматизованих технологій.Роботу зосереджено на дослідженні виробничих процесів створення комбікорму з кукурудзяних початків з додаванням біологічно активних добавок, а також на розробленні мехатронного комплексу для забезпечення цього процесу. Проведено теоретичні дослідження, а також розроблено практичні рішення щодо впровадження автоматизованих комплексів для підвищення продуктивності та ефективності виробництва комбікормів.</p> С. С. Швець, В. С. Калина ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/975 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ДІАГНОСТУВАННЯ ЕЛЕКТРИФІКОВАНИХ РОБОЧИХ МАШИН В ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ УМОВАХ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/976 <p>У роботі отримано метод діагностування робочих машин з електроприводом. Він полягає у визначенні відносних втрат потужності в електродвигуні й механічній частині робочої машини за допомогою дослідів холостого ходу та короткого замикання. Ці досліди запропоновано проводити без застосування регулятора напруги, пристрою для загальмовування ротору і графічної побудови залежностей. Експериментальна перевірка встановила, що він здатен виявляти несправності, які можуть виникати в процесі експлуатації робочих машин. При цьому його технічна реалізація порівняно з існуючими є більш простою і не потребує специфічного обладнання і проведення значних розрахунків.</p> О. Ю. Вовк ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/976 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ЗБАЛАНСУВАННЯ ГРАФІКА НАВАНТАЖЕННЯ СІЛЬСЬКИХ КОМУНАЛЬНИХ СПОЖИВАЧІВ З ВИКОРИСТАННЯМ СОНЯЧНИХ ПАНЕЛЕЙ ТА НАКОПИЧУВАЧІВ ЕНЕРГІЇ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/977 <p>У роботі проведено аналіз змін у добовому графіку електричних навантажень лінії трансформаторної підстанції 10/0,4 кВ потужністю 100 кВА в Харківській області, яка живить сільські житлові будинки взимку та влітку. Для згладжування піків навантаження й оптимізації енергоспоживання проведено розрахунок ефективності використання пристроїв накопичення енергії для визначення можливостей їх використання. Виконано аналіз добового споживання енергії по двадцяти приватних будинках, включно з розрахунком і оцінкою енергії, необхідної для забезпечення роботи побутових електроприладів протягом 24 годин. На основі отриманих даних побудовані графіки добового навантаження, що відображають зміни в споживанні енергії протягом доби. Запропоновано метод збалансування графіків навантажень за допомогою сонячної панелі та накопичувача енергії. Цей метод дає змогу підвищити ефективність таких електричних мереж.</p> С. В. Галько, О. В. Сотнік, О. О. Мірошник, О. В. Сотнік, Д. М. Зеленков ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/977 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 РОЗРОБЛЕННЯ ГІБРИДНОГО ТЕПЛОВОГО ФОТОЕЛЕКТРИЧНОГО ГЕЛІОКОЛЕКТОРА ТА АНАЛІЗ ЙОГО ЕФЕКТИВНОСТІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/978 <p>Статтю присвячено дослідженню ефективності гібридних теплових фотоелектричних геліоколекторів (ГТФГК), які поєднують функції теплових геліоколекторів і фотоелектричних панелей. Основною метою є розроблення конструктивних і технологічних рішень для максимально ефективного використання сонячної енергії. Досліджено вплив кута нахилу ГТФГК, питомої масової витрати теплоносія та азимутального кута відхилення на теплову й електричну ефективність системи. Проведено експериментальні вимірювання залежності ефективності від інтенсивності сонячного випромінювання. Виявлено, що правильний вибір параметрів дозволяє підвищити продуктивність запропонованої конструкції геліосистеми. Отримані результати підтверджують перспективність ГТФГК у сфері відновлюваної енергетики, сприяючи зниженню споживання викопного палива та екологічній стабільності.</p> С. Й. Мисак, С. П. Шаповал ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/978 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ВПЛИВ ТОКСИЧНИХ ТА ШКІДЛИВИХ ВИКИДІВ ВИХЛОПНИХ ГАЗІВ АВІАЦІЙНИХ ДВИГУНІВ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/979 <p>Швидке зростання авіації робить реалістичну оцінку шкідливих викидів вирішальною. Зростаючий попит на авіаперевезення призводить до збільшення виробництва літаків, що значно впливає на навколишнє середовище. Пріоритетом сучасних авіаційних технологій є зниження шуму, споживання палива й викидів вихлопних газів, особливо вуглекислого газу та твердих часток. Сучасні дослідження спрямовані на пошук екологічно чистих рішень для зменшення негативних наслідків експлуатації літаків. Найбільшою проблемою є скорочення викидів оксидів азоту (NOx), оксидів сірки (SOx), оксиду вуглецю (CO) і незгорілих вуглеводнів (HC). Їх присутність в атмосфері сприяє утворенню смогу, кислотних дощів і збільшення концентрації озону в тропосфері. Найбільше забруднюють двигуни пасажирських і транспортних літаків, оскільки вони споживають величезну кількість палива порівняно з досягнутою тягою. Особливо значний вплив на навколишнє середовище мають далекі перельоти, що здійснюються на висоті 8–12 км, де спостерігаються найвищі концентрації токсичних сполук. На менших висотах, до 1 км, споживається лише 5–10 % світового авіаційного палива, але саме в районах навколо аеропортів забруднення повітря безпосередньо впливає на здоров’я людини. Хоча на авіацію припадає близько 2 % світових викидів парникових газів, її вплив на якість повітря та здоров’я людей є значним, особливо в регіонах з інтенсивним повітряним рухом. Глобальні викиди в цьому секторі зросли більш ніж на 75 % між 1990 і 2012 роками, і прогнози вказують на те, що вони можуть зрости у 2–7 разів до 2050 року, становлячи до 20 % глобальних викидів. Тому потрібні подальші зусилля для зменшення негативного впливу авіації на навколишнє середовище. Упровадження сучасних технологій і більш ефективних систем спалювання є ключовим фактором стійкості повітряного транспорту та захисту навколишнього середовища.</p> Т. Г. Щур, К. Віттек, О. О. Мірошник, С. В. Галько, Д. Зеленков ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/979 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ВИКОРИСТАННЯ ПРОЦЕДУРНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОЗРОБЛЕННЯ ТА ПЕРСОНАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМНИХ ІНТЕРФЕЙСІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/980 <p>У статті розглянуто застосування процедурної генерації для створення й адаптації інтерфейсів користувача в сучасних ІТ-проєктах. Особливу увагу приділено аналізу інструментів і підходів, які дозволяють автоматизувати розроблення окремих UI-компонентів (кнопок, панелей, карток тощо) з використанням параметризованих виразів, скриптів, візуального компонування, спеціалізованих мов або систем на базі штучного інтелекту. Розглянуто технології SeExpr, Node-RED, Unreal Engine Blueprints, Framer, а також AI-асистовані сервіси, що дедалі частіше використовуються для генерації варіативних і персоналізованих інтерфейсів.Обґрунтовано доцільність використання процедурного підходу в проєктах із високими вимогами до адаптивності, швидкості розроблення та повторного використання компонентів. У роботі висвітлено переваги таких рішень – зниження навантаження на дизайнерів і розробників, підтримка цілісного візуального стилю, а також можливість масштабування рішень у мультиплатформенних середовищах. Описано приклади впровадження процедурної логіки в прикладних середовищах (Unity, Web, IoT-панелі), а також наведено порівняльний аналіз інструментів за критеріями гнучкості, інтеграції в робочі процеси та можливостей кастомізації. Результати дослідження свідчать про зростання ролі процедурної генерації як засобу підвищення ефективності UI-розробки в умовах високої варіативності користувацьких сценаріїв і швидких ітерацій продуктового дизайну. Запропоновані класифікація інструментів та рекомендації щодо їх вибору створюють практичну основу для застосування процедурних рішень у командах із різним рівнем технічної підготовки. Також окреслено перспективи розвитку теми – зокрема, інтеграція процедурної логіки в Low-Code/No-Code середовища та використання адаптивних систем генерації на основі користувацьких даних [7].</p> Д. В. Букатов, Я. О. Колодінська, О. І. Романенко, Д. О. Гудаков ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/980 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ІМІТАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЛОГІСТИКИ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/981 <p>Імітаційне моделювання дає можливість ефективно аналізувати й оптимізувати логістичні процеси в аграрному секторі. У статті описана модель, яка дає змогу оцінити вплив різних факторів на ефективність системи, включно з продуктивністю техніки, ємністю складів та станом транспортної інфраструктури. Результати моделювання можуть бути використані для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, спрямованих на мінімізацію втрат урожаю та підвищення ефективності всього ланцюжка постачання. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вдосконалення моделі, врахування додаткових факторів (наприклад, погодних умов) та валідацію моделі на основі реальних даних.