FLOUR AND CONFECTIONERY PRODUCTS FOR CHILDREN. REQUIREMENTS FOR QUALITY AND SAFETY INDICATORS

Ключові слова: безпечність, борошно, кондитерські вироби, печиво, снеки, структура, текстура, цукерки, якість.

Анотація

Питання безпечності та якості продуктів дитячого та загального харчування набуло великої важливості серед докторів педіатрів, докторів вузької спеціалізації, вчених різних галузей науки, а також у внутрішній в міжнародній торгівлі. Запропонований асортимент продуктів борошняних та кондитерських виробів для дітей різноманітний. Вітчизняні та іноземні виробники пропонують продукти, які упаковані у кольорову споживчу тару, яка зацікавлює дитину. За таким маркетинговим ходом «сховані» компоненти які використані при виробництві та негативно впливають на організм як дитини так і дорослої людини.
Контроль за продуктами харчування – це обов’язкова регулятивна дія, яка здійснюється під час забезпечення виконання законів, стандартів та інших нормативних актів щодо продуктів харчування, державними або місцевими органами влади з метою захисту споживачів. Об’єктивний контроль сприяє безпечності всіх харчових продуктів під час виробництва, транспортування, зберігання, перероблення та розповсюдження, їх придатності до споживання, відповідності вимогам щодо безпечності та якості, а також гарантує те, що вони правдиво та ретельно промарковані. 

Якість продуктів, які передбачені для харчування дитей це перш за все перелік властивостей продукту, які здатні задовольнити фізіологічні потреби організму дитини в продуктах харчування, виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності. Паралельно встановлено, що не правельне харування, а саме використання у раціоні дитити блюд швидкого приготування та продуктів з використанням штучних барвників, загустовучів, емульгаторів, стабілізаторів конситенції та смаку призводить до хронічних захворювань та порушенню правильної роботи усього організму. Негативний вплив відмічається у дітей та підлітків різного віку не залежно від кольору шкіри, соціального стану тощо.
Наведені результати досліджень сировини та компонентів, які доцільно використовувати при виробництві борошняних та кондитерських виробів для дітей. Встановлено негативний або позитивний вплив продуктів на організм дитини. Результати досліджень увійдуть в основу розроблення нормативних та технологічних документів на виробництво принципово-нових продуктів для дітей.

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Mazurenko, I., Li, Y., Zhengzheng, S., & Xie, Y. (2023). FLOUR AND CONFECTIONERY PRODUCTS FOR CHILDREN. REQUIREMENTS FOR QUALITY AND SAFETY INDICATORS. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(1). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i1.383