ВПРОВАДЖЕННЯ ВИСОКОЕФЕКТИВНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ДИСПЕРГУВАННЯ ЕМУЛЬСІЙ В ТЕХНОЛОГІЧНУ ЛІНІЮ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА

  • К. О. Самойчук Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • С. В. Кюрчев Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-6512-8118
  • Н. О. Паляничка Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
  • В. О. Верхоланцева Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
Ключові слова: диспергування емульсій, гомогенізація, імпульсний гомогенізатор, якість, енергозатрати, технологічна лінія, жирова емульсія, ступінь гомогенізації.

Анотація

Диспергування жирової емульсії шляхом гомогенізації
є одним із найважливіших технологічних процесів в лінії переробки
молока та виробництва молочної продукції. Від якості гомогенізації
напряму залежать харчова цінність молока та продуктів його
переробки, смакові властивості та засвоюваність його організмом
людини. Тож до гомогенізаторів, які використовуються на
підприємствах висуваються підвищені вимоги щодо якості кінцевого
продукту. Окрім якості важливу роль в підборі обладнання відіграє
показник питомих затрат енергії на процес. Так склалося, що найбільш
розповсюджений тип гомогенізаторів є дуже енергозатратним. Дана
стаття присвячена дослідженню ефективності диспергування жирової
емульсії в імпульсному гомогенізаторі та впровадженню промислового
зразка в технологічну лінію переробки молока.

Опубліковано
2023-03-23
Як цитувати
Самойчук, К., Кюрчев, С., Паляничка, Н., & Верхоланцева, В. (2023). ВПРОВАДЖЕННЯ ВИСОКОЕФЕКТИВНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ДИСПЕРГУВАННЯ ЕМУЛЬСІЙ В ТЕХНОЛОГІЧНУ ЛІНІЮ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 12(2). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v12i2.304