ІННОВАЦІЙНЕ УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ МАЛИХ ПИВОВАРЕНЬ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА
Анотація
У статті розглядається вплив інноваційного технологічного обладнання на підвищення ефективності виробництва на малих пивоварнях. Особливу увагу приділено таким модульним системам, як Micro Cube та Combi Cube, що дозволяють оптимізувати процеси приготування та зброджування пивного сусла, а також забезпечують високу гнучкість і компактність під час експлуатації.Визначено переваги використання передових технологій у порівнянні з традиційними методами пивоваріння, зокрема в контексті зниження енергоспоживання, покращення якості продукту та скорочення витрат.Враховано також упровадження автоматизованих систем управління, які дозволяють забезпечити стабільність виробничих процесів.Оцінювання сучасного обладнання, представленого на ринку, дає можливість малим пивоварням досягти високих результатів за допомогою інноваційних рішень без значних капіталовкладень у масштабне виробництво.
Посилання
2. Пищик Б.І. Модернізація лінії виробництва пива з розробкою теплообмінника «труба в трубі» і дробарки: магістерська : дис. … : 133 «Галузеве машинобудування». Київ, 2018. 182 с.
3. Романова З.М. Удосконалення пива світлих сортів на міні-пивоварнях м. Одеса за рахунок використання українського солоду. Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : матеріали 84-ї міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 23–24 квітня 2018 р. Київ : НУХТ, 2018. Ч. 1. С. 280.
4. Martsynkevich L. Use of combined devices in hardware and technological scheme of mini-beer L. Marcinkiewicz Proceedings of the scientific student session – SSS’11. 2011. P. 68–71.
5. Amienyo D., Azapagic A., Life cycle environmental impacts and costs of beer production and consumption in the UK. Int. J. Life Cycle Assess. 2016, 21, 492–509. https://doi.org/10.1007/s11367-016-1028-6
6. Choi J.-H., Kang J.-W., Mijanur Rahman A.T.M., Lee S.J., Increasing fermentable sugar yields by high- pressure treatment during beer mashing. J. Inst. Brew. 2016, 122, 143–146. https://doi.org/10.1002/jib.285
7. Dindar E., An Overview of the Application of Hydrodinamic Cavitation for the Intensification of Wastewater Treatment Applications: A Review. Innov. Energy Res. 2016, 5, 1–7. https://doi.org/10.4172/ier.1000137
8. Яковенко Ю. Удосконалення технології пивного сусла для пива «Молочний стаут» : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістр за спеціальністю «8.181.00.01 Технології продуктів бродіння і виноробства». Львів, 2024. 71 с.
9. Жеплінська М., Сухненко І., Лазарів Ю. Порівняльний аналіз способі затирання для приготування пивного сусла. Технічні науки – Інноваційні технології. 2016.
10. Protsenko L., Ryzhuk S., Koshitska N., Lyashenko M., Bober А., Gunko S., Kazmirchuk V. Comperative estimation of the qulity og ukrainian an european pellets. Chemistry of food products and materials. New raw materials. Volume 2023, 17(2)/2023, 41–52.
11. Remes D.B. Membrane filtration systems for beer production: Advances in microbrewery filtration techniques. International Journal of Brewing and Fermentation, 2021, 30(2), 112–120. https://doi.org/10.1080/21532123.202 1.1745612
12. Бліщ Р. Технологічні аспекти одержання функціонального пива. Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical Sciences. 2023, 33–39. https://doi.org/10.36477/2522-1221-2023-33-05
13. Urminská D., Haring N., Drábová B. Antioxidant Activity of Special Functional Beers. Preprints. 2024, https://doi.org/10.20944/preprints202405.0193.v1
14. Jameson M.G., Schmidt P. Innovative filtration solutions for craft breweries: Improving beer quality and reducing material costs. International Journal of Brewing Engineering, 2023, 25(1), 89–98. https://doi.org/10.1002/ jbe.2023.01.004
15. O’Neill S., Lee, M. Compact brewing systems for small breweries: A comparison of modular brewing technologies. Journal of Brewing Science, 2022, 47(3), 245–257. https://doi.org/10.1016/j.jbsc.2022.03.015
16. Благополучна А., Ляховська Н., Нещадим Л. Безвідходні технології міні-виробництв. Економічні гори- зонти. 2022. № 1 (19). № 32–38. https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(19).2022.259399
17. Bellino L.M. Modular fermentation units in small breweries: Enhancing energy efficiency and scalability. Journal of Microbrewery Technology, 2019, 8(4), 53–62. https://doi.org/10.1016/j.jmbt.2019.08.009
18. Frank A., Scheel R., Ag B., Optimized Dry Processing Using the Newest Generation of Grinding Equipment. MBAA Tech. Q. 2016, 53, 97–102. https://doi.org/10.1094/TQ-53-2-0502-01.
19. Iben U., Wolf F., Freudigmann H.-A., Fröhlich J., Heller W., Optical measurements of gas bubbles in oil behind a cavitating micro-orifice flow. Exp. Fluids 2015, 56, 114. https://doi.org/10.1007/s00348-015-1979-6
20. Martins K. Automation in fermentation control for craft breweries: Benefits of intelligent temperature management. Brewing Technology Review, 2020, 15(1), 65–72. https://doi.org/10.1007/s12345-020-0048-1
21. Фалик Т.С. Екологічні проблеми крафтових пивоварень та способи їх вирішення : дис … на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук (доктора філософії) : 21.06.01 «Екологічна безпека» ; Міністерство освіти і науки України, Національний університет «Львівська політехніка». Львів, 2019. 157 с. С. 124–138.