ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
Ключові слова:
тваринництво, автоматизація, мікроклімат, вентиляція, терморегуляція, енергоспоживання, відновлювані джерела, собівартість
Анотація
У статті проаналізовано шляхи підвищення енергоефективності у виробництві продукції тваринництва. Основну увагу приділено зниженню енергетичних витрат як важливому чиннику оптимізації собівартості та підвищення рентабельності. Визначено, що ключову роль відіграють удосконалення мікроклімату, використання енергоощадних технологій, автоматизація виробничих процесів та оптимізація кормової бази. Застосування теплоізоляційних матеріалів, альтернативних джерел енергії та систем контролю енергоспоживання сприяє ефективному використанню ресурсів. Упровадження сучасних технологій дає змогу зменшити операційні витрати, підвищити продуктивність та забезпечити фінансову стабільність підприємств.
Посилання
1. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). (n.d.). Food safety. URL: https://www.fao.org/food-safety/en/
2. Herrero, M., Grace, D., Njuki, J., Johnson, N., Enahoro, D., Silvestri, S., & Rufino, M.C. (2013). The roles of livestock in developing countries. Animal, 7(s1), 3–18. https://doi.org/10.1017/S1751731112001954
3. Pica-Ciamarra, U. (2005). Livestock policies for poverty alleviation: Theory and practical evidence from Africa, Asia and Latin America. Pro-Poor Livestock Policy Initiative (PPLPI) Working Paper No. 27. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Retrieved from http://www.fao.org/ag/pplpi.html
4. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» від 30 червня 2023 р. № 3221-IX. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2023. № 83. Ст. 302. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3221-20
5. Братішко В.В. (2017). Науково-технічні основи приготування комбікормів гвинтовими грануляторами. Тернопіль : Видавництво «Крок». ISBN 978-617-692-444-9. URL: https://www.researchgate.net/ publication/337250244
6. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). (2023). Livestock: Engine for economic growth and sustainability. Retrieved from https://www.fao.org/cfs/cfs-hlpe/insights/news-insights/news-detail/livestock-engine-for-economic-growth-and-sustainability/en
7. World Bank. (2023). Moving towards sustainability: The livestock sector and the World Bank. Retrieved from https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/brief/moving-towards-sustainability-the-livestock-sector-and-the-world-bank
8. Hoste, R., & Benus, M. (2023). International comparison of pig production costs 2022: Results of InterPIG. Wageningen Economic Research. https://doi.org/10.18174/643744
9. Koutouzidou, G., Ragkos, A., & Melfou, K. (2022). Evolution of the structure and economic management of the dairy cow sector. Sustainability, 14(18), 11602. https://doi.org/10.3390/su141811602
10. Bratishko, V., Milko, D., Achkevych, O., & Kuzmenko, V. (2020). Results of experimental studies of process of preparation of feed mixtures with their moistening. Proceedings of the 19th International Scientific Conference «Engineering for Rural Development», Jelgava, Latvia, May 20–22, 2020. https://doi.org/10.22616/ERDev.2020.19. TF349
11. Panwar, N.L., Kaushik, S.C., & Kothari, S. (2011). Role of renewable energy sources in environmental protection: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15(1), 1513–1524. https://doi.org/10.1016/j.rser.2010.11.037
12. Bach, A., & Cabrera, V. (2017). Robotic milking: Feeding strategies and economic returns. Journal of Dairy Science, 100(9), 7720–7728. https://doi.org/10.3168/jds.2016-11694
13. Kaletnik, G., Yaropud, V., & Babyn, I. (2024). Development of resource-saving technical and technological support for production and animal husbandry. Primedia eLaunch. ISBN: 979-8-89619-784-3. https://doi.org/10.46299/979-8-89619-784-3
14. Venkatesan, S., Lim, J., Ko, H., & Cho, Y. (2022). A machine learning-based model for energy usage peak prediction in smart farms. Electronics, 11(218). https://doi.org/10.3390/electronics11020218
15. Daurenbayeva, N., Nurlanuly, A., Atymtayeva, L., & Mendes, M. (2023). Survey of applications of machine learning for fault detection, diagnosis and prediction in microclimate control systems. Energies, 16(3508). https://doi.org/10.3390/en16083508
