ПОРІВНЯННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СТРУМИННИХ ГОМОГЕНІЗАТОРІВ МОЛОКА З РОЗДІЛЬНОЮ ПОДАЧЕЮ ВЕРШКІВ

  • К. О. Самойчук Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • О. О. Ковальов Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-4974-5201
  • О. О. Червоткіна Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-6814-0566
Ключові слова: середній діаметр, струминний гомогенізатор, канал подачі, вершки, енергетичні витрати, молоко, порівняльна оцінка

Анотація

В статті проведене порівняння енергоефективності струминного гомогенізатора молока та струминно-щілинного гомогенізатора, обидва з яких реалізують принцип роздільної подачі вершків. Отримані результати свідчать про високі значення потужності насосу подачі вершків, які перевищують відповідні показники насосу подачі знежиреного молока в 5,5–5,7 разів. В результаті проведеного аналізу визначено, що при однакових показниках продуктивності на рівні 1000 л/год потужність струминно-щілинного гомогенізатора молока майже в 1,5 рази менше за відповідний показник у струминному гомогенізаторі молока з роздільною подачею вершків. Аналіз мікрофотографій процесу свідчить про більш ефективне зменшення середнього діаметра жирових кульок при обробці в струминно-щілинному гомогенізаторі (0,82 мкм) в порівнянні з струминним гомогенізатором з роздільною подачею вершків (0,88мкм).

Опубліковано
2023-04-22
Як цитувати
Самойчук, К., Ковальов, О., & Червоткіна, О. (2023). ПОРІВНЯННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ СТРУМИННИХ ГОМОГЕНІЗАТОРІВ МОЛОКА З РОЗДІЛЬНОЮ ПОДАЧЕЮ ВЕРШКІВ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i2.407