ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ КЕЙТЕРИНГ ІНДУСТРІЇ – ВІД МИНУЛОГО В МАЙБУТНЄ

Ключові слова: виїзне обслуговування, індустрія харчуванні, ресторанний бізнес, VIP-кейтерінг, послуги харчування.

Анотація

статті досліджено історичний розвиток кейтеринг індустрії та досліджено сучасні особливості кейтерингу, як нового напряму ресторанного бізнесу в Україні. Доведено, що кейтерингові послуги дають змогу забезпечити широкий спектр послуг ресторану і є одним із найбільш динамічних секторів ресторанного бізнесу в Україні.
Світовий ринок кейтеринг-індустрії почав активно розвиватися в США на початку XX століття, під час масштабного будівництва хмарочосів, для організації харчування численних робітників. Одночасно ідея отримала швидке поширення як спосіб забезпечення харчування співробітників великих промислових підприємств і офісних працівників бізнес-центрів США і Європи з метою більш ефективної організації робочого дня.
Останнім часом в Україні намітилася стійка тенденція переміщення послуг з організації споживання продукції та обслуговування споживачів із залів закладів ресторанного господарства до робочих місць (офіси, установи), місць відпочинку, місць святкування ювілеїв та інших офіційних та неофіційних святкових подій, до домівки. Послугу з “кейтерингу” здійснюють не тільки заклади ресторанного бізнесу (ресторани, кафе, бари), а також і фірми, які створені на базах ресторанів.
На сьогодні розрізняють такі основні виду кейтерінгу: виготовлення страв у ресторані; поза підприємством (виїзне ресторанне обслуговування); контракт на поставку (доставка у офіси, на підприємства та ін.).
Кількість кейтерів у нашій країні з кожним роком збільшується. Вітчизняні кейтерингові фірми поділяються на дві групи: ті, що працюють при ресторані, і самостійні. Практично всі ресторанні мережі мають власні кейтерингові агенції. Виїзним обслуговуванням займаються навіть збиткові ресторани, які у такий спосіб намагаються врятувати бізнес. Лідером українського ринку кейтерингу в даний час є французька компанія Sodexo. Також серед лідерів слід зазначити кейтерингові компанії: “Єврокейтерінг”, “Диліжанс”, “Джем кейтеринг” “VIP кейтеринг”. Український ринок кейтерингу переважно сконцентрований у Києві.
Послуги з кейтерингу в Україні швидко розвиваються та удосконалюють свої прийоми роботи із замовниками, розширюючи перелік послуг. Кейтеринг являє собою високоприбутковий та перспективний вид діяльності для ресторанів, які планують організовувати послуги постійно, а не періодично з метою долучити додатковий дохід для закладу.

Опубліковано
2023-03-22
Як цитувати
Пахомська, О. (2023). ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ КЕЙТЕРИНГ ІНДУСТРІЇ – ВІД МИНУЛОГО В МАЙБУТНЄ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 12(1), 1 з 11. https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v12i1.296