16. Mylostyvyi, R., Vysokos, M., Timoshenko, V., Muzyka, A., Vtoryi, V., Vtoryi, S., Chernenko, O., Izhboldina, O., Khmeleva, O., & Hoffmann, G. (2020). Features of the formation and monitoring of the microclimate in non-insulated barns: Unresolved issues. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 8(2), 73–85. https://doi.org/10.32819/2020.82011
17. Olejnik, K., Popiela, E., & Opaliński, S. (2022). Emerging precision management methods in poultry sector. Agriculture, 12(718). https://doi.org/10.3390/agriculture12050718
18. Guy, S.Z.Y., Thomson, P.C., & Hermesch, S. (2012). Selection of pigs for improved coping with health and environmental challenges: Breeding for resistance or tolerance? Frontiers in Genetics, 3, 281. https://doi.org/10.3389/fgene.2012.00281
19. Komlatsky, V.I., Podoinitsyna, T.A., & Kozub, Y.A. (2020). Technological process intensification trends in livestock. Journal of Physics: Conference Series, 1515(2), 022009. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1515/2/022009
20. Holm-Nielsen, J.B., Al Seadi, T., & Oleskowicz-Popiel, P. (2009). The future of anaerobic digestion and biogas utilization. Bioresource Technology, 100(22), 5478–5484. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.12.046
21. Paris, B., Vandorou, F., Tyris, D., Balafoutis, A.T., Vaiopoulos, K., Kyriakarakos, G., Manolakos, D., & Papadakis, G. (2022). Energy use in the EU livestock sector: A review recommending energy efficiency measures and renewable energy sources adoption. Applied Sciences, 12(2142). https://doi.org/10.3390/app12042142
22. Spodyniuk, N., Zhelykh, V., & Dzeryn, O. (2018). Combined heating systems of premises for breeding of young pigs and poultry. FME Transactions, 46(4), 651–657. https://doi.org/10.5937/fmet1804651S
23. Michaelides, E.E. (2012). Alternative energy sources. Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-642-20951-2
24. Skliar, O., Grigorenko, S., & Boltianska, N. (2021). Technical means for mechanization of technological processes on livestock farms. In Theory, Practice and Science: Abstracts of V International Scientific and Practical Conference (pp. 255–257). Tokyo, Japan: European Conference. Retrieved from https://eu-conf.com/wp-content/uploads/2021/10/Theory-practice-and-science.pdf#page=256
25. Trokhaniak, V., Nasieka, Y., Ihnatiev, Ye., Synyavskiy, O., Skliar, O., & Olt, J. (2024). Study of heat exchange processes in the cooling system of a poultry house with side ventilation. Agronomy Research, 22(2), 1016–1025. https://doi.org/10.15159/AR.24.084
2. Herrero, M., Grace, D., Njuki, J., Johnson, N., Enahoro, D., Silvestri, S., & Rufino, M.C. (2013). The roles of livestock in developing countries. Animal, 7(s1), 3–18. https://doi.org/10.1017/S1751731112001954
3. Pica-Ciamarra, U. (2005). Livestock policies for poverty alleviation: Theory and practical evidence from Africa, Asia and Latin America. Pro-Poor Livestock Policy Initiative (PPLPI) Working Paper No. 27. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Retrieved from http://www.fao.org/ag/pplpi.html
4. Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» від 30 червня 2023 р. № 3221-IX. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2023. № 83. Ст. 302. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3221-20
5. Братішко В.В. (2017). Науково-технічні основи приготування комбікормів гвинтовими грануляторами. Тернопіль : Видавництво «Крок». ISBN 978-617-692-444-9. URL: https://www.researchgate.net/ publication/337250244
6. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). (2023). Livestock: Engine for economic growth and sustainability. Retrieved from https://www.fao.org/cfs/cfs-hlpe/insights/news-insights/news-detail/livestock-engine-for-economic-growth-and-sustainability/en
7. World Bank. (2023). Moving towards sustainability: The livestock sector and the World Bank. Retrieved from https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/brief/moving-towards-sustainability-the-livestock-sector-and-the-world-bank
8. Hoste, R., & Benus, M. (2023). International comparison of pig production costs 2022: Results of InterPIG. Wageningen Economic Research. https://doi.org/10.18174/643744
9. Koutouzidou, G., Ragkos, A., & Melfou, K. (2022). Evolution of the structure and economic management of the dairy cow sector. Sustainability, 14(18), 11602. https://doi.org/10.3390/su141811602
