ВПЛИВ СТАНДАРТИЗАЦІЇ НА ВИРОБНИЦТВО Й ЕКСПОРТ РІПАКУ ТА ПРОДУКТІВ ЙОГО ПЕРЕРОБЛЕННЯ

Ключові слова: стандарти, ріпак, гармонізований стандарт

Анотація

У статті проаналізовано основні проблеми, що виникають у стандартизації та сертифікації процесів виробництва і перероблення насіння ріпаку. Звертається увага на дотримання вимог стандартів до базових показників якості насіння ріпаку та досліджується їх вплив на його експортні можливості. У публікації акцентовано на широкому спектрі використання як насіння ріпаку, так і похідних продуктів його перероблення, а саме ріпакового меду, ріпакової олії, макухи, шроту, гліцерину, ріпакового борошна та інших продуктів виробництва. Досліджується взаємозв’язок між процесом стандартизації в галузі виробництва і перероблення насіння ріпаку та її впливом на розвиток ринку ріпакової продукції в Україні і світі. Аналізується вплив гармонізації національних стандартів з міжнародними нормативними документами на зростання експорту ріпаку, ріпакового шроту і ріпакової олії.

Посилання

1. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. URL: http.www.me.gov.ua
2. Карась В.І., Драган А.П. Стандартизація зернових культур та її вплив на розвиток ринкових відносин. Перспективні технології та прилади, Луцьк : ЛНТУ. 2023. Випуск 22. С. 54–60.
3. Глупак З.І. Стандартизація та сертифікація зерна в Україні та країнах Європейського Союзу. Наукові горизонти. 2019. № 7. С. 63–69.
4. Глухова Н.А. Сфери використання ріпаку: розширюємо погляд Журнал «АгроЕліта». 2019. № 2. С. 9–11.
5. Гінзбург М.Д. Щодо засадничих понять, пов’язаних із поданням процесів. Серія «Проблеми української термінології». 2010. № 676. С. 8–14.
6. Гриньов Б.В. Щодо питання застосування «Методу обкладинки» у національній стандартизації. Стандартизація. Сертифікація. Якість. 2013. № 4. С. 12–14.
7. Тур О.М. Сучасна проблематика гармонізування національних стандартів із міжнародними та європейськими. Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія. 2020. № 1. С. 41–49.
8. Хойнацький М.С., Симоненко Л.О., Мовні проблеми державних стандартів на терміни та визначення. Вісник Книжкової палати. 2015. № 1. С. 16–18.
9. Забарний С.О. Дем’янюк С.О. Оцінка стану та перспективи розвитку ріпаківництва в Україні і світі. Агроекологічний журнал. 2023. № 2. С. 83–90.
10. Кернасюк Ю. Глобальний і внутрішній ринок ріпаку. Агробізнес сьогодні. 2022. № 13–14. С. 12–13.
11. Панкова О.В., Сировицький К.Г., Харченко С.О. Посівні якості насіння ріпаку в залежності від обробки електромагнітним випромінюванням різних режимів, як екологічний спосіб підвищення врожайності. Вісник Сумського національного університету. 2023. Випуск 1. С. 59–65.
12. ДСТУ ISO 658:2006 Насіння олійних культур. Метод визначення вмісту домішок(ISO 658:2002 IDT). [діє від 01.01.2008]. Київ, 2007. 12 с.
13. ДСТУ 4138-2002 Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості Національний стандарт України [діє від 01.01.2004]. Київ, 2003. 170с.
14. ДСТУ 4966:2008 Насіння ріпаку для промислового переробляння. Технічні умови. Національний стандарт України [діє від 01.07.2010]. Київ, 2009. 12 с.
15. ДСТУ ISO 729:2005 Насіння олійних культур. Визначення кислотності олії (ISO 729:1988 IDT). [діє від 01.10.2006]. Київ, 2006. 10 с.
16. ДСТУ ISO 665:2008 Насіння олійних культур. Визначення вмісту вологи та легких речовин (ISO 665:2000 IDT). [діє від 01.09.2008]. Київ, 2008. 10 с.
17. ДСТУ ISO 734-1:2008 Макухи та шроти олійного насіння. Визначення вмісту олії. Частина 1. Метод екстрагування гексаном (ISO 10565:1998 IDT) [діє від 01.09.2008]. Київ, 2008. 10 с.
18. Україна на шляху до рекордного експорту ріпаку, проте якою ЦІНОЮ? URL: https://www.apk-inform.com/uk/exclusive/opinion/1535791
19. ДСТУ 8175:2015 Олія ріпакова. Технічні умови. [діє від 01.01.2017]. Київ, 2017. 24 с.
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Драган, А. П., & Карась, В. І. (2025). ВПЛИВ СТАНДАРТИЗАЦІЇ НА ВИРОБНИЦТВО Й ЕКСПОРТ РІПАКУ ТА ПРОДУКТІВ ЙОГО ПЕРЕРОБЛЕННЯ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 15(1), 287-293. https://doi.org/10.32782/2220-8674-2025-25-1-35