МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ МОНІТОРИНГУ РИНКУ ПЛОДОВО – ЯГІДНОЇ ПРОДУКЦІЇ

  • І. В. Колокольчикова Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • П. М. Макаренко Полтавська державна аграрна академія
Ключові слова: методи аналізу, моніторинг ринку плодово – ягідної продукції, оператори ринку, якість продукції, кінцеві споживачі, методи прогнозування.

Анотація

Анотація. Встановлено, що моніторинг ринку є обов’язковою складовою аналізу ринку плодово – ягідної продукції. Визначено, що поєднання загальнонаукових та специфічних методів дозволяє аналізувати роботу господарюючих суб’єктів та оцінювати місткість ринку продукції. Критеріями оцінювання запропоновано: ринковий потенціал та продуктивність операторів ринку, стандарти якості продукції, доступність продукції і вмотивованість кінцевих споживачів. Обґрунтовано використання всезагальних філософських, загальнонаукових та спеціальних методів аналізу та прогнозування розвитку ринку продукції галузі. Підкреслено, що застосування методологічних підходів до аналізу ринку плодово – ягідної продукції дозволяє давати своєчасну оцінку не тільки розвитку ринку та роботи підприємств, а також виявляти фактори впливу на мікро та макро рівні. Кількісна та якісна оцінка розвитку ринку дає підстави до розробки дієвих пропозицій зміцнення ринкового потенціалу.

Посилання

1. Андрійчук В.Г. Основи наукових досліджень в агробізнесі: навч. посібник. Київ: КНЕУ, 2018. с. 491.
2. Турило А.А. Потенціал підприємства: сутність та методологічні підходи до визначення. Економічний вісник, 2014. №3, С. 65 – 71.
3. Стандарти якості для свіжих фруктів та овочів: веб-сайт. URL: https://uhbdp.org/ua/korisni-materiali/231-standarti-yakosti-dlya-svizhikh-fruktiv-ta-ovochiv. 4. Про продовольчу безпеку: Закон України від 22.12.2011р. № 8370-1 / Верховна Рада України. URL: https://res.in.ua/zakon-ukrayini--pro-prodovolechu-bezpeku-ukrayini.html
5. Піскунова О.В. Осипова О.І. Статистичний аналіз динаміки рівня продовольчої безпеки України. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. В. 6. С. 928 – 935.
6. Притула Х.. Ефективна реалізація потенціалу сільської території як основа системного розвитку. Економічна та продовольча безпека України. 2013. №1. С. 44 – 51.
7. Курс лекцій з дисципліни «Статистика». Частина 1. Теорія статистики: за ред. Є.І. Ткача. Тернопіль. Економічна думка, 2006. 224с.
8. Макаренко П.М. Мельник Л.Л. Економічний потенціал різних форм аграрних підприємств. Економіка АПК. 2011. №7. С. 89–97.
9. Макаренко П.М., Сень О.В. Теоретичні аспекти сутності ринку та його видів. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. 2012. В.1 (4). т. 2. С. 3–21.
10. Марцин В.С., Даниленко О.А. Основи наукових досліджень: Навчальний посібник. Львів. Ромус Поліграф. 2002. 128с.
11. Ponochovna, O., Piliavskyi, V., Makarenko, P.: Assessing the Reviving Risks while using the Manufacturing Resource Planning System at Agribusiness Enterprises. ICT in Education, Research, and Industrial Applications 2019 (ICTERI 2019). pp. 11-20. CEUR-WS.org (2019).
12. Shabanova, L., Ismagilova, G., Salimov, L., Akhmadeev, M.: PEST - Analysis and SWOT - Analysis as the Most Important Tools to Strengthen the Competitive Advantages of Commercial Enterprises. Mediterranean Journal of Social Sciences. (2015). doi: 10.5901/mjss.2015.v6n3p705
13. Pohrebytska, N., Ilyasova, M.: Cognitive Approach in Study of Some Aspects of the Strategic Potential of the Economic System of the Crimean Region. BUSINESS INFORM, 12, 93-98 (2013).
Опубліковано
2020-10-23