ЗБЕРІГАННЯ ЗЕЛЕНІ КОРІАНДРУ (CORIANDRUM SATIVUM L.) В ЖИВИЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

  • О. П. Прісс Таврійський державний агротехнологічний університет https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • О. І. Сухаренко Таврійський державний агротехнологічний університет https://orcid.org/0000-0002-7875-1766
  • В. В. Коляденко Таврійський державний агротехнологічний університет https://orcid.org/0000-0002-0949-1374
  • Ю. Ю. Нестеров Таврійський державний агротехнологічний університет
Ключові слова: зелень коріандру, зберігання, живильне середовище, гідрогель, природні втрати маси, пігменти

Анотація

Анотація - зелень коріандру (Coriandrum sativum L.) одна з найбільш широко використовуваних свіжих трав у світі. Свіжозрізану зелень важко зберігати без втрая якісних характеристик. При дотримання температуро - вологістних режимів, втрата аромату, високі природні втрати маси зелені та її пожовтіння призводять  до скорочення терміну зберігання. Для подовження термінів зберігання і стабілізації вмісту біологічно активних речовин запропонована технологія зберігання зелені коріандру в живильному середовищі на основі гідрогелю та хлорофіліпту.  

Встановлено, що зберігання зелені коріандру у живильному середовищі з гідрогелем та хлорофіліптом забезпечує подовження терміну зберігання, скорочує природні втрати маси, стабілізує вміст пігментів.

Посилання

1. Loef M., Walach H. Fruit, vegetables and prevention of cognitive decline or dementia: a systematic review of cohort studies. The journal of nutrition, health & aging. 2012. Vol. 16(7). P. 626-630.
2. Sofi F., Abbate R., Gensini G. F., Casini A. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition. 2010. Vol. 92(5). P. 1189-1196.
3. Liu R. H. Dietary bioactive compounds and their health implications. Journal of food science. 2013. Vol. 78(s1). P. A18-A25.
4. Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases / H. Boeing [et al.]. European journal of nutrition. 2012. Vol. 51(6). P. 637-663. DOI: 10.1007/s00394-012-0380-y.
5. Baby-leaf and multi-leaf of green and red lettuces are suitable raw materials for the fresh-cut industry / A. Martínez-Sánchez [et al.]. Postharvest Biology and Technology. 2012. Vol. 63(1). P. 1-10. DOI: 10.1016/j.postharvbio.2011.07.010.
6. Salgueiro L., Martins A. P., Correia H. Raw materials: the importance of quality and safety. A review. Flavour and Fragrance Journal. 2010. Vol. 25(5). P. 253-271.
7. Edris A. E. Pharmaceutical and therapeutic potentials of essential oils and their individual volatile constituents: a review // Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives. 2007. Vol. 21, № 4. P. 308-323. DOI: 10.1002/ptr.2072.
8. Maffei M. E., Gertsch J., Appendino G. Plant volatiles: production, function and pharmacology. Natural product reports. 2011. Vol. 28(8). P. 1359-1380.
9. Laribi B., Kouki K., M'Hamdi M., Bettaieb T. Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia. 2015. Vol. 103. P. 9-26.
10. Wong P. Y., Kitts D. D. Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food chemistry. 2006. Vol. 7, № 3. P. 505-515. DOI:10.1016/j.foodchem.2005.05.031.
11. Yildiz H. Chemical composition, antimicrobial, and antioxidant activities of essential oil and ethanol extract of Coriandrum sativum L. leaves from Turkey. International journal of food properties. 2016. Vol. 19, № 7. P. 1593-1603. DOI: 10.1080/10942912.2015.1092161.
12. Silva F., Domingues F. C. Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical reviews in food science and nutrition. 2017. Vol. 57, № 1. P. 35-47. DOI: 10.1080/10408398.2013.847818.
13. Effect of cutting on ascorbic acid oxidation and recycling in fresh-cut baby spinach (Spinacia oleracea L.) leaves / G. Cocetta [et al.]. Postharvest Biology and Technology. 2014. Vol. 88. P. 8-16.
14. Lester G. E., Makus D. J., Hodges D. M. Relationship between fresh-packaged spinach leaves exposed to continuous light or dark and bioactive contents: effects of cultivar, leaf size, and storage duration. Journal of agricultural and food chemistry. 2010. Vol. 58, № 5. P. 2980-2987. DOI: 10.1021/jf903596v.
15. Доценко Н. В., Подорога В. І. Дослідження шпинату різних термінів дозрівання для виробництва замороженого продукту. Харчові технології, хлібопродукти і комбікорми: збірник тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. Одеса, 2016. С. 126-128.
16. Carotenoids and flavonoids in organically grown spinach (Spinacia oleracea L) genotypes after deep frozen storage / U. Kidmose [et al.]. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2001. Vol. 81, № 9. P. 918-923.
17. Fan X., Sokorai K. J. Changes in volatile compounds of γ-irradiated fresh cilantro leaves during cold storage. Journal of agricultural and food chemistry. 2002. Vol. 50, № 26. P. 7622-7626.
18. Loaiza J., Cantwell M. Postharvest physiology and quality of cilantro (Coriandrum sativum L.). HortScience. 1997. Vol. 32, № 1. P. 104-107.
19. Cantwell M. I., Reid M. S. Postharvest physiology and handling of fresh culinary herbs. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants. 1993. Vol. 1, № 3. P. 93-127. DOI: 10.1300/J044v01n03_09.
20. Postharvest changes of fresh cilantro / P. Figueiredo [et al.]. IX Simpósio Ibérico de Maturação e Pós Colheita. Actas Portuguesas de Horticultura. 2016. Vol. 28 (2ª). P. 284-289.
21. Package atmosphere affects postharvest biology and quality of fresh-cut cilantro leaves / Y. Luo [et al.]. HortScience. 2004. Vol. 39, № 3. P. 567-570.
22. Прісс О. П., Кулик А. С. Стабілізація зеленого забарвлення при зберіганні овочів. Восточно-Европейский журнал передовых технологий. 2014. Вип. 4 (10). С. 53-58.
23. Мусієнко М. М., Паршикова Т. В., Славний П. С. Спектрофотометричні методи в практиці фізіології, біохімії та екології рослин. Київ: Фітосоціоцентр. 2001. 200 с.
24. Прісс О. П., Кулик А. С. Якісні показники зелені петрушки під час зберігання з використанням гідрогелю та антиоксидантів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. Харків, 2014. Т. 1 (19). С. 252-261.
25. Fan X., Sokorai K. J. B. Changes in volatile compounds of γ-irradiated fresh cilantro leaves during cold storage. Journal of agricultural and food chemistry. 2002. Vol. 50, № 26. P. 7622-7626. DOI: 10.1021/jf020584j.
Опубліковано
2019-10-19