ТЕПЛОВА ОБРОБКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАТЕРІАЛІВ І ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ

Ключові слова: сільськогосподарське виробництво, теплова обробка, сільськогосподарські матеріали, сушіння зерна, зерносушарки, вологість зерна

Анотація

У статті розглядаються деякі аспекти теплової обробки сільськогосподарських матеріалів, зокрема процеси сушіння зерна, які є важливими для збереження якості врожаю та забезпечення його довготривалого зберігання. Метою статті є вивчення ключових аспектів теплової обробки сільськогосподарських матеріалів, аналіз проблем, що виконуються в процесі сушіння зерна, а також визначення вимог до конструкції сучасних зерносушилок. Детально проаналізовано проблеми, що виникають під час процесу сушіння зерна, зокрема нерівномірне сушіння, високі енергетичні витрати та можливе зниження якості зерна за неправильного регулювання умов сушіння. Підкреслено важливість відповідності конструкцій сучасних зерносушильних установок вимогам енергоефективності та екологічності. Вказано, що для досягнення оптимальних результатів важливо не тільки правильно налаштовувати температурні режими, але й удосконалювати саму конструкцію сушильних установок, ураховуючи новітні технології та матеріали.

Посилання

1. Макалюк І.В., Місяйло О.В. Особливості планування діяльності сільськогосподарських підприємств, що займаються рослинництвом. The 3th International scientific and practical conference «Topical issues of the development of modern science» (November 13–15, 2019). Publishing House «ACCENT», Sofia, Bulgaria. 2019. 493 p. P. 144–149.
2. Ленкова Т. М., Паньков П. Ефективність СВЧ-обробки зерна. Комбікорми. 2000. № 4. С. 31–32.
3. Дідух В.Ф. Підвищення ефективності сушіння сільськогосподарських рослинних матеріалів : монографія. Луцьк : ЛДТУ, 2002. 165 с.
4. Гапонюк О.І., Остапчук М.В., Станкевич Г.М. Активне вентилювання та сушіння зерна : монографія. Одеса : Поліграф, 2014. 324 с.
5. Ящук Н. Зберігання зерна та якісні засоби обробки в післязбиральний період. Пропозиція: український журнал з питань агробізнесу. 2009. № 9. С. 90–95.
6. Kumar C., Karim M., Joardder M. Intermittent drying of food products: a critical review. Journal of Food Engineering. 2014. 121. 48–57.
7. Bandura V., Kalinichenko R., Kotov B., Spirin A. Theoretical rationale and identification of heat and mass transfer processes in vibration dryers with IR-energy supply. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018. nr. 8(94). 50–58.
8. Котов Б.І., Грищенко В.О. Математична модель охолодження вологого зерна у вентилюємих бункерах з радіальним розподіленням повітря. Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин. 2017. Вип. 47(1). С. 132–139.
9. Лукаш В.О., Костенко О.М., Дрожчана О.У. Теплова обробка зерна та шляхи підвищення її ефективності. Інноваційні аспекти системи безпеки праці, захисту інтелектуальної власності : матеріали VII всеукр. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 24–25 берез. 2022 р.). Полтава : ПДАУ, 2022. С. 160–163.
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Лукаш, В. О. (2025). ТЕПЛОВА ОБРОБКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАТЕРІАЛІВ І ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 15(1), 75-81. https://doi.org/10.32782/2220-8674-2025-25-1-8