10. Bratishko, V., Milko, D., Achkevych, O., & Kuzmenko, V. (2020). Results of experimental studies of process of preparation of feed mixtures with their moistening. Proceedings of the 19th International Scientific Conference «Engineering for Rural Development», Jelgava, Latvia, May 20–22, 2020. https://doi.org/10.22616/ERDev.2020.19. TF349
11. Panwar, N.L., Kaushik, S.C., & Kothari, S. (2011). Role of renewable energy sources in environmental protection: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 15(1), 1513–1524. https://doi.org/10.1016/j.rser.2010.11.037
12. Bach, A., & Cabrera, V. (2017). Robotic milking: Feeding strategies and economic returns. Journal of Dairy Science, 100(9), 7720–7728. https://doi.org/10.3168/jds.2016-11694
13. Kaletnik, G., Yaropud, V., & Babyn, I. (2024). Development of resource-saving technical and technological support for production and animal husbandry. Primedia eLaunch. ISBN: 979-8-89619-784-3. https://doi.org/10.46299/979-8-89619-784-3
14. Venkatesan, S., Lim, J., Ko, H., & Cho, Y. (2022). A machine learning-based model for energy usage peak prediction in smart farms. Electronics, 11(218). https://doi.org/10.3390/electronics11020218
15. Daurenbayeva, N., Nurlanuly, A., Atymtayeva, L., & Mendes, M. (2023). Survey of applications of machine learning for fault detection, diagnosis and prediction in microclimate control systems. Energies, 16(3508). https://doi.org/10.3390/en16083508
16. Mylostyvyi, R., Vysokos, M., Timoshenko, V., Muzyka, A., Vtoryi, V., Vtoryi, S., Chernenko, O., Izhboldina, O., Khmeleva, O., & Hoffmann, G. (2020). Features of the formation and monitoring of the microclimate in non-insulated barns: Unresolved issues. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 8(2), 73–85. https://doi.org/10.32819/2020.82011
17. Olejnik, K., Popiela, E., & Opaliński, S. (2022). Emerging precision management methods in poultry sector. Agriculture, 12(718). https://doi.org/10.3390/agriculture12050718
18. Guy, S.Z.Y., Thomson, P.C., & Hermesch, S. (2012). Selection of pigs for improved coping with health and environmental challenges: Breeding for resistance or tolerance? Frontiers in Genetics, 3, 281. https://doi.org/10.3389/fgene.2012.00281
19. Komlatsky, V.I., Podoinitsyna, T.A., & Kozub, Y.A. (2020). Technological process intensification trends in livestock. Journal of Physics: Conference Series, 1515(2), 022009. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1515/2/022009
20. Holm-Nielsen, J.B., Al Seadi, T., & Oleskowicz-Popiel, P. (2009). The future of anaerobic digestion and biogas utilization. Bioresource Technology, 100(22), 5478–5484. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.12.046
21. Paris, B., Vandorou, F., Tyris, D., Balafoutis, A.T., Vaiopoulos, K., Kyriakarakos, G., Manolakos, D., & Papadakis, G. (2022). Energy use in the EU livestock sector: A review recommending energy efficiency measures and renewable energy sources adoption. Applied Sciences, 12(2142). https://doi.org/10.3390/app12042142
22. Spodyniuk, N., Zhelykh, V., & Dzeryn, O. (2018). Combined heating systems of premises for breeding of young pigs and poultry. FME Transactions, 46(4), 651–657. https://doi.org/10.5937/fmet1804651S
23. Michaelides, E.E. (2012). Alternative energy sources. Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-642-20951-2
24. Skliar, O., Grigorenko, S., & Boltianska, N. (2021). Technical means for mechanization of technological processes on livestock farms. In Theory, Practice and Science: Abstracts of V International Scientific and Practical Conference (pp. 255–257). Tokyo, Japan: European Conference. Retrieved from https://eu-conf.com/wp-content/uploads/2021/10/Theory-practice-and-science.pdf#page=256
25. Trokhaniak, V., Nasieka, Y., Ihnatiev, Ye., Synyavskiy, O., Skliar, O., & Olt, J. (2024). Study of heat exchange processes in the cooling system of a poultry house with side ventilation. Agronomy Research, 22(2), 1016–1025. https://doi.org/10.15159/AR.24.084
Опубліковано
2025-05-30
Як цитувати
Ковязін, О. С., Чижиков, І. О., & Дереза, О. О. (2025). ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 25(2), 163-169. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2025-25-2-20
Розділ
МАШИНОБУДУВАННЯ (ЗА СПЕЦІАЛІЗАЦІЯМИ)