БЕЗПЕЧНІСТЬ СУМІШЕЙ МОЛОЧНИХ СУХИХ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ УДОСКОНАЛЕНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ
Анотація
Метою статті є дослідження показників безпечності сумішей молочних сухих (СМС) для дитячого харчування, збагачених есенціальними жирними кислотами. Наукову новизну підтверджено дослідженнями показників безпечності розроблених СМС для дитячого харчування. Практичну цінність підтверджено виробництвом на ТОВ «Хорольський завод продуктів дитячого харчування» СМС для дитячого харчування удосконаленої технології.Hа основі результатів дослідження показників безпечності збагачених СМС для дитячого харчування встановлено їх повну відповідність мікробіологічної безпечності вимогам ТУ У 10.8-40573272-004:2023.Результати визначення токсичних елементів, умісту меламіну, афлатоксину М1, активності радіонуклідів цезію–137 та стронцію–90 у зразках СМС для дитячого харчування удосконаленої технології підтвердили їх безпечність для споживання.Перспективою подальших досліджень є визначення показників безпечності СМС для дитячого харчування після певного терміну зберігання.
Посилання
2. Commission Regulation (EU) 2023/915 of 25 April 2023 on maximum levels for certain contaminants in food and repealing Regulation (EC) No 1881/2006. Official Journal of the European Union. 2023. 119. Р. 103–157.
3. Dietary exposures to food contaminants across the United States Environmental Research / C.P. Dougherty et al. 2000. 84 (2). Р. 170–185.
4. Roman S., Sanchez-Siles L. A closer look at infant food safety: A comprehensive review comparing contaminants across different food sources. Food Control. 2025. Volume 169. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.111018.
5. Bioaccessibility data of potentially toxic elements in complementary foods for infants: A review Food Research International / E.L. de Paiva et al. 2023. 174, Article 113485. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.11348.
6. Associations among prenatal and postnatal arsenic, lead, and cadmium exposures and motor development in 3-year-old children: A longitudinal birth cohort study in Taiwan / C.B. Jiang et al. Environmental Science and Pollution Research. 2022. 29 (28). Р. 43191–43200.
7. Heavy metals and neurodevelopment of children in low and middle-income countries: A systematic review PLoS One / Y.Y. Heng et al. 2022. 17 (3). DOI: 10.1371/journal.pone.0265536. eCollection 2022.
8. Association between heavy metals exposure and risk of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in children: a systematic review and meta-analysis / Q. Gu et al. European Child & Adolescent Psychiatry. 2024. 34(3). Р. 921–941. DOI: 10.1007/s00787-024-02546-z.
9. Chatterjee M., Kortenkamp A. Cadmium exposures and deteriorations of cognitive abilities: Estimation of a reference dose for mixture risk assessments based on a systematic review and confidence rating. Environmental Health. 2022. 21 (1). Р. 1–21.
10. Safety assessment of essential and toxic metals in infant Formulas. / H. Sipahi et al. The Turkish Journal of Pediatrics 2014. 56. Р. 385–391. https://turkjpediatr.org/article/download/1387/1380/1380
11. Aflatoxin M1 Determination in Infant Formulae Distributed in Monterrey, Mexico / Quevedo-Garza et al. 2020. 12(2). DOI: 10.3390/toxins12020100.
12. Sharma S. Analysis and Quantification of melamine in Cow milk collected from different Milk Diaries using cation-exchange based liquid chromatography and tandem mass spectrometry. 2014. URL: https://salo.li/5722D61
13. Melamine-contaminated milk formula and its impact on children. Review Article. / Guo Wen Jian. Asia Pac J Clin Nutr. 2016. 25(4). Р. 697–705.
14. Opinion of the Scientific Panel on Biological Hazards on a request from the Commission related to the microbiological risks in infant formulae and follow-on formulae. The EFSA Journal. 2004. 113. Р. 1–35.
15. Safety assessment of essential and toxic metals in infant formulas / Hande Sipahi. The Turkish Journal of Pediatrics. 2014. 56. Р. 385–391. URL: https://turkjpediatr.org/article/download/1387/1380/1380
16. Occurrence, sources, and pathways of chemical contaminants in infant formulas / Figueiredo de Mendonça Pereira B. Comprehensive reviews in food science and food safety. 2020. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12559
17. ДСТУ 8446:2015. Продукти харчові. Методи визначення кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів. [Чинний від 2017-07-01]. Вид. офіц. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. 16 с.
18. ДСТУ IDF 138:2003. Сухе молоко. Визначання Staphylococcus aureus. Методика підраховування колоній за температури 370С (IDF 138:1986. IDT) [Чинний від 2004-07-01]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2003. 9 с.
19. ДСТУ 8040:2015. Продукти харчові. Метод виявлення та визначання Bacillus cereus. [Чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2017. 17 с.
20. ДСТУ EN ISO 11290–1:2022. Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Listeria monocytogenes і Listeria spp. Частина 1. Метод виявлення (EN ISO 11290–1:2017, IDT; ISO 11290–1:2017, IDT). [Чинний від 2017-05]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2017.
21. ДСТУ 8447:2015. Продукти харчові. Метод визначення дріжджів і плісеневих грибів. [Чинний від 2017-07-01]. Вид. офіц. Київ : ДП «УкрНДНЦ», 2016. 15 с.
22. Дослідження збагачених сухих молочних сумішей для дитячого харчування удосконаленої технології / Н.В. Будник та ін. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія «Технічні науки». 2025. Т. 36(75). № 2.
23. ТУ У 10.8 – 40573272-004:2023. Суміші сухі молочні для дитячого харчування. Технічні умови. [Чинний від 2023-01-01]. ХЗДПХ. 2023. 7 с.