КУХАРСЬКИЙ ОДЯГ: ВІД ІСТОРІЇ ДО СУЧАСНОСТІ

Ключові слова: кухарський одяг, історія, ковпак, кітель, санітарні вимоги, кухар.

Анотація

Анотація. Кухня закладу ресторанного господарства - це місце, де до санітарно-гігієнічних норм висуваються особливі вимоги. Чистота і порядок повинні бути на високому рівні, адже відбувається робота з продуктами харчування, які після приготування перетворюються в готові страви. Кухар є працівником закладу ресторанного господарства, тому повинен не тільки добре готувати, але і мати бездоганний зовнішній вигляд. Для цього існує спеціальна форма, яка відрізняється зручністю і практичністю, а також здатна захистити використовувані при готуванні продукти від потрапляння забруднень. Кухарський форма призначена для того, щоб робота біля плити була комфортною і безпечною для її власника. Тому правила її носіння вказані в санітарних правилах і нормах (СанПіН). Уніформа допомагає підтримувати чистоту і санітарні норми на робочому місці. З її допомогою виключається потрапляння в їжу всіляких забруднень, наприклад, волосся і поту. Носити її повинні не тільки кухарі, а й всі інші кухонні працівники. Кухарський уніформа є невід’ємною складовою репутації закладу, так як впливає на здоров’я його відвідувачів і естетику, а також смак поданих страв.

Посилання

1. Коротка історія уніформи шеф-кухаря. URL: https://riam.tv/ua/news/343770/korotka_istoriya_uniformi_shef_kuharya.html (дата звернення 22.07.2024).
2. Спеціальний одяг для кухаря або навіщо хустка? URL: https://ark.ua/blog/specalniy-odyag-dlya-kuharya-abo-navscho-hustka.html (дата звернення 22.07.2024).
3. Кухарський ковпак. URL: https://yak.bono.odessa.ua/articles/kuharskij-kovpak.php (дата звернення 19.07.2024).
4. Історія ковпака кухаря. URL: https://likar.uz.ua/istoriya-kovpakakuxarya/ (дата звернення 20.07.2024).
5. Як вибрати спецодяг для кухаря? URL: https://ark.ua/blog/yakvibrati-specodyag-dlya-kuharya.html (дата звернення 18.07.2024).
6. Вимоги до одягу для кухарів, критерії правильного вибору URL: https://kirpi4ik.com.ua/vimogi-do-odyagu-dlya-kuxariv-kriteri%D1%97-pravilnogo-viboru (дата звернення 24.07.2024).
7. Кухарський ковпак. URL: https://10000menu.ru/kulinarnaistorija/1994-kuharskij-kovpak.html (дата звернення 23.07.2024).
8. Домбровська О. М., Мица В. В. Передпроектні дослідження форменого одягу кухарів для закладів ресторанного господарства. Вісник Хмельницького національного університету. Хмельницький, 2019. № 5. С.77–80.
9. Вимоги санітарного законодавства для закладів громадського харчування. URL: https://www.victorija.ua/njvina/vymohy-sanitarnohozakonodavstva-
dlya-zakladivhromadskoho-harchuvannya.html (дата звернення 24.07.2024).
10.Какая должна быть поварская форма? URL: https://3cmarket.ub.ua/ru/analitic/26418-yakoyu-povinna-buti-kuharska-forma.html (дата звернення 25.07.2024)
11. Особливості при виборі форми для кухаря URL: https://luxform.com.ua/ua/a304228-osobennosti-pri-vybore.html (дата звернення 20.07.2024).
12. Уніформа для персоналу ресторану або кафе URL: https://joinposter.com/ua/post/uniforma-dlya-personalu-kafe (дата звернення 19.07.2024).
13. Evolution of the Chef as a Profession URL: https://www.linkedin.com/pulse/evolution-chef-profession-book-my-chef (дата звернення 20.07.2024).
14. Chef's uniform. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Chef%27s_uniform (дата звернення 20.07.2024).
15. Who Made That Chef’s Toque? URL: https://www.nytimes.com/2014/03/30/magazine/who-made-that-chefs-toque.html (дата звернення 21.07.2024).
16. Chef Hat - What Is Its History URL: https://www.reluctantgourmet.com/chef-hat-history/ (дата звернення 20.07.2024).
17. Kitchen uniforms: Why do chefs wear white? URL: https://web.archive.org/web/20140610052337/http://www.highbeam.com/doc/1P3-1599485431.html (дата звернення 22.07.2024).
18. Cooking Aprons: An Overview. URL: https://web.archive.org/web/20140202102058/http://www.bestbuyuniforms.com/en/content/34-cooking-aprons-an-overview (дата звернення 21.07.2024).
19. Chef Aprons URL: https://www.apronwarehouse.com/collections/chef-aprons (дата звернення 20.07.2024).
20. Traditional chef's hat stirs kitchen debate URL: https://web.archive.org/web/20140610052335/http://www.highbeam.com/doc/1P2-4047814.html (дата звернення 22.07.2024).
21. Chef Uniform Colours: Understanding Uniform Colour and Kitchen Rank. URL: https://medium.com/@smart_hospitality_supplies/chef-uniform-colours-understanding-uniform-colour-and-kitchen-rank-6be2f6686c80 (дата звернення 22.07.2024).
22. Mastering the Chef’s Coat: How to Properly Wear It URL: https://medium.com/@smart_hospitality_supplies/mastering-the-chefscoat-
how-to-properly-wear-it-21bd3ae43218 (дата звернення 26.07.2024).
23. Choosing the Right Material: What is the best material for a Chef’s Coat? URL: https://medium.com/@smart_hospitality_supplies/choosing-the-right-material-what-is-the-best-material-for-a-chefs-coat-1fb234adf407 (дата звернення 25.07.2024).
24. A Brief History Of The Chef’s Uniform URL: https://www.escoffier.edu/blog/culinary-arts/a-brief-history-of-the-chefsuniform/ (дата звернення 22.07.2024).
25. What’s the Importance of a Chef Uniform in Hospitality? URL: https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/importance-of-chef-uniform/ (дата звернення 25.07.2024).
26. Why is a Chef Uniform Important? URL: https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/importance-of-chef-uniform/ (дата звернення 25.07.2024).
Опубліковано
2024-11-11
Як цитувати
Семко, Т., & Пахомська, О. (2024). КУХАРСЬКИЙ ОДЯГ: ВІД ІСТОРІЇ ДО СУЧАСНОСТІ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 14(1). https://doi.org/10.32782/2220-8674-2024-24-1-10