ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗАМОРОЖУВАННЯ ПЛОДОВО-ЯГІДНОЇ ПРОДУКЦІЇ
Анотація
В статті наведено аналіз виробництва плодово-ягідної продукції в Україні та інших країнах, показано географічні напрямки експорту заморожених плодів та ягід, а також структура експорту заморожених плодів та ягід з України. Проаналізовано фактори, які впливають на якість експорту продукції та сприяють розвитку ринку замороженої плодово-ягідної продукції, що пов’язано з розвитком аграрного сектору, зростаючим попитом на даний вид продукції закордоном, а також висока рентабельність, що стимулює виробників сільськогосподарської продукції диверсифікувати виробництво. Встановлено недоліки в даному сегменті, що не дозволяють зайняти більшу частину ринку заморожуваних продуктів серед європейських країн і пов’язано з тим, що існує невідповідність нормативно-технічної документації якості продукції офіційним вимогам Європейського Союзу, а також відсутність великих організованих кооперативів з вирощування ягід та недостатні виробничі потужності для заморожування свіжих ягід. В роботі розглянуто інноваційне технологічне обладнання різних європейських та вітчизняних виробників для заморожування плодово-ягідної продукції та його вплив на якість продукції. Наведено особливості використання інноваційного технологічного обладнання для заморожування різної продукції, які наразі використовуються європейськими виробниками [1, 2].