ANALYSIS OF INTERACTION BETWEEN FINANCIAL RESULTS OF GROWING GRAIN AND TECHNOLOGICAL COSTS

  • О. V. Voronynska Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Ключові слова: фінансові результати,прибуток, рівень рентабельності, прямі технологічні витрати, урожайність, ціна реалізації, групування, взаємозв’язок між факторами формування собівартості.

Анотація

Анотація. Постановка проблеми. Поліпшення фінансових результатів при вирощуванні зернових культур, як правило, пов'язане зі зростанням витрат на технологічні операції, що пояснюється підвищенням цін на пальне, мінімальні добрива, засоби захисту рослин, зростання заробітної плати та інші прямі витрати. Однак існує ряд факторів, які опосередковано впливають на рівень урожайності та якість зернової продукції. Доцільно було б обчислити всі фактори, що впливають на урожайність та якість - основні компоненти, що впливають на ціну продукції, щоб оптимізувати витрати на вирощування зерна.
Формулювання цілей дослідження. Дослідження взаємозв'язку між технологічними витратами та фінансовими результатами вирощування сільськогосподарських культур.
Результати. Визначені взаємозв’язки між технологічними витратами та іншими окремими факторами, які суттєво впливають на формування фінансових результатів. Встановлено, що самі високі витрати не завжди супроводжуються самими високими показниками прибутку, що припадає на 1 ц зерна. Також доведено, що максимальний рівень витрат в розрахунку на 1 га посіву зернових культур не завжди призводить до формування найвищого рівня рентабельності зерна.
Висновки та рекомендації щодо подальших досліджень. Таким чином, можна стверджувати, що витрати на зростання продуктивності праці та, зрештою, фінансові результати повинні зосереджуватися на виробництві тих продуктів, які приносять більший дохід та збільшують використання тих видів ресурсів, які окупаються за рахунок збільшення валових результатів.

Опубліковано
2019-09-11