НОВІ ШТАМИ ПРОБІОТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ У ВИРОБНИЦТВІ МОЛОЧНИХ ФЕРМЕНТОВАНИХ ПРОДУКТАХ
Анотація
В останні роки зростає інтерес до продуктів, що приносять користь організму. Пробіотики, що містять живі штами природної мікробіоти людини є однією з найважливіших категорій функціональних продуктів харчування на сьогоднішній день. Пробіотики першого покоління, такі як «Bifidobacterium», «Lactobacillus» та «Propionibacterium», використовуються вже давно. Крім того, ці бактерії використовуються у виробництві різноманітних корисних молочних продуктів.
Індустрія функціональних продуктів харчування розширюється, оскільки дедалі більше людей хворіють, їх імунна система знижується. У зв'язку зі зменшенням корисної мікрофлори в організмі людини збільшується кількість патогенних та помірно патогенних мікроорганізмів та їх метаболітів. В результаті кишкова флора змінюється, що призводить до алергії, раку та анемії. Тому особливу увагу слід приділяти мікробному балансу шлунково-кишкового тракту, який необхідний людині для виживання, вживаючи органічні продукти, багаті на пробіотичну мікрофлору. Органічні функціональні продукти харчування з пробіотичною мікрофлорою – це розумний спосіб підтримки та покращення здоров'я людей. Стійкість штамів молочнокислих бактерій оцінювалася In vitro в умовах, наближених до функціонування травної системи людей. Виявили штами, які можна використовувати як пробіотики при виробництві продуктів здорового харчування.