АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД МЕТОДІВ МОДЕЛЮВАННЯ ЗАСОБІВ МЕХАНІЗАЦІЇ ОБРОБІТКУ ГРУНТУ

Ключові слова: модельні дослідження, біоніка, фізичне моделювання адаптація до середовища, критерій подібності. Критерії раціональності конструкції.

Анотація

В статті розглянуті загальні принципи розробки грунтообробних знарядь. Показано що всі етапи розробки і проектування машин в сукупності являють собою послідовну систему модельних досліджень. Проаналізовано можливості кожного з видів моделювання, в тому числі і в разі сумісного використання. Обгрунтована перспективність залучення до процесу розробки методів біоніки і фізичного моделювання. Необхідна умова функціонування обох моделей – це наявність адекватної математичної моделі взаємодії з грунтом. В разі біонічних досліджень математична модель дозволяє виконати адаптацію до грунтового середовища, в разі фізичного – визначити раціональні критерії подібності.
Слід відмітити що жодна з моделей не дозволяє отримати прогнозовані якісні показники кришення і розпушення.

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Волик, Б., Теслюк, Г., Коновий, А., & Лепеть, Є. (2023). АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД МЕТОДІВ МОДЕЛЮВАННЯ ЗАСОБІВ МЕХАНІЗАЦІЇ ОБРОБІТКУ ГРУНТУ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(1). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i1.353