ІЄРАРХІЧНИЙ ПІДХІД ДО ІДЕНТИФІКАЦІЇ РІВНЯ ТА ПОТЕНЦІАЛУ АСЕКУРАЦІЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Ключові слова: продовольча безпека, система державного регулювання, асекурація, ієрархічний підхід, ідентифікація, потенціал, рівні, галузева політика

Анотація

У статті розроблено пропозиції щодо ідентифікації рівня та потенціалу асекурації продовольчої безпеки в системі державного регулювання на принципово новому ієрархічному підході. Ієрархічний підхід передбачає структуру для ідентифікації рівнів асекурації продовольчої безпеки, що інтегрована в систему державного регулювання, оскільки він ґрунтується на розкладанні складної проблеми на менші, керовані компоненти, що дозволяє виявити вузькі місця, визначити пріоритети й розробити ефективні стратегії. Обґрунтовано, що для ідентифікації асекурації продовольчої безпеки доцільно використати три ієрархічні рівні: національний, регіональний і локальний, а сам потенціал асекурації продовольчої безпеки в системі державного регулювання розкрито за 5 рівнями. Наголошено, що запропонований ієрархічний підхід має свої переваги та недоліки, які необхідно враховувати при його використанні.

Посилання

Благополучна А. Економічна доступність продовольства в умовах війни. Економічні горизонти. 2022. Вип. 3 (21). С. 13–20. DOI: https://doi.org/10.31499/2616-5236.3(21).2022.263549

Галкін В. В. Методика визначення результативності державного регулювання виробництва продукції сільського господарства. Modern Economics. 2022. № 34. С. 28–35. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V34(2022)-04

Коваленко О. В., Ященко Л. О. Оцінка регіональної продовольчої безпеки України на засадах сталого розвитку. Продовольчі ресурси. 2022. Т. 10. № 18. С. 228–236. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2022-18-22

Кордзая Н. Р. Теоретико-методологічні засади формування критеріїв дослідження рівнів продовольчої безпеки регіону. Український журнал прикладної економіки. 2020. Т. 5. № 4. С. 328–339. URL: http://ujae.org.ua/wp-content/uploads/2021/05/ujae_2020_r04_a39.pdf (дата звернення: 21.01.2025).

Лагодієнко В., Франчук В., Дзюрах Ю., Мельник С., Шупрудько Н., Гобела В. Продовольча безпека України: оцінка факторів упливу, поствоєнні тенденції та шляхи забезпечення. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. 2022. Вип. 5(46). С. 427–437. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.5.46.2022.3891

Мостова А. Д. Сучасний стан продовольчої безпеки України та методичні підходи до його оцінки. Причорноморські економічні студії. 2019. Вип. 43. С. 59–68.

Нікішина О. В., Чеботарьова Н. Й. Методичні положення щодо оцінки національної продовольчої безпеки на засадах сталого розвитку. Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13, Вип. 4. С. 48–62. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2192

Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 липня 2024 р. № 684-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/684-2024-%D1%80#Text (дата звернення: 21.01.2025).

Скрипник А. В., Стариченко Є. М. Методичні підходи до визначення інтегрального показника продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2017. № 9. С. 25. URL: http://www.eapk.org.ua/sites/default/files/eapk/2017/9/e_apk_2017_ 9_5.pdf (дата звернення: 21.01.2025).

Шолойко А. С. Державна фінансова підтримка розвитку сільського господарства. Київ : КОМПРИНТ, 2013. 125 с.

