ІННОВАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ТІСТА ДЛЯ ПІЦИ

Ключові слова: піца, чорнило каракатиці, технологія тіста, інноваційний інгредієнт, рецептурний склад, соєва клітковина, органолептичні показники.

Анотація

Анотація. Дослідження було спрямоване на розробку технології тіста для піци, до складу якого входить не лише чорнило каракатиці як інноваційний інгредієнт, але й соєва клітковина для підвищення харчової цінності продукту. У рамках роботи було аналізовано фізико-хімічні характеристики тіста, що дозволило визначити оптимальне співвідношення борошна, чорнила каракатиці та соєвої клітковини. Це сприяло досягненню потрібної консистенції та структурної однорідності тіста. Було розроблено детальну технологічну схему виготовлення піци, що включає етапи підготовки інгредієнтів, формування та випікання продукту. Органолептичний аналіз показав високі сенсорні якості готової піци. Виконано розрахунки енергетичної та поживної вартості нового виду піци. Завдяки додаванню чорнила каракатиці та соєвої клітковини, піца вирізняється інноваційністю та може пропонувати споживачам не тільки відмінний смак, але й покращені харчові характеристики.

Посилання

1. Янюк О. В. Використання нетрадиційного виду борошна для приготування борошняних виробів (на прикладі піци) у піцеріях міста хмельницького, Збірник тез та доповідей, м. Тернопіль, 2020 р., С. 188–189.
2. Медведєва А. О., Антонюк І. Ю. "Технологія бісквітів і кексів підвищеної харчової та біологічної цінності." Державний біотехнологічний університет (2023): 1–17. Приготування борошняних кулінарних виробів. URL: studfile.net/preview/7354931/page.
3. Осадча І. М. Секрети піци. К: «Кондор» 2007 С. 46–47.
4. Бібліотека методичних матеріалів. Технологія приготування їжі з основами товарознавства URL: vseosvita.ua/library/embed.
5. Ратушний, А.С. Технологія продукції комунального харчування. Фізико-хімічні процеси, які у харчових продуктах за її кулінарної обробці [Текст] / Ратушний А.С. та ін. У 2т. Т. 1. М. : Мир, 2004.
6. Шумило Г. І. Технологія приготування їжі: Навч. посіб. К: «Кондор» 2003.
7. Збірник рецептур страв кулінарних виробів: Для підприємств товариств. харчування / Авт. - Упоряд.: А.І. Здобнов, В.А. Циганенко. - К.:, ТОВ "Видавництво Арій", М.: ІКТЦ "Лада", 2009.
8. 20 цікавих фактів про піцу. Roll-club. [Електронний ресурс] URL: https://roll-club.kh.ua/uk/20-cikavih-faktiv-pro-picu/.
9. Чорна піца: з чого робиться тісто? Рецепти з чорнилом каракатиці. Корисні поради. Vidpovidi.com. [Електронний ресурс] URL: https://vidpovidi.com/kulinariya/chorna-pica-z-chogo-robitsya-tistorecepti-z-chornilom-karakatici-z-moreproduktami-z-chornoslivom-zderevnim-i-aktivovanim-vugillyam/.
10. Чорнило каракатиці. Jazdorov.com. [Електронний ресурс] URL: https://jazdorov.com.ua/harchuvannya/naturalni-produkty/chornylokarakatytsi.html.
11. Чорнило каракатиці корисні властивості. Spetsgidromash.com. [Електронний ресурс] URL: https://spetsgidromash.com.ua/?p=15329.
12. Соєва клітковина [Електронний ресурс] URL: https://soya.kiev.ua/ua/fiber.html
13. Чорна їжа: не класика, але в тренді. Publish.com. [Електронний ресурс] URL: https://publish.com.ua/kulinariia/chorna-jizha-ne-klasika-alev-trendi.html.
14. Гуменюк О. Л. Харчова хімія Лабораторний практикум [Електронний ресурс] URL: https://cpo.stu.cn.ua/Oksana/harch_himia_lab_prakt/80.
15. Методи контролю харчових виробництв / М. З. Паска, Б. І. Галух, І. О. Мартинюк, І. М. Басараб. Львів, 2012. 105 с.
Опубліковано
2024-11-12
Як цитувати
Кошель, О., Маренкова, Т., Степанова, Т., & Крутась, А. (2024). ІННОВАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ТІСТА ДЛЯ ПІЦИ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 14(2). https://doi.org/10.32782/2220-8674-2024-24-2-13