ГРАНЮЛЮВАННЯ ВТОРИННИХ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ

  • О. О. Червоткіна Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • О. П. Прокопенко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0009-0005-7304-923X
  • Н. О. Паляничка Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
Ключові слова: грануляція, гранули, комбікорм, харчові відходи, навколишнє середовище, екструзія

Анотація

Побічними продуктами є маси продукту, що утворюються безпосередньо під час обробки та переробки основного продукту. Гранулювання рослинних відходів має особливі переваги під час зберігання та транспортування цього, в іншому випадку досить об’ємного матеріалу, що є джерелом поживних речовин у кормах для тварин. Із залишків цукрових буряків також можна виробляти гранули. Вони відзначаються високою поживною цінністю, що робить їх ідеальною добавкою у виробництві концентрованого комбікорму. До загального поняття «висівки» належать усі оболонки зерна, які утворюються, наприклад, під час помелу зерна для отримання борошна. Зернові висівки здебільшого мають високий вміст клітковини, тому чудово підходять як для харчування людей, так і для годівлі тварин. Завдяки гранулюванню висівки набувають вищої насипної щільності, що дає змогу більш точно дозувати цей продукт. Олійний макух утворюється під час обробки та переробки олійного насіння, зокрема сої та ріпаку. Він є важливим компонентом у виробництві комбікормів, оскільки містить багато поживних речовин.

Посилання

1. Червоткіна О. О., Олексієнко В. О., Фучаджи Н. О. Раціональне використання відходів виробництва морквяного соку. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2012. Вип. 12, т. 4. С. 216221.
2. Олексієнко В. О., Червоткіна О. О., Циб В. Г. Дослідження механізмів гранулювання. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь, 2016. Вип. 16, т. 1. С. 269–273.
3. Назаров В. І., Макаренков Д. А., Булатов І. А. Дослідження процесу гранулювання дисперсних відходів на роторних пресах з плоскою матрицею. Вісник КПІ. 2010. Т. 5. № 6. С. 13–16.
4. Модін Н. А., Єрошкін О. М. Брикетування подрібненої деревини та деревної кори. Київ : Ліра, 2020. 112 с.
5. Модін Н. А., Єрошкін О. М., Мурзіч Р. М., Гудців Р. І. Зусилля, що розпирають та коефіцієнти тертя при пресуванні подрібненої деревини в матрицях. Технічна інформація. Харків : Видання ХНТУСГ, 2018. С. 23–26.
6. Івін Є. Л., Глухівський В. М. Гранулювання деревини. Практичні та теоретичні основи або що відбувається всередині гранулятора. Біоенергетикаю 2007. № 3. С. 15–19.
7. Завражнов А. А. Пресування деревних композиційних матеріалів з продувкою парою і вакуумуванням : автореферат кандидатської дисертації. 2020. 19 с.
8. Юдіна Р. В. Розробка режимів гідравлічного вібратора преса підвищення фізикомеханічних властивостей ущільненої деревини. Автореферат кандидатської дисертації. 2017. 16 с.
9. Ялпачик В. Ф., Буденко С. Ф., Олексієнко В. О., Червоткіна О. О. Дослідження коефіцієнта тертя гранульованого жому моркви. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь, 2018. Вип. 18. Том 1. С. 112–118.
10. Червоткіна О. О., Стручаєв М. І., Тарасенко В. Г. Дослідження процесу гранулювання овочевих відходів за допомогою пресгранулятора з плоскою матрицею. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету : наукове фахове видання. ТДАТУ: гол. ред. д-р техн. наук, проф. В. М. Кюрчев. Меліто- поль : ТДАТУ, 2021. Вип. 21, т. 1. С. 160–168.
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Червоткіна, О. О., Прокопенко, О. П., & Паляничка, Н. О. (2025). ГРАНЮЛЮВАННЯ ВТОРИННИХ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 15(1), 147-150. https://doi.org/10.32782/2220-8674-2025-25-1-17