РІВЕНЬ КОНКУРЕНЦІЇ НА РИНКУ БОРОШНА В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

  • Д. Г. Легеза Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-4545-0366
  • Я. С. Сокіл Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-5970-4481
  • Т. В. Куліш Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-0219-4457
Ключові слова: експорт борошна, торговий баланс, вартість імпорту, Європейський Союз, конкуренція на ринку.

Анотація

Стаття розкриває основні критерії вибору стратегічних країн для експорту борошна українськими виробниками. Основними показниками оцінки конкурентних позицій країн є торговий баланс, динаміка росту вартості імпорту, ціна імпорту, наявність підприємств, що виробляють хлібопекарську продукцію. В дослідженні встановлено, що основними країнами імпортерами борошна в Європейському Союзі є Франція, Німеччина, Румунія, Нідерланди, Ірландія, Польща. Високий потенціал для імпорту українського борошна має Велика Британія. Розраховано, що ринок імпорту борошна у 2021 році в ЄС становив 22% світового імпорту товару. Зазначено, вартість імпорту борошна поступово збільшується за останні 5 років. Україна сьогодні має незначний досвід реалізації борошна у країни ЄС. Вартість експорту в ЄС становить лише 0,11% від світового імпорту в ЄС, а середня вартість борошна – 401 $/тону. Відповідно до проведеного аналізу встановлено, що основні підприємства розташовані в Італії, Німеччині, Польщі. Обґрунтовано, що українським підприємствам слід звернути увагу на експорт продукції в Польщу, Нідерланди та Велику Британію як країни з найбільш привабливим конкурентним потенціалом.

Опубліковано
2023-10-10