ВИКОРИСТАННЯ VR-ТЕХНОЛОГІЙ В НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ

  • О. О. Дереза Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-8933-782X
  • Б. В. Болтянський Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-2072-4025
  • С. В. Дереза Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-9797-0967
Ключові слова: нтерактивні технології, VR-технології, віртуальна лабораторія, віртуальний тренажер, віртуальна реальність, програмне забезпечення.

Анотація

Підвищення якості освіти неможливо без використання нових підходів та методів навчання, які впроваджуються в тісній взаємодії з новітніми інформаційними технологіями. Інтерактивні технології навчання, включаючи VR-технологій, мають великий освітній і розвивальний потенціал, забезпечують максимальну активність учасників освітнього процесу і його результативність, дають можливість вибору оптимального часу навчання.
В даній статті розглянуто основні способи та програми для цифрових технологій. Представлено основні програмні продукти, за допомогою яких створюються та запроваджуються способи навчання, електронні підручники, віртуальні лабораторії, система контролю та оцінювання.
Представлено основні програмні продукти, за допомогою яких створюються та запроваджуються способи навчання, електронні підручники, віртуальні лабораторії, система контролю та оцінювання.
Проаналізовано можливості використання он-лайн інструментів та ресурсів, які дозволяють організувати співпрацю під час наукових досліджень. В роботі виділено основі техніки створення та використання VR-технологій у сучасній освіті.
Одним з перспективних освітніх методів сучасних інформаційних технологій є освітнє середовище – віртуальна реальність (ВР), яке моделюється комп'ютером і розглядається як особливе інформаційне середовище, в якому всі об'єкти представлені в тривимірному просторі. Навчальні віртуальні програми не можуть повністю замінити викладання в навчальних закладах, бо в підсумку вони є лише імітацію реальних дій та об’єктів в інформаційному просторі. Їх доцільно широко використовувати щодо найскладніших тем, проведенні дослідів, які можуть бути небезпечні в реальній ситуації. 

Опубліковано
2023-03-23
Як цитувати
Дереза, О., Болтянський, Б., & Дереза, С. (2023). ВИКОРИСТАННЯ VR-ТЕХНОЛОГІЙ В НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 12(2). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v12i2.331