МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ГОМОГЕНІЗАЦІЇ МОЛОЧНОЇ ЕМУЛЬСІЇ

  • К О Самойчук Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного http://orcid.org/0000-0002-3423-3510
Ключові слова: Молочна емульсія, молоко, дисперсність, жирова кулька, діаметр жирової кульки, методика.

Анотація

При дослідженні змін дисперсних характеристик мікроемульсій під час обробки в диспергаторах, емульсаторах та гомогенізаторах використовують непрямі методи, які призводять до появи суттєвих похибок. Здійснено короткий аналіз основних методів визначення дисперсних характеристик мікроемульсій. Найбільш перспективним визначено метод прямого вимірювання жирових кульок в оптичному мікроскопі. Для визначення дисперсних характеристик молочних (або інших мікроемульсій) необхідні: оптичний мікроскоп з вбудованою цифровою камерою і комп’ютер. Розроблена методика визначення основних дисперсних характеристик мікроемульсій (середній діаметр, середньоквадратичне відхилення розмірів, коефіцієнт варіації з побудовою гістограм розподілу), придатну до застосування при оцінюванні якості гомогенізації молока.

Опубліковано
2023-03-22
Як цитувати
Самойчук, К. (2023). МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ГОМОГЕНІЗАЦІЇ МОЛОЧНОЇ ЕМУЛЬСІЇ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 12(1), 1 з 7. https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v12i1.292