РІВЕНЬ КОНКУРЕНЦІЇ НА РИНКУ БОРОШНА В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

  • Д. Г. Легеза Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-4545-0366
  • Я. С. Сокіл Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-5970-4481
  • Т. В. Куліш Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-0219-4457
Ключові слова: експорт борошна, торговий баланс, вартість імпорту, Європейський Союз, конкуренція на ринку.

Анотація

Анотація. Стаття розкриває основні критерії вибору стратегічних країн для експорту борошна українськими виробниками. Основними показниками оцінки конкурентних позицій країн є торговий баланс, динаміка росту вартості імпорту, ціна імпорту, наявність підприємств, що виробляють хлібопекарську продукцію. В дослідженні встановлено, що основними країнами імпортерами борошна в Європейському Союзі є Франція, Німеччина, Румунія, Нідерланди, Ірландія, Польща. Високий потенціал для імпорту українського борошна має Велика Британія. Розраховано, що ринок імпорту борошна у 2021 році в ЄС становив 22% світового імпорту товару. Зазначено, вартість імпорту борошна поступово збільшується за останні 5 років. Україна сьогодні має незначний досвід реалізації борошна у країни ЄС. Вартість експорту в ЄС становить лише 0,11% від світового імпорту в ЄС, а середня вартість борошна – 401 $/тону. Відповідно до проведеного аналізу встановлено, що основні підприємства розташовані в Італії, Німеччині, Польщі. Обґрунтовано, що українським підприємствам слід звернути увагу на експорт продукції в Польщу, Нідерланди та Велику Британію як країни з найбільш привабливим конкурентним потенціалом.

Опубліковано
2023-10-10