ДОСЛІДЖЕННЯ ЗНОШУЮЧОЇ ЗДАТНОСТІ ҐРУНТІВ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ДОВГОВІЧНІСТЬ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН

Ключові слова: культиваторні лапи, фізико-механічні властивості ґрунтів, характер зносу, кут кришення, абразивне зношування.

Анотація

В статті запропоновано аналіз матеріалу, що відображає проведені теоретичні дослідження зношування культиваторних стрілчастих лап в залежності від їх геометричних параметрів і сил, що діють на поверхню ґрунтообробного робочого органу. Абразивне зношування один з найпоширеніших видів зношування, на його долю припадає приблизно 60% всіх відмов деталей ґрунтообробних машин і знарядь. Дослідження закономірностей процесу абразивного зношування та пошук методів для запобігання його негативних наслідків є безумовно актуальною проблемою. В сільському господарстві найбільшому абразивному зношуванню піддаються робочі органи, які безпосередньо взаємодіють з середовищем ґрунту. Під час експлуатації робочих органів ґрунтообробних машин зношування їхньої поверхні відбувається в результаті взаємодії з мінералами, твердість яких вища за твердість металу. Великий вплив на механізм та інтенсивність абразивного зношування робочих органів ґрунтообробних машин та знарядь має форма абразивних частинок ґрунту. В основі абразивного зношування покладено процес мікрорізання поверхні деталей вершинами абразивних зерен. На інтенсивність процесу зношування великий вплив має гострота граней та їх кількість. Чим більше гострих граней мають частинки грунту, тим більший вплив зношування вони роблять на поверхню деталей культиватора. Зношувальна здатність абразивних частинок зростає зі збільшенням коефіцієнта форми. Прямої залежності між зменшенням зношувальної здатності ґрунтів і зменшенням коефіцієнта форми абразивних частинок не виявлено через складність будови й самоорганізації ґрунтового середовища. В роботі наводиться схема дії сил та напрямки руху частинок ґрунту по лезу робочих органів ґрунтообробних машин.

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Захаров, А., Рибалко, І., Тіхонов, О., & Сайчук, О. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ ЗНОШУЮЧОЇ ЗДАТНОСТІ ҐРУНТІВ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ДОВГОВІЧНІСТЬ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(1). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i1.359