ПРОГНОЗУВАННЯ ТОВАРНОЇ ЯКОСТІ ПЛОДІВ ГРУШІ ЗА КРИТЕРІЄМ ІДЕНТИФІКАЦІЇ
Анотація
Анотація – дослідження присвячені науковому обґрунтуванню впливу погодних чинників на формування показників товарної якості плодів груші в умовах південно-степової підзони України та створенню математичної моделі прогнозування. За допомогою методів варіаційної статистики встановлено, що основним критерієм ідентифікації для подальшого прогнозування показників товарної якості плодів груші слід вважати середню масу плоду. Результатами множинного кореляційно-регресійного аналізу доведено, що на процес формування показників товарної якості плодів груші домінуючий вплив мають аномально високі температурні показники, а саме показники останнього місяця їх дозрівання (r=0,84...0,95). За результатами досліджень розроблено багатофакторні моделі, які дають можливість прогнозувати товарні якості плодів груші залежно від впливу стресових абіотичних чинників.
Посилання
2. Blažek J., Hlušičková I., Varga A. Changes in quality characteristics of Golden Delicious apples under different storage conditions and correlations between them. Horticultural Science (Prague). 2003. V.30, No. 3. P. 81-89.
3. Хаустович И. П. Адаптивность плодовых культур: монография. Мичуринск: Издательство ОАО «Издательский дом Мичуринск», 2008. 183 с.
4. Widmer A., Krebs C. Influence of planting density and tree form on yield and fruit guality of Golden Deliciyus and Royal Gala apples. Acta Hort. 2001. № 557. Р. 235 – 241.
5. Драгавцева И. А., Кузьмина А. А., Артюх С. Н. Анализ тенденций наступления природных стресс-факторов среды и преодоление их негативного воздействия на плодовые культуры юга России: монография. Краснодар: СКЗНИИСиВ. 2011. 48 с.
6. Сердюк М. Є. Прогнозування якісних технічних показників плодів груші залежно від стресових абіотичних факторів. Вісник Львівської комерційної академії. Львів, 2014. Вип. 14. С. 162 – 168.
7. ДСТУ ЕЭК ООН FFV-50:2007. Яблука. Настанови щодо постачання і контролювання якості (ЕЭК ООН FFV-50:2003, IDT). [Чинний від 2008-10-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 30 с.
8. ДСТУ ЕЭК ООН FFV-51:2007. Груші. Настанови щодо постачання і контролювання якості (ЕЭК ООН FFV-51:2003, IDT). [Чинний від 2008-10-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 15 с.
9. Кондратенко Т. Є. Яблуня в Україні. Сорти: монографія. Київ: Світ, 2001. С. 298.
10. Максименко М. Г., Мялик М. Г., Зуйкевич О. Г., Якимович О. А., Новик Г. А. Изучение некоторых сортов груши на пригодность для изготовления сока прямого отжима. Плодоводство. Самохваловичи, 2011. Т.23. С. 361–367.
11. Северин В. Ф., Байкова Г. Н. Сравнительная характеристика сортов яблони и груши на юге Краснодарского края. Аграрная наука – сельскому хозяйству: сб. статей: в 3 кн./ IV международная научно-практическая конференция (Барнаул, 5-6 февраля 2009 г.). Барнаул: Изд-во АГАУ, 2009. С. 162 – 167.
12. Кондратенко Т. Є., Гончарук Ю. Д. Біохімічний склад плодів імунних до парші сортів яблуні (Malus domestica borkh.) та їх цільове призначення. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, 2011. Вип. 3 (60). С. 133 – 140.
13. Журавель А. М., Рапча М. П., Короид А. С., Грицкан С. В., Магер М. К. Слива: монографія. Кишинэу: А.S.M., 2007. 236 с.
14. Смелик Т. Л., Можар Н. В., Авдеева Ю. В. Химический состав плодов груши, произрастающей на юге Краснодарского края. Плодоводство и виноградарство Юга России. Тематический сетевой электрон. науч. журнал СКЗНИИС. 2014. №. 28. С. 04. URL: http://journalkubansad.ru/pdf/14/28/04.pdf. (дата звернення 15.06.2017).
15. Причко Т. Г. Влияние условий среды на качество плодов. Системообразующие экологические факторы и критерии зон устойчивого развития плодоводства на Северном Кавказе. Краснодар, 2001. С. 231 – 222.
16. Седов Е.Н. Груша: монографія. Харків: Фоліо, 2003. 336с.
17. Причко Т. Г., Чалая Л. Д. Формирование качественных показателей плодов яблони в зависимости от погодных условий периода вегетации. Плодоводство и виноградарство Юга России. Тематический сетевой электрон. науч. журнал СКЗНИИС. 2012. №. 13. С. 04. URL: http://journalkubansad.ru/pdf/12/01/10.pdf. (дата звернення 15.06.2017).
18. Причко Т. Г., Чалая Л. Д. Влияние стресс-факторов в период вегетации на химический состав плодов яблони. Сб.: Фундаментальные и прикладные разработки, формирующие современный облик садоводства и виноградарства. Краснодар: СКЗНИИСиВ, 2011.– С. 308-315.
19. Сердюк М. Є., Байбєрова С. С. Прогнозування якісних технічних показників плодів яблуні залежно від стресових абіотичних факторів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. Харків, 2014. Вип. 1(19). С. 261 – 272.
20. Захарчук Н. В. Диагностические критерии экспресс-оценки устойчивости яблони к перегреву. Плодоводство и виноградарство Юга России. Тематический сетевой электрон. науч. журнал СКЗНИИС. 2012. №. 17. С. 64-68. URL: http://journalkubansad.ru/pdf/12/05/08.pdf. (дата звернення 15.06.2017).
21. Родиков С. А. Методы и устройства анализа зрелости яблок. Litres, 2016 – 212 с.
22. Лакин Г.Ф. Биометрия. Москва: Высшая школа. 1990. 352 с.
23. Сердюк М. Є., Степаненко Д. С. Formation of the taste of plum fruits under the influence of abiotic factors. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2015, 4.10 (76): C. 55-60. DOI: 10.15587/1729-4061.2015.46579