ЗБЕРІГАННЯ ЗЕЛЕНІ ШПИНАТУ В ЖИВИЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Ключові слова: шпинат, зберігання, живильне середовище, гідрогель, хлорофіли, каротиноїди, аскорбінова кислота

Анотація

Шпинат користується попитом у споживачів та вирізняється високим вмістом цінних фітонутрієнтів. Однак, значна частина фітонутрієнтів зеленних овочів втрачається на етапах післязбиральної обробки, зберігання, і, особливо, під час заморожування, сушіння та консервування. Для подовження термінів зберігання і стабілізації вмісту біологічно активних речовин запропонована технологія зберігання шпинату в живильному середовищі на основі гідрогелю та хлорофіліпту. Встановлено, що зберігання шпинату у живильному середовищі з гідрогелем та хлорофіліптом сприяє подовженню терміну зберігання та стабілізації вмісту фітонутрієнтів.

Посилання

1. Loef M., Walach H. Fruit, vegetables and prevention of cognitive decline or dementia: a systematic review of cohort studies // The journal of nutrition, health & aging, 2012. Vol.16(7). P. 626-630.
2. Sofi F., Abbate R., Gensini G. F., & Casini, A. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis //The American journal of clinical nutrition, 2010. Vol. 92(5). P. 1189-1196.
3. Liu R. H. Dietary bioactive compounds and their health implications // Journal of food science, 2013.Vol. 78(s1). P. A18-A25.
4. Boeing H., Bechthold A., Bub A., Ellinger S., Haller D., Kroke A., Leschik-Bonnet E, Müller M. J., Oberritter H., Schulze M, Stehle P., Watzl B. Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases // European journal of nutrition, 2012. Vol. 51(6). P. 637-663.
5. Hawkes C., Friel S., Lobstein T., Lang T. Linking agricultural policies with obesity and noncommunicable diseases: a new perspective for a globalising world // Food Policy, 2012. Vol. 37(3). P. 343-353.
6. Bower A., Marquez S., de Mejia E. G. The health benefits of selected culinary herbs and spices found in the traditional Mediterranean diet // Critical reviews in food science and nutrition, 2016. Vol. 56 (16). Р. 2728-2746.
7. Trichopoulou A., Vasilopoulou E., Hollman P., Chamalides C., Foufa E., Kaloudis T., Kromhout D. , Miskaki Ph., Petrochilou I., Poulima E., Stafilakis K. Nutritional composition and flavonoid content of edible wild greens and green pies: a potential rich source of antioxidant nutrients in the Mediterranean diet // Food Chemistry, 2000. Vol. 70 (3). Р. 319-323.
8. Morelock T. E., & Correll J. C. Spinach. In Vegetables I, Springer, New York, NY, 2008 . P.
9. Івануса І. Б., Михалків М. М. Визначення елементного складу шпинату городнього (Spinacia oleracea L.) родини лободових (Chenopodiaceae) // Медична та клінічна хімія, 2015. Вип.17,№ 4. С. 84-86.
10. Spinardi A., Cocetta G., Baldassarre V., Ferrante A., Mignani I. Quality changes during storage of spinach and lettuce baby leaf. In VI International Postharvest Symposium 877, 2009, April. P. 571-576.
11. Cocetta G., Baldassarre V., Spinardi A., Ferrante A. Effect of cutting on ascorbic acid oxidation and recycling in fresh-cut baby spinach (Spinacia oleracea L.) leaves // Postharvest Biology and Technology, 2014. Vol. 88, P. 8-16.
12. Lester G. E., Makus D. J., & Hodges D. M. Relationship between fresh-packaged spinach leaves exposed to continuous light or dark and bioactive contents: effects of cultivar, leaf size, and storage duration // Journal of agricultural and food chemistry, 2010. Vol. 58(5). P. 2980-2987.
13. Доценко Н. В., Подорога В. І. Дослідження шпинату різних термінів дозрівання для виробництва замороженого продукту Збірник тез доповідей Міжнародної науково-практичної конференції «Харчові технології, хлібопродукти і комбікорми» / Одеська нац. акад. харч. технологій. – Одеса: ОНАХТ, 2016. с. 126-128.
14. Kidmose U., Knuthsen P., Edelenbos M., Justesen U., Hegelund, E. Carotenoids and flavonoids in organically grown spinach (Spinacia oleracea L) genotypes after deep frozen storage // Journal of the Science of Food and Agriculture, 2001. Vol. 81. №. 9. P. 918-923.
15. Koike S. T., Cahn M., Cantwell M., Fennimore S., Lestrange,M., Natwick, E., Smith R. F., Takele, E. Spinach production in California, 2011. P. 1-6.
16. Cantwell M., Rovelo J., Nie X., Rubatzky V.. Specialty salad greens: postharvest physiology and shelf-life // In III International Symposium Diversification of Vegetable Crops 467,1996, September. P. 371-378.
17. Sakaldaş M., Aslım A. Ş., Kuzucu C. Ö., Kaynaş K. The effects of modified atmosphere packaging and storage temperature on quality and biochemical properties of dill (Anethum graveolens) leaves // Journal of Food, Agriculture & Environment, 2010. Vol. 8(3&4). P. 21-25.
18. Прісс О. П., Кулик А. С. Стабілізація зеленого забарвлення при зберіганні овочів // Восточно-Европейский журнал передовых технологий, 2014. Вип. (4 (10)). С. 53-58.
19. Найченко В. М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства. К.:ФАДА ЛТД, 2001. 211с.
20. Мусієнко М. М., Паршикова Т. В., Славний П. С. Спектрофотометричні методи в практиці фізіології, біохімії та екології рослин. К.: Фітосоціоцентр. 2001. 200 с.
21. Ma L., Dolphin D. The metabolites of dietary chlorophylls // Phytochemistry, 1999. №50. Р. 195-202.
22. Сімахіна Г. О. Функціональна роль каротиноїдів та особливості їх використання у харчових технологіях // Наукові праці НУХТ, 2010. № 33. С. 45-48.
Опубліковано
2018-12-28
Як цитувати
Прісс, О., Булавицька, К., & Коляденко, В. (2018). ЗБЕРІГАННЯ ЗЕЛЕНІ ШПИНАТУ В ЖИВИЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 8(2). Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/visnik/article/view/120