Статтю присвячено застосуванню імітаційного моделювання для аналізу й оптимізації логістичних процесів та управління ланцюгами поставок в аграрному секторі. Аграрний сектор характеризується високим ступенем невизначеності, яка пов’язана з кліматичними умовами, коливаннями врожайності, сезонністю попиту й іншими факторами, що суттєво ускладнює планування та прийняття рішень. Традиційні методи оптимізації часто виявляються недостатньо ефективними в умовах такої невизначеності. Імітаційне моделювання дає можливість подолати ці обмеження, надаючи інструмент для аналізу складних систем та оцінки впливу різних факторів на ефективність роботи сільськогосподарського підприємства.</p> О. Г. Зінов’єва, С. В. Шаров ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/981 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 АЛГОРИТМ ПОКРАЩЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ КОРИСТУВАЧІВ У МОБІЛЬНИХ ІГРАХ ЧЕРЕЗ АДАПТИВНИЙ ПЕРЕЗАПУСК ГРИ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/982 <p>Кількість випущених ігор на ринку прямо пропорційно залежить від вибагливості користувачів. Якщо ще 10–20 років тому багато гравців могли не звертати уваги на недоліки, баги або нестабільність гри, то зараз продукт, скоріш за все, буде видалений і забутий. Розробники отримають погані відгуки в маркеті, а гравець із легкістю знайде альтернативу. Звичайно, значна частина багів виправляється в процесі розроблення в тандемі спеціалістів по розробкам і Quality Assurance, але все виправити неможливо. Особливо у великих проєктах існують мільйони різних комбінацій взаємодії з грою, які можуть призвести до нестабільності, виходу з ладу основних механік або взагалі аварійному закриттю застосунку. Щоб розв’язати такі проблеми, компанією Google було розроблено додаткові інструменти під назвою Firebase Crashlytics, які інтегруються безпосередньо в гру. Пізніше такий підхід отримання звітів про помилки набув розповсюдження як загальний, який можна назвати терміном «крашлітика». Крашлітика допомагає в реальному часі бачити в програмному коді гри помилки, з якими стикаються реальні користувачі. Відповідно, розробники можуть вчасно реагувати на проблеми, які часто трапляються, і виправляти їх. Водночас крашлітика не є магічною пігулкою до успіху. Зазвичай User Experience (UX) від помилок у грі є негативним. Користувача просять надіслати скріншот, описати, що він робив, коли сталась помилка і т. ін. Як показує практика, цим будуть займатись одиниці. У статті запропоновано альтернативний підхід до взаємодії користувача з помилками у грі, розроблений на рушії Unity. Розроблено алгоритм збереження стану гри, імітації завантаження, або це ще можна назвати «втратою зв’язку» та плавного повернення гравця до точки, де відбулася помилка в логіці.Таким чином, більшість гравців навіть не зрозуміють, що в грі щось пішло не так, а можуть списати це на свій поганий інтернет, необхідність завантаження додаткового контенту в грі тощо.</p> А. A. Клєпцов, В. А. Гусєва-Божаткіна ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/982 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ОПИС МЕТОДОЛОГІЇ РОЗРОБКИ БАЗИ ДАНИХ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЦИФРОВОГО ПОРТАЛУ ДЛЯ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОПОДАРСТВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/983 <p>Багато фермерських господарств стикаються з багатьма проблемами під час реалізації своєї продукції. Ось основні з них: низька ціна на продукцію; відсутність доступу до ринків збуту; транспортні витрати та логістику; сезонність та зберігання продукції; нестабільність цін; адміністративні та правові бар’єри; незнання сучасних маркетингових інструментів; недостатня підтримка від держави. Усі ці проблеми взаємопов’язані й потребують комплексного підходу до вирішення, зокрема через розвиток інфраструктури, новітні технології, покращення логістики та державну підтримку. Створення й ефективне використання баз даних є невід’ємною частиною сучасного аграрного бізнесу. Вони допомагають підвищити ефективність виробництва, зменшити витрати, поліпшити екологічну ситуацію та сприяти розвитку сталого сільського господарства. Інтеграція цифрових рішень у фермерське господарство дає змогу фермерам бути конкурентоспроможними, оптимізувати свої операції та зменшити ризики.</p> Д. В. Лубко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/983 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ОБРОБЛЕННЯ ВЕЛИКИХ ТАБЛИЧНИХ ДАНИХ: EXCEL/VBA ПРОТИ PYTHON https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/984 <p>У статті проведено порівняльний аналіз ефективності оброблення великих табличних даних із застосуванням Excel/VBA та Python. Дослідження базується на експериментальному моделюванні умов оброблення 500 000 запитів, що імітують реальні сценарії роботи інформаційних систем. Розглянуто ключові параметри: час виконання, продуктивність, споживання пам’яті, масштабованість та легкість підтримки коду. Експериментальні результати демонструють, що рішення на Python дозволяє обробляти дані за 13.55 секунд із споживанням 120–150 МБ оперативної пам’яті, тоді як Excel/VBA потребує 188 секунд і використовує 250–300 МБ. Отримані дані свідчать про значні переваги сучасних технологій, що сприяють оптимізації систем оброблення інформації та підвищенню ефективності робочих процесів у реальному часі. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення інноваційних інформаційних платформ, які відповідають високим вимогам продуктивності та масштабованості, забезпечуючи стабільну роботу аналітичних центрів і підприємств у сучасному конкурентному середовищі.</p> Ю. О. Сіциліцин, М. В. Шлофаст ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/984 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 АНАЛІТИЧНЕ ТА ІМІТАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ МАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НА ПРИКЛАДІ СЕРВІСНОГО ЦЕНТРУ ТЕХНІЧНОЇ ПІДТРИМКИ КОМП’ЮТЕРІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/985 <p>У статті досліджується вплив аналітичного та імітаційного моделювання на ефективність функціонування сервісних центрів технічної підтримки комп’ютерної техніки в умовах зростання попиту на ІТ-послуги та ускладнення структури систем масового обслуговування (СМО). Розглядається актуальність застосування математичних методів для оптимізації структури автоматизованих сервісних систем, зокрема з метою скорочення часу очікування, підвищення ймовірності миттєвого обслуговування заявки та зменшення кількості відмов.У дослідженні запропоновано поєднання аналітичного підходу з імітаційним моделюванням, що дозволяє комплексно аналізувати функціонування СМО на основі моделей типу M|M|1 та стохастичних мереж Петрі. Виявлено, що таке поєднання забезпечує високу точність прогнозування навантаження, дозволяє виявити вузькі місця системи, сформувати оптимальну структуру обслуговування та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Продемонстровано використання моделювання для визначення критичних параметрів і оцінювання ефективності роботи системи.</p> О. В. Скляренко, Г. М. Терещук, О. Ю. Ніколаєвський, О. А. Скляренко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/985 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ПУБЛІЧНІ WI-FI МЕРЕЖІ: ЗАХИСТ ОСОБИСТОЇ ІНФОРМАЦІЇ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/986 <p>Сучасний світ характеризується невпинним зростанням мобільності та потребою в постійному доступі до інформації, що робить публічні Wi-Fi-мережі невід’ємною частиною повсякденного життя мільйонів людей. Кафе, аеропорти, готелі, громадський транспорт та міські площі пропонують зручний доступ до інтернету, сприяючи продуктивності, комунікації та розвагам. Однак ця цифрова зручність несе в собі значні ризики для безпеки особистої інформації. Публічні мережі, часто недостатньо захищені або взагалі відкриті, стають привабливим полем діяльності для кіберзлочинців. У статті детально проаналізовано основні загрози, з якими стикаються користувачі публічних Wi-Fi: перехоплення незашифрованих даних (сніфінг), атаки типу «людина посередині» (Man-in-the-Middle), створення фальшивих точок доступу (Evil Twin), розповсюдження шкідливого програмного забезпечення та фішинг. Розглядаються потенційні наслідки таких атак, включаючи крадіжку облікових даних (логінів, паролів), фінансової інформації (номерів банківських карток, даних онлайн-банкінгу), особистого листування, компрометацію корпоративних даних та репутаційні втрати. Наголошується на недостатній обізнаності багатьох користувачів щодо цих ризиків та їх схильності нехтувати базовими правилами безпеки заради зручності. У статті запропоновано комплексний огляд як традиційних, так і новітніх методів захисту персональних даних під час використання публічних Wi-Fi.До класичних рекомендацій відносяться: обов’язкове використання віртуальних приватних мереж (VPN) для шифрування всього трафіку; перевірка автентичності мережі перед підключенням; надання переваги вебсайтам, що використовують протокол HTTPS; вимкнення функції автоматичного підключення до Wi-Fi; своєчасне оновлення операційної системи та програмного забезпечення; використання надійного антивірусного ПЗ та фаєрволу; вимкнення загального доступу до файлів та принтерів. Особливу увагу приділено новітнім технологіям та підходам, що підвищують рівень безпеки: стандарт WPA3, який пропонує індивідуальне шифрування даних навіть у відкритих мережах (через OWE – Opportunistic Wireless Encryption) та покращений захист від атак підбору паролів; технології шифрування DNS-запитів (DNS over HTTPS – DoH, DNS over TLS – DoT), що унеможливлюють перехоплення інформації про відвідувані сайти; сучасні рішення Endpoint Security, що включають проактивний захист та аналіз поведінки; застосування принципів «нульової довіри» (Zero Trust), які вимагають постійної автентифікації та перевірки навіть у межах знайомих мереж. Підкреслено важливість комбінованого підходу, що поєднує технологічні засоби захисту і свідому поведінку користувача. Статтю призначено для широкого кола читачів: від пересічних користувачів, які прагнуть убезпечити свої дані, до фахівців із кібербезпеки та адміністраторів мереж, відповідальних за налаштування і підтримку публічних точок доступу.