ФОРМУВАННЯ ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА ВИШНІ ЗА ДІЇ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ

  • І. Є. Іванова Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-2711-2021
  • І. А. Кривонос Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-7079-5150
  • С. В. Басанець Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0009-0004-6158-7367
  • Я. І. Пендрак Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0009-0006-9281-7545
Ключові слова: вишня, погодні умови, метод LASSO, врожайність

Анотація

Одна з найбільш затребуваних культур у населення України – вишня. Культура має такі якості, як скоростиглість і невибагливість до погодних параметрів. В умовах аридизації та опустелювання південних територій країни є потреба в дослідженні візіолого-технологічних показників та урожайності культури. Метою експериментальних досліджень було в умовах Півдня Степової зони України дослідити вплив кліматичних чинників на врожайність вишні та створити математичну модель залежностей двох параметрів. Дослідження дії абіотичних факторів Запорізької області на врожайність вишні проводили з 2007 по 2019 роки. Помітний вплив на урожайність вишні мають десять погодних факторів, про що свідчать результати кореляційного аналізу r = 0.68…–0.86. Отримана модель демонструє вплив гідротермічних факторів на врожайність досліджуваної культури. Результати кореляційного аналізу дозволили отримати парні коефіцієнти кореляції і за допомогою показника VIF було виявлено ефект мультиколінеарності. За допомогою методу LASSO були отримані достовірні оцінки параметрів регресії та зроблено аналіз погодних факторів, що мають вплив на врожайність вишні.Виділено найбільш значущі температурні погодні параметри в період цвітіння, різниця між середньою максимальною та мінімальною температурами повітря, середнє з максимальних значень температур повітря, сума активних температур, гідротермічний коефіцієнт, сума активних температур за вегетаційний період (до фази достигання плодів). Виділено максимально значущі параметри вологості: середньомісячна сума опадів за серпень, абсолютна мінімальна відносна вологість повітря в травні, в період цвітіння – сума опадів та загальна кількість днів з опадами.

