МОДЕЛЮВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ РАЦІОНУ ГОДУВАННЯ ДІЙНИХ КОРІВ У ЗИМОВИЙ ПЕРІОД
Анотація
В статті запропоновано методику моделювання оптимального раціону годування дійних корів у зимовий період з дотриманням відповідних зоотехнічних: по енергетичному, протеїновому, макро- і мікроелементному, амінокислотному і вітамінному складі, а також по співвідношенню різних груп, видів кормів у поживних речовинах та економічних вимог. Доведено, що для цього доцільно використовувати оптимізаційну економіко-математичну модель раціону годування тварин. При цьому використано цільову функцію – мінімальна собівартість раціону. В результаті рішення задачі лінійного програмування симплекс-методом MS Excel отримано перелік видів кормів, що входять до складу раціону дійних корів при за заданих вихідних даних. Розроблена та реалізована на тваринницькому підприємстві методика дозволить збільшити виробництво і реалізацію молока при мінімальній собівартості.