АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ТВЕРДОГО СИРУ З РОСЛИННИМИ ДОБАВКАМИ

Ключові слова: твердий сир, томати, базилік, суміш перців, лаванда, добавка, безпечність, технологія, молочний.

Анотація

В статті розглянуто удосконалення твердого сиру типу Гауда шляхом внесення до його рецептурного складу компонентів рослинного походження. В якості добавок було використано сушені подрібнені томати та сушений базилік. Для дозрівання сиру було вирішено використовувати мелену суміш перців та сушені квіти лаванди, які володіють антиоксидантними властивостями. Виготовлені зразки сиру були оцінені за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. За органолептичними та фізико-хімічними дослідженнями кращі показники має зразок №3 — твердий сир з томатами та базиліком, що дозрівав у квітках лаванди. За фізико-хімічними та мікробіологічними показниками усі три зразки відповідають чинному ДСТУ 6003:2008. Зразки №2 та №3 мали не суттєве збільшення масової частки вологи та більший показник твердості ніж у зразку №1.

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Болгова, Н., Ільченко, Н., Губа, С., & Соколенко, В. (2023). АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ТВЕРДОГО СИРУ З РОСЛИННИМИ ДОБАВКАМИ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(1). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i1.371