AGRO PARKS OF FULL PRODUCTION CYCLE IN THE CONTEXT OF INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE SOUTHERN REGION OF UKRAINE
Abstract
Abstract. The article analyzes the organizational and economic mechanisms for the creation of a full-cycle agropark, which, with the application of innovative approaches to production and the development of strategic, operational and innovative management decisions regarding the adaptation of enterprises to a changing environment, will help the Southern region in its innovative development. The use of a cluster approach enables the identification of homogeneous groups of enterprises, for which each unified strategy of innovation and economic transformation is proposed.
Іn the course of the conducted research, general scientific methods were used, in particular, monographic with the comprehensive and comprehensive study of the main external and internal elements of the functioning of the Agro park; analysis and synthesis - to determine the main factors and components of innovative development of the Southern region of Ukraine, including Agro parks full cycle of production; cluster approach - for the organization of a new level and quality of production links of economic entities, with the assessment of the potential of the competitiveness of territorial associations, network structures and other integration entities.
For the first time an innovative model of Agro park of the full cycle of Southern production was proposed based on a cluster approach. The article presents the results of the research, which economically substantiate the innovation development of the Southern region of the country in accordance with the determined organizational and economic mechanisms for the creation of a full-cycle agricultural production park that will contribute to the growth of industry in the region. The results of the research can be used during the formation of national and regional programs for support and development of industry, in particular farms, agricultural enterprises and enterprises of the food and processing industry for the purpose of realization of economic potential of the agrofood complex of Ukraine.
References
156(1–2). С. 22–25. URL: http://dx.doi.org/10.21003/ea.V156-0005
2. Адвокатова Н.О. Стратегічні орієнтири і прогнозування розвитку галузі овочівництва. Сучасні тренди і перспективи
розвитку овочівництва у Херсонській області: колективна монографія / за ред. Н.С. Танклевської. Херсон: Видавничий дім
«Гельветика», 2019. С.110-133.
3. Шарко М.В. Иерархическая кластеризация производственных объектов. Вісник Київського національного торгове-
льно-економічного університету. К.: Київський національний торговельно-економічний університет. 2013. № 3. С. 114-128.
4. Танклевська Н.С., Карнаушенко А.С. Розвиток фінансування діяльності аграрних підприємств: монографія. Херсон:
Айлант, 2015. 184 с.
5. Food and Agricultural Organization (FAO). FAOSTAT database, сompare data. Version current 2019. URL:
http://www.fao.org/faostat/en/#compare.
6. Юрчишин В. В. Сільські території як системоутворюючі фактори розвитку аграрного сектора економіки. Економіка
АПК. 2005. № 3. С. 3–10.
7. Маслак О., Маслак Н., Гужвенко С. Передумови розвитку малого підприємництва в сільській місцевості. Agricultural
and Resource Economics: International Scientific E-Journal. 2018. Vol. 4. No. 4. Pp. 113–129. URL: http://arejournal.com.
8. Малік М. Й., Пулім В. А. Концептуальні засади розвитку сільських територій. URL: http://vadyba.asu.lt/8/156.pdf.
9. Попович В. В., Колмогорова І. В. Особливості становлення та розвитку сільських територій в Україні. Ефективна
економіка. 2012. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3294.
10. Присяжнюк О., Плотнікова М. Удосконалення моделі управління аграрними проектами. Agricultural and Resource
Economics: International Scientific E-Journal. 2017. Vol. 3. No. 1. pp. 164–172. URL: http://are-journal.com.
11. Чемерис В., Душка В., Максим В., Соломонко Д. Бізнес-модель розвитку сільських територій України. Agricultural
and Resource Economics: International Scientific E-Journal. 2019. Vol. 5. No. 1. Pp. 154–176. URL: http://are-journal.com.
12. Кузьмін О., Жежуха В. Кластери як чинник інноваційного розвитку підприємств і територіальних утворень. Економіка
України. 2009. №2. С. 14–23.
13. Babenko V. О. Modeling of factors influencing innovation activities of agricultural enterprises of Ukraine. Scientific Bulletin
of Polissia. 2017. Vol. 2. Is. 1(9). Pp. 115–121. URL: http://dx.doi.org/10.25140/2410-9576-2017-2-1(9)-115-121
14. Chesbrough H. W. Open Business Models: How to Thrive in the New Innovation Landscape. Boston, MA: Harvard Business
School Press, 2006. 224 p.
15. Jansen W. New Business Models for the Knowledge Economy. London, 2007. 159 p. URL:
https://doi.org/10.4324/9781351152723.
16. Teece D. J. Business models and dynamic capabilities. Long Range Planning. 2018. Vol. 51. Is. 1. Pp. 40–49.
https://doi.org/10.1016/j.lrp.2017.06.007.
17. Про фермерське господарство: Закон України від 14.06.2003 р. № 973-IV (зі змінами). URL:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/973-15.
18. Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України від 24.06.2004 р. № 1877-IV (зі змінами).
URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15.
19. У 2016 році розпочато створення 6 агро-рекреаційних кластерів. Міністерство аграрної політики і продовольства.
URL: http://minagro.gov.ua/node/22957.
20. FAO (2017), The State of Food and Agriculture. Leveraging food systems for inclusive rural transformation. URL:
http://www.fao.org/3/a-I7658e.pdf.
21. Vasylieva, N. K. (2016), Cluster models of households’ agrarian production development. Economic Annals-XXI, vol. 158,
is. 3-4(2), pp. 13–16. URL: http://dx.doi.org/10.21003/ea.V158-03.