</p> Р. О. Яровий, А. В. Подвиженко, А. М. Переверзєв, С. В. Левченко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/986 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ВПЛИВ СУЧАСНИХ ФОРМАТІВ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОЇ ІНДУСТРІЇ НА РОЗРОБЛЕННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРОДУКЦІЇ ВЛАСНОГО ВИРОБНИЦТВА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/987 <p>У статті проведено аналіз сучасних форматів закладів ресторанної індустрії, а також порівняння форматів в європейських країнах з українськими закладами згідно з ДСТУ 4281:2004. У ході аналізу визначено, що заклади ресторанної індустрії поділяються на формати; «Fine dining» або «Luxury»; «Casual dining» та «Quick Service Restaurant». Проведено аналіз щодо відповідності меню, страв до концепції закладу відповідного формату. У результаті експериментальних досліджень розроблено технологію супів-пюре для закладів формату «Fast food» із використанням легкотекучого модифікованого крохмалю «Nistatyl CH 31105». Визначено, що крохмаль «Nistatyl CH 31105» під час заварювання має знижену в’язкість, яка не загущується під час охолодження. Такі властивості крохмалю є оптимальними саме для рідких пюреподібних супів. У статті представлено обладнання, що є оптимальним для виробництва супів-пюре, а також посуд для закладів формату «Fast food».</p> С. С. Андрєєва, Є. П. Пивоваров, М. Б. Колеснікова, А. М. Дихтярь ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/987 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ МАЙОНЕЗУ НА ОСНОВІ КУПАЖОВАНОЇ ОЛІЇ, ПОРОШКА З БАКЛАЖАНІВ ТА ГУМІАРАБІКА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/988 <p>У роботі обґрунтовано теоретично і експериментально доцільність використання гуміарабіка, порошка з баклажанів та купажованої олії для розроблення технології майонезу, а також створено рецептури різних варіантів цього соусу. Результати органолептичного аналізу показали, що застосування гуміарабіку, порошка з баклажанів та купажованої олії позитивно впливає на органолептичні властивості майонезу. Консистенція, зовнішній вигляд, колір і аромат усіх зразків отримали позитивні оцінки, причому зразок майонезу з 50% купажованої олії (М2) отримав найвищу оцінку (5 балів). Дослідження жирно-кислотного складу ліпідів продемонструвало, що зразок майонезу (М3) має найвищі результати за вмістом жирних кислот груп ω-3 та ω-6. Проте співвідношення жирних кислот у зразку (М3) становить 1:7/1:9, що не є оптимальним. Найкращим співвідношенням жирних кислот, яке дорівнює 1:4, характеризується зразок майонезу (М2). Аналіз жирно-кислотного складу також підтвердив функціональність усіх зразків майонезу. Визначено, що всі розроблені зразки на основі купажованої олії відповідають нормативам за показниками структури (в’язкість і стійкість емульсії) і якості (pH, кислотне і перекисне числа), які свідчать про стійкість продукту до механічного впливу та стабільність під час зберігання. Було з’ясовано, що мікробіологічні показники контрольного зразка та дослідних зразків, в яких частково або повністю замінено олієжирову фракцію на купажовану олію, протягом 28 днів зберігання показують, що умовно патогенна та патогенна мікрофлора знаходиться в межах допустимих значень. Кількість бактерій групи Staphylococcus aureus у контрольному та дослідних зразках залишалася сталою на рівні 2,7 × 10² протягом усього терміну зберігання. Отримані результати свідчать про можливість обґрунтування технології майонезу на основі гуміарабіка, порошка з баклажанів та купажованої олії з підвищеною біологічною цінністю.</p> А. В. Антоненко, Л. В. Баль-Прилипко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/988 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ КУЛІНАРНИХ ЕКСПЕРИМЕНТІВ У МОЛЕКУЛЯРНІЙ ГАСТРОНОМІЇ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/989 <p>У статті розглянуто сучасне спеціалізоване обладнання, що використовується в молекулярній гастрономії, зокрема роторні випарники, су-від пристрої, сифони для спінювання, ультразвукові гомогенізатори та кріогенне охолодження. Проаналізовано принципи їх роботи, функціональні можливості та вплив на фізико-хімічні властивості харчових продуктів.