Gudz O., Prokopenko N., Korsakov D., Solovei N. Insurance And Innovative Technologies Of Risks Management Of Ukrainian Companies In The Digital Economy. Estudios de Economia Aplicada 2020. Vol. 38. No 4 (1). DOI: https://doi.org/10.25115/eea.v38i4.3996

Blahopoluchna, A. (2022). Ekonomichna dostupnist prodovolstva v umovakh viiny [Economic availability of food in times of war]. Ekonomichni horyzonty, no. 3(21), pp. 13–20. DOI: https://doi.org/10.31499/2616-5236.3(21).2022. 263549 (in Ukrainian)

Halkin, V. V. (2022). Metodyka vyznachennia rezultatyvnosti derzhavnoho rehuliuvannia vyrobnytstva produktsii silskoho hospodarstva [Methodology for determining the effectiveness of state regulation of agricultural production]. Modern Economics, no. 34, pp. 28–35. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V34(2022)-04 (in Ukrainian)

Kovalenko, O. V. & Yashchenko, L. O. (2022). Otsinka rehionalnoi prodovolchoi bezpeky Ukrainy na zasadakh staloho rozvytku[Assessment of regional food security of Ukraine on the basis of sustainable development]. Prodovolchi resursy, no. 10(18), pp. 228–236. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2022-18-22 (in Ukrainian)

Kordzaia, N. R. (2020). Teoretyko-metodolohichni zasady formuvannia kryteriiv doslidzhennia rivniv prodovolchoi bezpeky rehionu [Theoretical and methodological principles for the formation of criteria for studying the levels of food security in the region]. Ukrainskyi zhurnal prykladnoi ekonomiky, no. 5(4), pp. 328–339. Available at: http://ujae.org.ua/wp-content/uploads/2021/05/ujae_2020_r04_a39.pdf (in Ukrainian)

Lahodiienko, V., Franchuk, V., Dziurakh, Yu., Melnyk, S., Shuprudko, N. & Hobela, V. (2022). Prodovolcha bezpeka Ukrainy: otsinka faktoriv uplyvu, postvoienni tendentsii ta shliakhy zabezpechennia [Food security of Ukraine: assessment of influencing factors, post-war trends and ways to ensure]. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice, no. 5(46), pp. 427–437. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.5.46.2022.3891 (in Ukrainian)

Mostova, A. D. (2019). Suchasnyi stan prodovolchoi bezpeky Ukrainy ta metodychni pidkhody do yoho otsinky [The current state of food security in Ukraine and methodological approaches to its assessment]. Prychornomorski ekonomichni studii, no. 43, pp. 59–68 (in Ukrainian)

Nikishyna, O. V. & Chebotarova, N. Y. (2021). Metodychni polozhennia shchodo otsinky natsionalnoi prodovolchoi bezpeky na zasadakh staloho rozvytku[Methodological provisions for assessing national food security on the basis of sustainable development]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti, no. 13(4), pp. 48–62. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2192 (in Ukrainian)

Rozporiadzhennia Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 23 lypnia 2024 r. No 684-r „Pro skhvalennia Stratehii prodovolchoi bezpeky Ukrainy na period do 2027 roku ta zatverdzhennia operatsiinoho planu zakhodiv z yii realizatsii” [On approval of the Food Security Strategy of Ukraine for the period until 2027 and approval of the operational plan of measures for its implementation]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/684-2024#Text (in Ukrainian)

Skrypnyk, A. V. & Starychenko, Ye. M. (2017). Metodychni pidkhody do vyznachennia intehralnoho pokaznyka prodovolchoi bezpeky [Methodological approaches to determining an integral indicator of food security]. Ekonomika APK, no. 9, p. 25. Available at: http://www.eapk.org.ua/sites/default/files/eapk/2017/9/e_apk_2017_9_5.pdf (in Ukrainian)

Sholoiko, A. S. (2013). Derzhavna finansova pidtrymka rozvytku sil's'koho hospodarstva [State financial support for agricultural development].Kyiv: KOMPRYNT. (in Ukrainian)

Gudz, O., Prokopenko, N., Korsakov, D. & Solovei, N. (2020). Insurance And Innovative Technologies Of Risks Management Of Ukrainian Companies In The Digital Economy. Estudios de Economia Aplicada, vol. 38, no. 4(1). DOI: https://doi.org/10.25115/eea.v38i4.3996

Опубліковано
2025-03-27