ВИЗНАЧЕННЯ ПРИДАТНОСТІ СОРТІВ ЧЕРЕШНІ ТА ВИШНІ ДО ЗАМОРОЖУВАННЯ ЗА КРИТЕРІЄМ КРІОРЕЗИСТЕНТНОСТІ

Ключові слова: плоди черешні, плоди вишні, термін достигання, біохімічний склад, заморожені сортозразки, дефростація, біологічно-активні речовини, сорт, якість.

Анотація

Анотація. Дослідження присвячені оцінці впливу сортових особливостей на величину втрати соку (критерій кріорезистентності) заморожених плодів черешні та вишні української селекції нових районованих сортів раннього, середнього та пізнього строків достигання, що вирощені в умовах півдня України. Було встановлено, що серед досліджених плодів черешні мінімальною втратою соку та максимальною кріорезистентністю характеризувалися сорти групи пізнього терміну достигання. Показано, що у порівнянні з плодами черешні кріорезистентність плодів вишні була у 2 рази вищою, а отже останні є кращою сировиною для виробництва замороженої продукції. Плоди черешні групи сортів раннього та середнього термінів достигання за критерієм кріорезистентності є малопридатними, а сортів Шанс та Простір – взагалі непридатними до заморожування.

Опубліковано
2018-12-28
Як цитувати
Іванова, І., Сердюк, М., Герасько, Т., Білоус, Е., & Кривонос, І. (2018). ВИЗНАЧЕННЯ ПРИДАТНОСТІ СОРТІВ ЧЕРЕШНІ ТА ВИШНІ ДО ЗАМОРОЖУВАННЯ ЗА КРИТЕРІЄМ КРІОРЕЗИСТЕНТНОСТІ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 8(2). Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/119