Огляд наукових досліджень показав, що впровадження цих технологій дозволяє розширити кулінарні можливості, забезпечити стабільну якість страв та сприяти інтеграції молекулярної гастрономії в традиційні ресторанні формати. Отримані результати підтверджують перспективність подальшого розвитку цієї галузі та її значення для інноваційної ресторанної індустрії.</p> С. П. Боковець, О. Кошель ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/989 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ІННОВАЦІЙНЕ УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ МАЛИХ ПИВОВАРЕНЬ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/990 <p>У статті розглядається вплив інноваційного технологічного обладнання на підвищення ефективності виробництва на малих пивоварнях. Особливу увагу приділено таким модульним системам, як Micro Cube та Combi Cube, що дозволяють оптимізувати процеси приготування та зброджування пивного сусла, а також забезпечують високу гнучкість і компактність під час експлуатації.Визначено переваги використання передових технологій у порівнянні з традиційними методами пивоваріння, зокрема в контексті зниження енергоспоживання, покращення якості продукту та скорочення витрат.Враховано також упровадження автоматизованих систем управління, які дозволяють забезпечити стабільність виробничих процесів.Оцінювання сучасного обладнання, представленого на ринку, дає можливість малим пивоварням досягти високих результатів за допомогою інноваційних рішень без значних капіталовкладень у масштабне виробництво.</p> С. П. Боковець, Т. І. Маренкова ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/990 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ВПЛИВ ВІЙНИ НА МОЛОЧНУ ГАЛУЗЬ В УКРАЇНІ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/991 <p>За роки повномасштабної війни молочна галузь України реагує на всі виклики сьогодення, постійно адаптуючись і трансформуючись. Зростає дефіцит молока-сировини через скорочення поголів’я корів. Разом із тим галузь продовжує розвиватися та впливати на глобальний світовий ринок. Метою цього дослідження є аналіз впливу російсько-української війни на виробництво молока. За даними Державної служби статистики у 2024 році, порівняно з попереднім роком на перероблення надійшло на 200 748 т більше молока-сировини. Кількість молока, прийнятого від населення, скоротилася на 23,3%, як наслідок – зросла частка молока «екстра» та вищого ґатунку, покращилися його якісні показники. Жирність сировини зросла на 0,04%. Молокопереробна галузь України зберегла потужності, водночас тваринництво потребує подальшого розвитку. У короткостроковій перспективі галузь може стати найпривабливішою для інвестицій за умови виробництва безпечної сировини.</p> Н. В. Болгова, Б. Ю. Луханін ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/991 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ВПЛИВ СТАНДАРТИЗАЦІЇ НА ВИРОБНИЦТВО Й ЕКСПОРТ РІПАКУ ТА ПРОДУКТІВ ЙОГО ПЕРЕРОБЛЕННЯ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/992 <p>У статті проаналізовано основні проблеми, що виникають у стандартизації та сертифікації процесів виробництва і перероблення насіння ріпаку. Звертається увага на дотримання вимог стандартів до базових показників якості насіння ріпаку та досліджується їх вплив на його експортні можливості. У публікації акцентовано на широкому спектрі використання як насіння ріпаку, так і похідних продуктів його перероблення, а саме ріпакового меду, ріпакової олії, макухи, шроту, гліцерину, ріпакового борошна та інших продуктів виробництва. Досліджується взаємозв’язок між процесом стандартизації в галузі виробництва і перероблення насіння ріпаку та її впливом на розвиток ринку ріпакової продукції в Україні і світі. Аналізується вплив гармонізації національних стандартів з міжнародними нормативними документами на зростання експорту ріпаку, ріпакового шроту і ріпакової олії.