ВПРОВАДЖЕННЯ ВИСОКОЕФЕКТИВНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ДИСПЕРГУВАННЯ ЕМУЛЬСІЙ В ТЕХНОЛОГІЧНУ ЛІНІЮ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА
Анотація
Диспергування жирової емульсії шляхом гомогенізації
є одним із найважливіших технологічних процесів в лінії переробки
молока та виробництва молочної продукції. Від якості гомогенізації
напряму залежать харчова цінність молока та продуктів його
переробки, смакові властивості та засвоюваність його організмом
людини. Тож до гомогенізаторів, які використовуються на
підприємствах висуваються підвищені вимоги щодо якості кінцевого
продукту. Окрім якості важливу роль в підборі обладнання відіграє
показник питомих затрат енергії на процес. Так склалося, що найбільш
розповсюджений тип гомогенізаторів є дуже енергозатратним. Дана
стаття присвячена дослідженню ефективності диспергування жирової
емульсії в імпульсному гомогенізаторі та впровадженню промислового
зразка в технологічну лінію переробки молока.