PROSPECTS OF USING EQUIPMENT FOR MEMBRANE SEPARATION OF FOOD LIQUIDS

Ключові слова: ультрафільтрація, мембранна обробка, баромембранні процеси, освітлення фруктових соків, концентрація харчових рідин, мембранні апарати.

Анотація

Проаналізовано обладнання, що застосовуються для освітлення і концентрування плодово-ягідного та овочевого соку. Розглянуто технології отримання освітленого соку. Визначено характерні недоліки існуючих технологічних процесів. Визначено напрями удосконалення процесів концентрування і освітлення соку та обґрунтовано необхідність розробки обладнання для їх реалізації. Запропоновано використання мікрофільтраційних і ультрафільтраційних мембранних апаратів для обробки соку. Виявлено причини, які ускладнюють використання мембранних технологій в процесах переробки харчових рідин. Проаналізовано існуючі способи мембранної обробки, а також нові перспективні напрями, що розробляються останнім часом. В якості об’єкта дослідження обранні мембранні технології фільтрації, які на сьогоднішній день широко визнані як найбільш перспективні методи очищення рідких харчових середовищ. Дані технології є достатньо ефективними під час проведення процесів концентрування та освітлення фруктових соків. Мембрани сприяють ефективному видаленню твердих речовин та бактерій. Мембранні фільтри забезпечують надійний фізичний бар’єр проходження частинок. Використання мембранних установок із тангенціальними фільтрами сприяє збереженню структурних та органолептичних властивостей продукту. Крім цього, тангенціальні фільтри самоочищаються і не вимагають дорогих витратних матеріалів. Проаналізовано традиційні технології та обладнання, що застосовується для обробки харчових рідин. Визначено недоліки існуючих технологічних процесів. Запропоновано застосування мембранних технологій для обробки соків із плодової сировини. Наведено основні переваги впровадження мембранних технологій у процес обробки. Виявлено недоліки, що ускладнюють застосування мембранних технологій у виробничому процесі переробки рідких харчових середовищ. Обґрунтовано доцільність застосування ультрафільтраційних та мікрофільтраційних мембранних установок для освітлення фруктових соків. В результаті використання ультрафільтраційних мембранних установок суттєво зростає вихід продукту, при цьому харчова та біологічна цінність освітлених соків не зменшується, покращується якість кінцевого продукту, що дає змогу отримувати харчові продукти з новими функціональними властивостями і високою харчовою цінністю.

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Deynichenko, G., Dmytrevsky, D., Guzenko, V., OmelchenkoО., & Perekrest, V. (2023). PROSPECTS OF USING EQUIPMENT FOR MEMBRANE SEPARATION OF FOOD LIQUIDS. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i2.406