АНАЛІЗ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА НАТУРАЛЬНИХ БАРВНИКІВ З ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ ТА ХАРЧОВИХ ВІДХОДІВ
Анотація
Анотація. У роботі представлено огляд літературних джерел технологій виробництва натуральних барвників з використанням вторинної сировини та харчових відходів. Встановлено практичну доцільність використання вторинної сировини та харчових відходів, таких як: овочеві, фруктові та ягідні вичавки, молочна сироватка, лушпиння соняшника й ріпчастої цибулі, овочева шкірка, висушені квіти. Наведені різні підходи обробки сировини з метою збереження та максимального вилучення барвних речовин, зокрема висушування, заморожування, дефростація, обробка кислотами та ферментами. Охарактеризовано та наведено перелік найбільш поширеної і дослідженої вторинної сировини й харчових відходів. Проведений порівняльний аналіз ефективності застосування різних методів отримання барвних речовин.
Посилання
2. Ярмош Т. А., Перцевой Ф. В. Фактори які впливають на стабільність та деградацію антоціанів. Стан і перспективи розвитку хімічної, харчової та парфумерно-косметичної галузей промисловості: матеріали VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції. Хмельницький: ХНТУ, 2024. С. 143–147.
3. Overview of the Potential Beneficial Effects of Carotenoids on Consumer Health and Well-Being / P. Crupi et al. Antioxidants. 2023. Vol. 12, no. 5. P. 1069. https://doi.org/10.3390/antiox12051069.
4. Carotenoids and lipid production from Rhodosporidium toruloides cultured in tea waste hydrolysate / F. Qi et al. Biotechnology for Biofuels. 2020. Vol. 13, no. 1. https://doi.org/10.1186/s13068-020-01712-0.
5. Chlorophyll Extraction Methods Review and Chlorophyll Stability of Katuk Leaves (Sauropus androgynous) / E. Kwartiningsih et al. Journal of Physics: Conference Series. 2021. Vol. 1858, no. 1. P. 012015. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1858/1/012015.
6. Engineering Betalain Biosynthesis in Tomato for High Level Betanin Production in Fruits / R. Grützner et al. Frontiers in Plant Science. 2021. Vol. 12. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.682443.
7. Ярмош Т. А. Характеристика інноваційних методів екстрагування пігментів з рослинної сировини. Проблеми, пріоритети та перспективи розвитку науки, освіти і суспільства в ХХІ столітті: зб. тез доповідей міжнародної науково-практичної конференції (Полтава, 15 червня 2024 р.). Полтава: ЦФЕНД, 2024. С. 69–71.
8. Семенова О. І., Жилик А. В. Використання твердих відходів виноробства як вторинної сировини для отримання нового продукту. Science and civilization: materials Of The XII international scientific and practical conference, 30 January – 07 february 2015. C. 23–25.
9. Тюленєва Ю. В., Шакун А. С. Переробка відходів виноробної промисловості, як один з методів підвищення економіки України. Сучасні проблеми економіки і підприємництво. 2017. Вип. 4. С. 45–53.
10. Ковалевський К. А. Технологія виробництва натуральних харчових барвників / К. А. Ковалевський, О. І. Мамай, М. І. Валько, О. Д. Шанін, Т. О. Кузьміна. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2017. № 2. С. 155–159.
11. Розроблення технології виробництва натурального харчового барвника з виноградних вичавок при використанні віброекстрагування / В. Л. Зав’ялов В. Л., В. С. Бодров, Т. Г. Мисюра, Н. В. Попова, Ю. В. Запорожець, В. Є. Деканський. Харчова промисловість. 2010. № 9. С. 102–104.
12. Дишкантюк О. В., Кондрацька О. М. Вдосконалення процесу екстракції натуральних харчових барвників. Харчова наука і технологія. 2013. Вип. 11. С. 38–40.
13. Салєба Л. В., Сарібєкова Д. Г. Удосконалення процесу екстрагування антоціанів з використанням ферментних комплексів. Вісник Хмельницького національного університету. Технічні науки. 2021. № 1. С. 222–226.
14. Папченко В. Ю., Кузнецова Л. М. Узагальнення наукових основ одержання харчових барвників. Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ". Темат. вип. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. 2015. № 44 (1153). С. 65–68.
15. Товарознавство продуктів функціонального призначення: навч. Посібник / А. А. Дубініна, Т. М. Летута, О. М. Янчева. Харків: ХДУХТ, 2015. 186 с.
16. ДСТУ 3845-99. Барвники натуральні харчові. Технічні умови. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/document.html?id_doc=92547 (дата звернення 22.07.2024).