</p> А. П. Драган, В. І. Карась ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/992 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ФОРМУВАННЯ ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА ВИШНІ ЗА ДІЇ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/993 <p>Одна з найбільш затребуваних культур у населення України – вишня. Культура має такі якості, як скоростиглість і невибагливість до погодних параметрів. В умовах аридизації та опустелювання південних територій країни є потреба в дослідженні візіолого-технологічних показників та урожайності культури. Метою експериментальних досліджень було в умовах Півдня Степової зони України дослідити вплив кліматичних чинників на врожайність вишні та створити математичну модель залежностей двох параметрів. Дослідження дії абіотичних факторів Запорізької області на врожайність вишні проводили з 2007 по 2019 роки. Помітний вплив на урожайність вишні мають десять погодних факторів, про що свідчать результати кореляційного аналізу r = 0.68…–0.86. Отримана модель демонструє вплив гідротермічних факторів на врожайність досліджуваної культури. Результати кореляційного аналізу дозволили отримати парні коефіцієнти кореляції і за допомогою показника VIF було виявлено ефект мультиколінеарності. За допомогою методу LASSO були отримані достовірні оцінки параметрів регресії та зроблено аналіз погодних факторів, що мають вплив на врожайність вишні.Виділено найбільш значущі температурні погодні параметри в період цвітіння, різниця між середньою максимальною та мінімальною температурами повітря, середнє з максимальних значень температур повітря, сума активних температур, гідротермічний коефіцієнт, сума активних температур за вегетаційний період (до фази достигання плодів). Виділено максимально значущі параметри вологості: середньомісячна сума опадів за серпень, абсолютна мінімальна відносна вологість повітря в травні, в період цвітіння – сума опадів та загальна кількість днів з опадами.</p> І. Є. Іванова, І. А. Кривонос, С. В. Басанець, Я. І. Пендрак ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/993 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ВИКОРИСТАННЯ СОКІВ У ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ ОМЛЕТУ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/994 <p>Метою дослідження є розроблення рецептури та технології приготування омлетів із використанням соку синьої капусти та соку пітахайї як рецептурних компонентів.У статті приведено результати дослідження органолептичних показників. Аналіз смакових якостей розроблених омлетів показав, що додавання соків надає готовим виробам більшої пишності, соковитості, дещо знижує яєчний присмак та додає нотку смаку сировини, з якої одержано сік.Органолептичні властивості розроблених омлетів були на високому рівні. Розраховано енергетичну цінність омлетів з урахуванням маси однієї порції – 250 грамів.Наведено розрахункові дані біологічної цінності яєць курячих, що йдуть на порцію омлету. Біологічна цінність зумовлена наявністю в їх складі незамінних амінокислот, моно- та поліненасичених жирних кислот, вітамінів, а також мінеральних речовин. Розроблені страви рекомендовано до впровадження в заклади ресторанного господарства для споживання широкими верствами населення.</p> С. Л. Колесніченко, М. А. Кашкано ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/994 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ БІСКВІТУ З ВИКОРИСТАННЯМ БОРОШНА ЗЕЛЕНОЇ ГРЕЧКИ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/995 <p>У статті розглянуто перспективи застосування борошна зеленої гречки у виробництві бісквітних напівфабрикатів як альтернативи традиційному пшеничному борошну. Метою дослідження є визначення впливу борошна зеленої гречки на якісні показники бісквіту. Було розроблено нову рецептуру бісквітного напівфабрикату з повною заміною пшеничного борошна на борошно зеленої гречки. Створено технологічну схему виробництва бісквітних напівфабрикатів із борошна зеленої гречки. Визначено органолептичні показники випеченого напівфабрикату. Отримані результати свідчать про доцільність використання борошна зеленої гречки для виготовлення бісквітних напівфабрикатів, оскільки випечені напівфабрикати мають гарні органолептичні показники, зберігають пишність і мають природний колір, що робить їх привабливими для споживачів.</p> О. Ю. Кошель, В. І. Пономаренко ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/995 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ПОТРЕБА В ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДАХ ДО СТВОРЕННЯ ДЕГІДРАТОВАНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ПРОЛОНГОВАНИМ ТЕРМІНОМ ЗБЕРІГАННЯ ДЛЯ ГУМАНІТАРНИХ ПОТРЕБ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/996 <p>У статті розглядається потреба в розробці інноваційних підходів до створення дегідратованих продуктів із пролонгованим терміном зберігання для забезпечення гуманітарних потреб у кризових умовах. Обґрунтовано актуальність теми в контексті сучасних викликів продовольчої безпеки, зокрема в Україні з 2022 року через воєнний стан. Проаналізовано недоліки традиційних методів дегідратації (конвективне та сонячне сушіння) та переваги сучасних технологій, як-от сублімаційне сушіння та вакуумна дегідратація. Наукова новизна полягає у визначенні ключових напрямів удосконалення технологій для мінімізації втрат поживних речовин і забезпечення терміну зберігання до 5–10 років. Практична цінність дослідження полягає в розробці рекомендацій для створення продуктів, придатних для гуманітарної допомоги, національних резервів і польових умов. Висновки підкреслюють необхідність інтеграції енергоефективних рішень і місцевої сировини для масштабування виробництва.