Посилання

1. Наумов А.О., Лимар А.О. Способи підвищення адаптивних здатностей рослин кавуна до негативних абіотичних чинників Південного Степу. Вісник аграрної науки. 2019. № 9 (798). С. 21–28. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201909-03
2. Šebek G. Pomological and chemical characteristics of fruit of some sour cherry cultivars grown in the conditions of bijelo polje. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2019. 26. P. 100–104.
3. Адаменко Т. Без паніки: кліматичні зміни можуть виявитися корисними для сільського господарства. Український тиждень. 2012. № 29 (246). С. 28–31.
4. Богданюк О.В. Оцінка впливу чинників на урожайність плодово-ягідних культур в контексті ефективного управління садівництвом. Молодий вчений. 2016. № 11. С. 555–558.
5. Експерти пояснили причину «космічних» цін на черешню. URL: https://ua.news/ua/eksperty-poyasnyly- prychynu-kosmichnyh-tsin-na-chereshnyu/ (дата звернення: 17.02.2025).
6. Wojdyło A., Nowicka P., Laskowski P., Oszmiański J. Evaluation of sour cherry (Prunus cerasus L.) fruits for their polyphenol content, antioxidant properties, and nutritional components. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. 62. P. 12332–12345. https://doi.org/10.1021/jf504023z
7. Wang R., Zhang F., Zan S, Gao C., Tian C., Meng X. Quality characteristics and inhibitory xanthine oxidase potential of 21 sour cherry (Prunus cerasus L.) varieties cultivated in China. Frontiers in Nutrition. 2021. 8. P. 796294. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.796294
8. Karagiannis E., Sarrou E., Michailidis M., Tanou G., Ganopoulos I., Bazakos C., Kazantzis K., Martens S., Xanthopoulou A., Molassiotis A. Fruit quality trait discovery and metabolic profiling in sweet cherry genebank collection in Greece. Food Chemistry. 2021. 342. P. 128315. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128315
9. Регресійний аналіз залежності урожайності вишні від гідротермічних факторів в умовах мультиколінеарності / В.М. Малкіна та ін. Наукові горизонти. 2019. № 11 (84). С. 51–60.
10. Урожайність черешні залежно від кліматичних умов років вирощування / І.Є. Іванова та ін. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2019. № 3. С. 61–70.
11. Cittadini E.D., Lubbers M.T.V.H., Ridder de N., Keulen van H., Claassen G.D.N. Exploring options for farm- level strategic and tactical decision-making in fruit production systems of South Patagonia Argentina. Agricultural Systems. 2008. Vol. 98, is. 3. P. 189–198. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2008.07.001
12. Gonzalez-Gomez D., Ayuso M.C., Bernalte M.J., Fernández-León M.F. Evaluation of different postharvest conditions to preserve the amount of bioactive compounds, physicochemical quality parameters and sensory attributes of «Sweetheart» cherries. Acta horticulturae. 2017. № 1161_92. Р. 581–586. https://doi.org/ 10.17660/ ActaHortic.2017.1161.92
13. Lakatos L., Dussi M.C., Szabо Z. The influence of meteorological variables on sour cherry quality parameters. Acta horticulturae. 2014. № 1020. Р. 287 – 292. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1020.41.
14. Schuster M. New cultivars of first quality cherries at Dresden-Pillnitz. Acta Horticulturae. 2016. Vol. 136. Р. 1–6. https://doi.org/ 10.17660/ActaHortic.2016.1139.1
15. Туровцева Н.М. Сорти черешні селекції Інституту зрошуваного садівництва імені М.Ф. Сидоренка НААН України. Агробіологія. 2014. № 1. С. 96–101.
16. Туровцев М.І. Селекція черешні (Cerasus avium Moench.) в Інституті зрошуваного садівництва ім. М.Ф. Сидоренка УААН України. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України ; редкол.: Д.О. Мельничук та ін. Київ, 2009. Вип. 133. С. 51–58.
17. Бублик М.О. Методологічні та технологічні основи підвищення продуктивності сучасного садівництва. Київ : Нора-прінт, 2005. 286 с.
18. Богданюк О.В. Оцінка впливу чинників на урожайність плодово-ягідних культур у контексті ефективного управління садівництвом. Молодий вчений. 2016. № 11. С. 555–558. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ molv_2016_11_130 (дата звернення: 22.07.2019).
19. Ivanova I., Kryvonos I., Shleina L., Taranenko G., Gerasko T. Multicriteria Optimization of Quality Indicators of Sweet Cherry Fruits of Ukrainian Selection During Freezing and Storage. Modern Development Paths of Agricultural Production / ed. V. Nadykto. Springer Nature Switzerland AG. 2019. P. 707–717. https://doi.org/ 10.1007/978-3-030-14918-5_69
20. Gerasko T.V. and Velcheva L.G. and Todorova L., Pokoptseva L.A. and Ivanova I. Ye. Effect of Living Mulch on Chlorophyll Index, Leaf Moisture Content and Leaf Area of Sweet Cherry (Prunus avium L.). In: Modern Development Paths of Agricultural Production Trends and Innovations. Springer Link. 2019. P. 681–688. ISBN 978-3-030-14918-5
21. Кіщак О.А. Наукові основи промислової культури черешні в Лісостепу України : автореферат. дис. … д-ра с.-г. наук : 06.01.07 ; Нац. акад. аграр. наук України, Ін-т садівництва. Київ, 2014. 36 с.
22. Serdyuk M. The study of mass loss intensity of plum fruit during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016. № 1/10 (79). P. 42–48.
23. Bublyk M.O., Fryziuk L.A., Levchuk L.M. Fruit crop production distribution in Ukraine: A research note. Chemistry and Chemical Biology: Methodologies and Applications / ed. R. Joswik, A. A. Dalinkevich. Toronto, 2014. P. 207–214.
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Іванова, І. Є., Кривонос, І. А., Басанець, С. В., & Пендрак, Я. І. (2025). ФОРМУВАННЯ ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА ВИШНІ ЗА ДІЇ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 15(1), 294-300. https://doi.org/10.32782/2220-8674-2025-25-1-36