ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСІВ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ТА ЗМІН ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ЛІПІДІВ СЬОМГИ ПРИ ЗБЕРІГАННІ

  • О. О. Данченко Таврійський державний агротехнологічний університет http://orcid.org/0000-0001-5049-3446
  • О. В. Яковійчук Мелітопольський державний педагогічний університет ім. Б. Хмельницького http://orcid.org/0000-0003-4667-3684
  • Л. М. Здоровцева Таврійський державний агротехнологічний університет http://orcid.org/0000-0001-8682-9546
  • М. М. Данченко Таврійський державний агротехнологічний університет http://orcid.org/0000-0001-7555-6511
  • Д. О. Майборода Таврійський державний агротехнологічний університет
Ключові слова: пероксидне окиснення, антиоксидантна активність, жирнокислотний склад, незамінні жирні кислоти.

Анотація

Анотація – у статті наведено результати дослідження процесів пероксидного окиснення і змін жирнокислотного складу ліпідів сьомги при зберіганні в охолодженому стані. Встановлено, що при зберіганні філе сьомги в охолодженому стані без консервантів на тлі мікробіологічного псування антиоксидантна активність філе достовірно зростає. Зберігання солоної сьомги характеризується перерозподілом ненасичених жирних кислот на тлі падіння антиоксидантної активності. Встановлено достовірне підвищення вмісту олеїнової і арахідонової кислот і зниження вмісту незамінних лінолевої, ліноленової, а також докозагексаєнової кислот.

Посилання

1. Klein, R. D., Borges, V. D., Rosa, C. E., Colares, E. P., Robaldo, R. B., Martinez, P. E., & Bianchini, A. (2017). Effects of increasing temperature on antioxidant defense system and oxidative stress parameters in the Antarctic fish Notothenia coriiceps and Notothenia rossii. Journal of Thermal Biology, 68, 110–118. doi: 10.1016/j.jtherbio.2017.02.016.
2. Souza, M. R. D. P. de, Herrerias, T., Zaleski, T., Forgati, M., Kandalski, P. K., Machado, C., … Donatti, L. (2018). Heat stress in the heart and muscle of the Antarctic fishes Notothenia rossii and Notothenia coriiceps : Carbohydrate metabolism and antioxidant defence. Biochimie, 146, 43–55. doi: 10.1016/j.biochi.2017.11.010
3. Effect of short-term sterigmatocystin exposure on lipid peroxidation and glutathione redox system and expression of glutathione redox system regulatory genes in common carp liver. Toxicon. 2019 Apr 1;161:50-56. doi: 10.1016/j.toxicon.2019.03.001.
4. Antioxidant defense system and oxidative status in Antarctic fishes: The sluggish rockcod Notothenia coriiceps versus the active marbled notothen Notothenia rossii. J Therm Biol. 2017 Aug;68(Pt A):119-127. doi: 10.1016/j.jtherbio.2017.02.013.
5. Antioxidant defense system parameters in isolated fish hepatocytes exposed to bisphenol A - Effect of vitamin C. Acta Biol Hung. 2016 Sep;67(3):225-35. doi: 10.1556/018.67.2016.3.1.
6. Szymczak, M. (2016). Distribution of Cathepsin D Activity between Lysosomes and a Soluble Fraction of Marinating Brine. Journal of Food Science, 81(8), E1966–E1970. doi:10.1111/1750-3841.13375.
7. Yu, D., Regenstein, J. M., Zang, J., Xia, W., Xu, Y., Jiang, Q., & Yang, F. (2018). Inhibitory effects of chitosan-based coatings on endogenous enzyme activities, proteolytic degradation and texture softening of grass carp (Ctenopharyngodon idellus) fillets stored at 4 °C. Food Chemistry, 262, 1–6. doi: 10.1016/j.foodchem.2018.04.070
8. Cao, S. M., Wu, Y. Y., Li, L. H., Yang, X. Q., Chen, S. J., Hu, X., & Ma, H. X. (2018). Activities of Endogenous Lipase and Lipolysis Oxidation of Low-Salt Lactic Acid-Fermented Fish (Decapterus maruadsi). Journal of Oleo Science, 67(4), 445–453. doi:10.5650/jos.ess17176
9. Ge, L., Xu, Y., Xia, W., Zhao, N., & Jiang, Q. (2018). Contribution of myofibril filament disassembly to textural deterioration of ice-stored grass carp fillet: Significance of endogenous proteolytic activity, loss of heat shock protein and dephosphorylation of myosin light chain. Food Chemistry, 269, 511–518. doi:10.1016/j.foodchem.2018.07.047
10. Губский Ю.І. Біоорганічна хімія: Підручник для вищ. мед. та фармацевт. закладів освіти. – Вінниця: Нова книга, 2005. – 464 с.
11. Flores-Gallegos, A. C., Delgado-García, M., Ascacio-Valdés, J. A., Villareal-Morales, S., Michel-Michel, M. R., Aguilar-González, C. N., & Rodríguez-Herrera, R. (2019). Hydrolases of Halophilic Origin With Importance for the Food Industry. Enzymes in Food Biotechnology, 197–219. doi:10.1016/b978-0-12-813280-7.00013-x.
12. Iverson SJ, Lang SL, Cooper MH. Comparison of the Bligh and Dyer and Folch methods for total lipid determination in a broad range of marine tissue. Lipids. 2001;36(11):1283-7.
13. Palmer, F. B. S. C. (1971). The extraction of acidic phospholipids in organic solvent mixtures containing water. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 231(1), 134–144. doi:10.1016/0005-2760(71)90261-x
14. Cheng, J.-H., Sun, D.-W., Liu, G., & Chen, Y.-N. (2019). Developing a multispectral model for detection of docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) changes in fish fillet using physarum network and genetic algorithm (PN-GA) method. Food Chemistry, 270, 181–188. doi:10.1016/j.foodchem.2018.07.013.
15. Nuez-Ortín WG, Carter CG, Wilson R, Cooke I, Nichols PD (2016) Preliminary Validation of a High Docosahexaenoic Acid (DHA) and -Linolenic Acid (ALA) Dietary Oil Blend: Tissue Fatty Acid Composition and Liver Proteome Response in Atlantic Salmon (Salmo salar) Smolts. PLoS ONE 11(8): e0161513. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161513.
16. Horn, S. S., Ruyter, B., Meuwissen, T. H. E., Hillestad, B., & Sonesson, A. K. (2018). Genetic effects of fatty acid composition in muscle of Atlantic salmon. Genetics Selection Evolution, 50(1). doi:10.1186/s12711-018-0394-x.
Опубліковано
2018-12-28