ФОРМУВАННЯ ГАЛУЗЕВОЇ СТРУКТУРИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ

  • Т. І. Яворська Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Ключові слова: галузева структура, сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, рослинництво, тваринництво, рівень рентабельності

Анотація

Анотація. В роботі розглянуто стан галузевої структури сільськогосподарських підприємств України, в тому числі малих фермерських господарств в 2014-2018 роках. Встановлено, що тенденція зменшення частки тваринницької продукції в загальному обсязі реалізації продукції зберігається. Виявлені відмінності зміни галузевих структур в основних природно-кліматичних зонах України. Розглянуто вплив галузевої структури на рівень рентабельності виробництва продукції.

Посилання

1. Амбросов В. Я. Суспільний поділ праці та формування виробничих структур./ В. Я. Амбросов // Вісник ХНТУСГ: Економічні науки. Харків: ХНТУСГ. 2013. Вип. 137. С.5-18.
2. Месель-Веселяк В. Я Стратегічні напрями розвитку аграрного сектору України. / В. Я. Месель-Веселяк, М. М. Федоров// Економіка АПК.-. 2016.- №6. - С. 37-49.
3. Малік М. Й. Розвиток аграрного підприємництва в умовах інституціональних трансформацій / М. Й. Малік, О. Г Шпикуляк // - Економіка АПК. - 2017. - №2. - С. 5-16.
4. Богданович О. А. Дослідження виробництва валової продукції та галузевої структури сільського господарства в Україні та по регіонах / О. А Богданович// Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка. Харків, 2015. вип. 161. С. 110-118.
5. Баланюк І. Ф. Галузева структура виробництва в сільськогосподарських підприємствах: монографія / І. Ф. Баланюк // Івано-Франківськ: - Вид-во Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, 2010. - 200 с.
6. Канінський П. К. Спеціалізація та кооперація тваринництва зони Лісостепу в умовах ринкової економіки: монографія / П. К. Канінський // Київ: Інститут аграрної економіки, 2000.- 448 с.
7. Статівка Н. В. Основні тенденції зміни галузевої структури та рівня спеціалізації сільськогосподарських підприємств Харківської області /Статівка Н. В.// Вісник ХНАУ. Харків, 2008. №3. С. 192-203.
8. Daniel Karine. Concentration et specialization: quell schema pour l’agrsculture communautaire? /К. Daniel// Economie et prévision.2003. № 158. Pp.105-120.
9. Гадзало Я. М, Бащенко М. І., Гладій М. В. та ін. Тваринництво України: стан, проблеми, шляхи розвитку (1990 – 2017 – 2030 рр.) / за ред. академіка НААН М. І. Бащенка//. Київ: Аграрна наука. 2017. 160 с.
10. Андрійчук В. Г. Економіка підприємств агропромислового комплексу : підручник / В. Г. Андрійчук. – К. : КНЕУ, 2013. – 779 с.
11. Лупенко Ю. О. Результати і проблеми реформування сільського господарства України / Ю. О. Лупенко, П. Т Саблук, В. Я. Месель-Веселяк, М. М. Федоров // Економіка АПК. - 2014.- №7. - С. 26-38.
12. Яворська Т. І. Вплив спеціалізації на ефективність виробництва сільськогосподарської продукції у фермерських господарствах / Т. І. Яворська // Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). / За ред. М.Ф. Кропивка. – Мелітополь: Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2013, 235 с. - № 3 (23) – С. 214–221.
Опубліковано
2019-09-11