</p> М. О. Семенов, Л. М. Кюрчева ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/996 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ МІЦНИХ НАПОЇВ З ПЛОДОВИХ ДИСТИЛЯТІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/997 <p>Удосконалено технологію міцних напоїв, що дозволяє отримувати продукт високої якості з яблук, вирощених в Україні. Встановлено найбільш придатні сорти яблук для виробництва сидрових матеріалів. Підібрано штами дріжджів, які мають високу здатність зброджувати цукор за низької температури бродіння та в збідненому азотом середовищі. Запропоновано мінерально-вітамінну добавку, що сприяє повнішому використанню вуглеводів яблучної сировини. Під час перегонки сидрового матеріалу отримано високий вихід спирту в отриманих фракціях відносно наявного в сидровому матеріалі. Одержаний плодовий спирт має високі органолептичні показники, за фізико-хімічними показниками відповідає вимогам стандарту.На підставі проведених досліджень розроблено технологічну і апаратурно-технологічну схеми виробництва плодових дистилятів. Витриманий кальвадосний дистилят відповідає за фізико-хімічними показниками вимогам і має виражений натуральний яблучний смак та аромат.</p> О. І. Мамай, Т. О. Кузьміна, Т. О. Яковенко, М. І. Валько, Ю. В. Березовський ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/997 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ОПТИМІЗАЦІЯ РЕЦЕПТУРНОГО СКЛАДУ ЗБИВНОГО БІСКВІТНОГО НАПІВФАБРИКАТУ З ДОДАВАННЯМ БОРОШНА ІЗ ЦВІРКУНІВ ТА ЦУКРОЗАМІННИКІВ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/998 <p>У роботі досліджено оптимізацію рецептурного складу збивного бісквітного напівфабрикату «Протеїновий покращений» для покращення його харчової цінності. Використано ортогональний центрально-композиційний план експерименту з чотирма факторами: вмістом білків, жирів, вуглеводів і органолептичними характеристиками. Досліджено вплив заміни традиційних компонентів на борошно із цвіркунів, еритрол та фруктозу. Проведено математичне моделювання, побудовано 3D-модель оптимізації, визначено оптимальну рецептурну композицію з нутрієнтним співвідношенням 1:1:4,1 та високими органолептичними показниками.</p> О. Г. Середа, А. О. Геліх, О. А. Воронін ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/998 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 ЗАСТОСУВАННЯ ІНФРАЧЕРВОНОГО НАГРІВАННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ СМАКОВИХ ЯКОСТЕЙ БОБОВИХ https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/999 <p>У статті проведено огляд застосування інфрачервоного нагрівання на бобові культури, які є важливим джерелом рослинного білка, вітамінів і мікроелементів, однак їх споживання обмежується тривалим часом приготування, твердою текстурою та вмістом антипоживних речовин. Інфрачервоне нагрівання (ІЧН) розглядається як перспективна технологія, що забезпечує рівномірну термічну обробку, скорочує час приготування, покращує смак, текстуру та функціональні властивості бобових. Використання ІЧН сприяє збереженню білків, зниженню рівня антипоживних речовин і підвищенню засвоюваності поживних елементів. Крім того, ця технологія має значний промисловий потенціал завдяки енергоефективності та можливості масштабування. Подальші дослідження доцільно зосередити на оптимізації технологічних параметрів, оцінюванні впливу на різні сорти бобових і вивченні споживчих переваг.</p> Є. В. Чебаненко, О. Ю. Мельник ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/999 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300 УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЧЕРВОНИХ КРІПЛЕНИХ ДЕСЕРТНИХ ВИН https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/1000 <p>Проведено дослідження впливу технологічних особливостей перероблення червоних сортів винограду на якість кріплених десертних вин спеціального типу. Проаналізовано технологічні параметри червоних сортів винограду. Досліджено фізико-хімічні й органолептичні показники червоних сортів винограду та готових кріплених десертних вин. Розроблено технологічну схему виробництва червоних кріплених вин за вдосконаленою технологією.</p> Т. О. Яковенко, О. І. Мамай, М. І. Валько, О. В. Стоянова, К. В. Зубкова ##submission.copyrightStatement## https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/1000 ср, 30 кві 2025 00:00:00 +0300