УЛЬТРАЗВУК ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ В ПРОМИСЛОВОСТІ

  • В. В. Дідур Уманський національний університет садівництва https://orcid.org/0000-0001-7584-5073
  • Є. А. Петриченко Уманський національний університет садівництва
  • О. Ю. Новик Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-0184-9172
Ключові слова: ультразвук, коливання, випромінювач, вплив, пресування.

Анотація

В статті розглянуто питання застосування ультразвуку в різних галузях промисловості. Представлено схеми ультразвукових апаратів. Надано фактори впливу ультразвуку на макуху в матриці маслопресу.
Дія ультразвуку на технологічні та хімічні процеси має певний характер: стимулюючий, інтенсифікуючий, оптимізуючий.
Ультразвукові коливання мають характерні особливості, що визначають широке використання ультразвуку в техніці і науці. Основні з них: невелика довжина хвилі; відносно невеликий період коливань, що дає можливість випромінювати ультразвукові хвилі імпульсами, також можна проводити в середовищі точний відбір сигналів розповсюдження; при невеликій амплітуді коливання є можливість набуття максимальних значень енергії ультразвуку; ультразвукове поле сприяє суттєвим акустичним витокам (це формує певні ефекти: фізичні, хімічні, біологічні та медичні.); при простому захисті ультразвукових коливань нечутно обслуговуючому персоналу, що не створює дискомфорту.

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Дідур, В., Петриченко, Є., & Новик, О. (2023). УЛЬТРАЗВУК ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ В ПРОМИСЛОВОСТІ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(1). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i1.360