ВПЛИВ ВІЙНИ НА МОЛОЧНУ ГАЛУЗЬ В УКРАЇНІ
Анотація
За роки повномасштабної війни молочна галузь України реагує на всі виклики сьогодення, постійно адаптуючись і трансформуючись. Зростає дефіцит молока-сировини через скорочення поголів’я корів. Разом із тим галузь продовжує розвиватися та впливати на глобальний світовий ринок. Метою цього дослідження є аналіз впливу російсько-української війни на виробництво молока. За даними Державної служби статистики у 2024 році, порівняно з попереднім роком на перероблення надійшло на 200 748 т більше молока-сировини. Кількість молока, прийнятого від населення, скоротилася на 23,3%, як наслідок – зросла частка молока «екстра» та вищого ґатунку, покращилися його якісні показники. Жирність сировини зросла на 0,04%. Молокопереробна галузь України зберегла потужності, водночас тваринництво потребує подальшого розвитку. У короткостроковій перспективі галузь може стати найпривабливішою для інвестицій за умови виробництва безпечної сировини.
Посилання
2. Bojovic M., McGregor A. A review of megatrends in the global dairy sector: What are the socioecological implications? Agric. Hum. Values. 2022. 40. 373–94. https://doi.org/10.1007/s10460-022-10338-x
3. Castellini G., Barello S., Bosio A.C. Milk Quality Conceptualization: A Systematic Review of Consumers, Farmers, and Processing Experts Views. Foods. 2023. 12(17). 3215. https://doi.org/10.3390/foods12173215
4. Bal-Prylypko L., Berezina L., Stepasyuk L., Cherednichenko O., Lialyk A. Developing dairy farming and improving product quality. Scientific Horizons. 2024. 27(1). 140-151. https://doi.org/10.48077/scihor1.2024.140
5. European Parliament Regulation (EC), No. 178/2002 of the European Parliament and of the Council. Off. J. Eur. Communities. 2002. 31. 1–24.
6. EC Regulation (EC) No 852/2004, Hygiene of foodstuffs. Off. J. Eur. Union. 2004. 139. 1–54.
7. EC Commission Regulation (EC) No 853/2004 of 29 April 2004 laying down specific hygiene rules for food of animal origin. Off. J. Eur. Union. 2004. № 139. Р. 55–205.
8. Чабаненко Д. Забезпечення якості та безпеки молока в промисловому виробництві. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Ветеринарні науки. 2024. № 26 (114). С. 144–153. https://doi.org/10.32718/nvlvet11421
9. Owusu-Kwarteng J., Akabanda F., Agyei D., Jespersen L. Microbial Safety of Milk Production and Fermented Dairy Products in Africa. Microorganisms. 2020. 8(5). 752. https://doi.org/10.3390/microorganisms8050752