17. Закладання плантацій бузини потребує законодавчого врегулювання. URL: https://kurkul.com/news/29506-zakladannyaplantatsiy-buzini-potrebuye-zakonodavchogo-vregulyuvannya (дата звернення 11.07.2024).
18. В Україні вивели перший сорт бузини для промислового насадження. URL: https://kurkul.com/news/32531-v-ukrayini-vivelipershiy-sort-buzini-dlya-promislovogo-viroschuvannya (дата звернення 16.07.2024).
19. Стеценко Н. О. Барвник із соку бузини чорної як джерело функціональних інгредієнтів для виробництва продукції оздоровчого призначення. Modern Advances in Organic Synthesis, Polymer Chemistry and Food Additives: book of abstract International scientific online conference, Lviv, December 7-8 2021. Lviv: Lviv Polytechnic National University, 2021. P. 122.
20. Обґрунтування доцільності використання ягід бузини чорної для виробництва натурального барвника. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/79026879-b095-4f0c-8578-e1886350025f/content (дата звернення 16.07.2024).
21. Самілик М. М. Розроблення безвідходної технології одержання натуральних барвників із рослинної сировини. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Сер. «Технічні науки». 2022. № 1. С. 49–54.
22. Крижак Л. М. Виділення антоціанів (пігментів) методом оптимального відбору екстракції clitoria ternatea. Taurian Scientific Herald. Series: Technical Sciences. 2022. № 2. С. 24–31.
23. Павлишин М. Л. Дослідження безалкогольних напоїв із нетрадиційної рослинної сировини. Науковий вісник PUET: Technical Sciences. 2015. № 1. С. 57.
24. Довгенко Ю. О., Павленко К. А., Подобій О. В. Використання антоціанів чорниці звичайної в якості натуральних барвників. Збірник матеріалів ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 8–10 грудня 2014 р. Харків, 2014. С. 89–90.
25. Фролова Т. В. Удосконалення способів зберігання томатних овочів: дис. канд. техн. наук: 05.18.15. Харків, 2021. 323 с.
26. Коваленко, Н. О. Розробка технології карамельного барвника із підсирної сироватки для виробництва молочних продуктів : автореф. дис. канд. техн. наук : 05.18.16. Одеса : ОНАХТ, 2010. 19 с.
27. Червоткіна О. О., Олексієнко В. О., Фучаджи Н. О. Раціональне використання відходів виробництва морквяного соку. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2012. Вип. 12, т. 4. 216-221.
28. Природні барвники для виготовлення безалкогольних напоїв. URL: https://repository.kpi.kharkov.ua/server/api/core/bitstreams/64bc27fe-01dc-4e9a-94ed-dc0470793ab7/content (дата звернення 14.07.2024).
29. Романова З. М., Косоголова Л. О., Арутюнян Т. В. Особливості технології безалкогольних напоїв з використанням дикорослої ягідної сировини. Інтегровані технології та енергозбереження. 2015. Вип. 1. С. 85–91.
30. Салєба Л. В., Літвінова Г. В. Вплив ферментної обробки на екстрагування беталаїнових барвників. Актуальні проблеми хімії, матеріалознавства та екології / Волинський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк, 2021. С.120-123.
31. Петрова Ж. О., Пазюк В. М., Самойленко К. М. Комплексна енергоефективна теплотехнологія одержання антиоксидантного буряково-томатного барвнику та насіння томатів. Scientific Works. 2022. Т. 2, № 85. С. 102–109.
32. Ярмош Т. А., Перцевой Ф.В. Перспективи використання вичавок у виробництві натуральних барвників. Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів і аспірантів, присвяченої Міжнародному дню студента (13-17 листопада 2023 р.).
33. Ярмош Т. А., Перцевой Ф.В. Перспективи використання плодів сливи для виробництва барвників. Матеріали науково-практичної конференції викладачів, аспірантів та студентів Сумського НАУ (14-16 травня 2024 р.).
34. Ярмош Т. А., Перцевой Ф.В. Перспективи використання ягід бузини чорної для виробництва барвників. Матеріали науково-практичної конференції викладачів, аспірантів та студентів Сумського НАУ (14-16 травня 2024 р.).
35. Ярмош Т. А., Перцевой Ф.В. Перспективи застосування натуральних барвників рослинного походження. IІІ Міжнар. наук.- практ. конференції молодих учених (Запоріжжя, 30 січня-24 лютого 2023 р.)
36. Мельник О. Ю., Ярмош Т. А. Розроблення желейного мармеладу з використанням овочевої сировини. Вісник Сумського національного аграрного університету. Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів». 2023. Вип. 2 (52). С. 44–49.