НОВІ ШТАМИ ПРОБІОТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ У ВИРОБНИЦТВІ МОЛОЧНИХ ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТАХ

  • L. Kryzhak Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ https://orcid.org/0000-0002-4882-897X
  • L. Petliuk Тульчинський фаховий коледж ветеринарної медицини БНАУ
Ключові слова: штами, пробіотики, бактерії, пробіотична культура, молочні продукти, ферменти, мікроорганізми.

Анотація

В останні роки зростає інтерес до продуктів, що приносять користь організму. Пробіотики, що містять живі штами природної мікробіоти людини є однією з найважливіших категорій функціональних продуктів харчування на сьогоднішній день. Пробіотики першого покоління, такі як «Bifidobacterium», «Lactobacillus» та «Propionibacterium», використовуються вже давно. Крім того, ці бактерії використовуються у виробництві різноманітних корисних молочних продуктів.
Індустрія функціональних продуктів харчування розширюється, оскільки дедалі більше людей хворіють, їх імунна система знижується. У зв'язку зі зменшенням корисної мікрофлори в організмі людини збільшується кількість патогенних та помірно патогенних мікроорганізмів та їх метаболітів. В результаті кишкова флора змінюється, що призводить до алергії, раку та анемії. Тому особливу увагу слід приділяти мікробному балансу шлунково-кишкового тракту, який необхідний людині для виживання, вживаючи органічні продукти, багаті на пробіотичну мікрофлору. Органічні функціональні продукти харчування з пробіотичною мікрофлорою – це розумний спосіб підтримки та покращення здоров'я людей. Стійкість штамів молочнокислих бактерій оцінювалася In vitro в умовах, наближених до функціонування травної системи людей. Виявили штами, які можна використовувати як пробіотики при виробництві продуктів здорового харчування.

Опубліковано
2023-03-23
Як цитувати
Kryzhak, L., & Petliuk, L. (2023). НОВІ ШТАМИ ПРОБІОТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ У ВИРОБНИЦТВІ МОЛОЧНИХ ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТАХ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 12(2). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v12i2.327