АВТОМАТИЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ СТЕРИЛІЗАЦІЇ КОНСЕРВІВ
Анотація
Анотація. Метою статті є створення стенду для автоматизації електричного автоклаву малої потужності, який дозволяє проводити дослідження процесу стерилізації консервів з м’ясною, рослинною та м’ясо-рослинною сировиною, та багаторазового повторення експерименту для заданих технологічних параметрів з фіксацією їх для наступної обробки на персональному комп’ютері. Для досягнення поставленої мети було підібрано обладнання для автоматизації електричного автоклава. Досліджено процес нагріву автоклава та витримки параметрів технологічного процесу стерилізації консервів. Описано схему автоматизації електричного автоклава малої потужності. Зроблено аналіз конструкції електричного автоклаву з деталізацією основних частин. Проведені дослідження процесу нагріву автоклава та витримки параметрів технологічного процесу стерилізації консервів. Дані перебігу параметрів представлено на графіках. Зроблено висновки і рекомендації щодо наукового і практичного використання запропонованих рішень.
Посилання
2. Chandrasiri G., Achintha Wijenayake K., Udara S. Development of automated systems for the implementation of food processing. J. Res. Technol. Eng. 2022. Vol. 3, No 1. Р. 8–18.
3. Radchuk O., Savchenko-Pererva M. Automated control system of devices for extraction of vegetable raw materials with subcritical liquid. TDATU: Scientific bulletin of Tavriyya State Agro-Technological University. 2023. Vol. 2, No 13. P. 34–43. https://doi.org/10.31388/2220-8674-2023-2-34.
4. Ghoshal G. Emerging Food Processing Technologies. Food Processing for Increased Quality and Consumption. 2018. Vol. 18. P. 29-65. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811447-6.00002-3.
5. Iqbal J., Khan Z., Khalid A. Prospects of robotics in food industry, Food Sci. Technol (Campinas). 2017. Vol. 37, No 2. P. 159–165. https://doi.org/10.1590/1678-457X. 14616.
6. Mishachev N., Shmyrin A., Suprunov I. Simulation of sequential processing of a moving extended object. International Transaction Journal of Engineering, Management and Applied Sciences and Technologies. 2020. Vol. 11, No 7. P. 11A07T. https://doi.org/10.14456/ ITJEMAST.2020.140.
7. Savchenko-Pererva M. Innovative engineering solution in hotel and restaurant industry. Modern engineering and innovative technologies. 2022. Vol. 20, No 1. P. 3–7. https://doi.org/10.30890/2567-5273.2022-20-01-010.
8. Savchenko M., Radchuk O. Аutomation of electric autoclave control. Mechanization and automation of production processes. Sumy, 2024. Vol. 1, No 55. P. 19–26.
9. Featherstone S. Spoilage of canned foods. A Complete Course in Canning and Related Processes (Fourteenth Edition). 2015. Vol. 2. P. 27–42. https://doi.org/10.1016/B978-0-85709-678-4.00002-6.
10. Malaka R., Maruddin F. Antioxidant activity of milk pasteurization by addition of Matoa leaf extract (Pometia pinnata). In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020. Vol. 492, Nо1. P. 012046. https://doi.org/10.1088/1755-1315/492/1/012046.
11. Triana A., Maruddin F., Malaka, R. Supplementation of matoa (Pometia pinnata) leaf extract and alginate suppressed the growth of Staphylococcus aureus and Escherichia coli in pasteurized milk. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020. Vol. 492, Nо1. P. 012044. https://doi.org/10.1088/1755-1315/492/1/012044.
12. Saravacos G., Kostaropoulos A. Equipment for novel food processes. Handbook of food processing equipment. 2016. P. 605–643.
13. Jijo K., Ramesh K. Process automation for a food processing plant, International Journal of Science, Engineering and Technology Research (IJSETR). 2014. Vol. 3, No 6. P. 1744–1750.
14. Mokrushin S. Selection of a system for automatic control of the sterilization process of canned food in an industrial autoclave. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 2022. Vol. 1052, No 1. P. 012136. https://doi.org/10.1088/1755-1315/1052/1/012136.
15. Hartulistiyoso E., Akmal M. Energy Usage Analysis on The Production Process of Canned Crab Meat (Portunus pelagicus). IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 2020. Vol. 542. P. 012048. https://doi.org/10.1088/1755-1315/542/1/012048.
16. Triana A., Maruddin F., Malaka R., Taufik M. Matoa pasteurized milk quality subjected to the different levels of alginate. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2020. Vol. 575, No 1. P. 012029. https://doi.org/10.1088/1755-1315/575/1/012029.
17. Munirah M., Malaka R., Maruddin F. Organoleptic quality of pasteurization milk by matoa (Pometia pinnata) leaf extract supplementation. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 2021. Vol. 788. P. 012098. https://doi.org/10.1088/1755-1315/788/1/012098.