АНАЛІЗ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ АРАХІСУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖАХ УКРАЇНИ

  • Л. П. Король-Безпала Білоцерківський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0002-4362-3166
  • І. Ф. Безпалий Білоцерківський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0002-1038-1244
  • А. П. Король Білоцерківський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-8079-7088
  • Л. В. Бондаренко Білоцерківський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0003-3751-9140
  • С. А. Наріжний Білоцерківський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-5478-3221
Ключові слова: арахіс смажений солоний, мінеральний склад, дослідні зразки, харчовий продукт, виробники арахісу, здоров'я

Анотація

Сьогодні у більшості українців спостерігається дисбаланс раціонів за білками, мінералами, поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами та іншими поживними речовинами. Кожного дня людина, ураховуючи її вік, рівень фізичної активності та вплив низки інших чинників, потребує деякої кількості калорій, які може отримати завдяки вживанню корисних харчових продуктів. Разом з енергією через їжу в організм надходять також важливі речовини: жири, білки, вуглеводи, вітаміни, харчові волокна, мінерали, пробіотики, біофлавоноїди. Перспективною сировиною для поповнення організму всіма необхідними поживними речовинами, які необхідні для підтримки здоров’я, є арахіс. У статті представлено результати дослідження мінерального складу арахісу виробників Felix Peanuts, Козацька Слава, Big Boв, що реалізуються в торговельних мережах України. Дослідження проводилися в умовах лабораторії ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок (м. Львів). Уміст NH4, K, Na, Mg, Са, S, Р визначали за допомогою методики, викладеною у рекомендаціях за редакцією І.Я. Коцюмбаса за допомогою капілярного електрофорезу. Виявлено, що у складі арахісу жареному солоному міститься Амонію від 557,4 до 946,7 мг/100 г, Калію – від 816,8 до 877,6 мг/100 г, Натрію – від 33,0 до 59,0 мг/100 г, Магнію – від 203,6 до 225,2 мг/100 г, Кальцію – від 68,1 до 96,6 мг/100 г, Сульфуру – від 490,0 до 560,0 мг/100 г, Фосфору – від 270,0 до 290,0 мг/100 г. Перспективними дослідженнями є вивчення амінокислотного складу в арахісі жареному солоному різних виробників.

Посилання

1. Genome-Wide Discovery of Microsatellite Markers from Diploid Progenitor Species, Arachis duranensis and A. ipaensis, and Their Application in Cultivated Peanut (A. hypogaea) / C. Zhao et al. Front. Plant Sci, 2017. Vol. 8. Р. 1209. https://doi: 10.3389/fpls.2017.01209
2. Potential Health Benefits of Plant Food-Derived Bioactive Components: An Overview / M. Samtiya et al. Foods, 2021. Vol. 10. 839 р. https://doi.org/10.3390/foods10040839
3. Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua
4. Identification of the Candidate Proteins Related to Oleic Acid Accumulation during Peanut (Arachis hypogaea L.) Seed Development through Comparative Proteome Analysis / H. Liu et al. J Mol Sci, 2018. Vol. 19(4). Р. 1235. https://doi: 10.3390/ijms19041235
5. Toomer O.T. Nutritional Chemistry of the Peanut (Arachis hypogaea). Crit. Rev. Food Sci. Nutr, 2018. Vol. 58. Р. 3042–3053. https://doi.org/10.1080/10408398.2017.1339015
6. Аналіз сортових ресурсів зернобобових овочевих культур в Україні / Н.О. Сиплива та ін. Аграрні інновації. 2024. Вип. 27. С. 93–108. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.27.14
7. Федорчук В.Г., Каур Т.О. Історичне поширення арахісу, виготовлення масла та його використання. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток аграрної галузі та впровадження наукових розробок у виробництво», 18 листопада 2021 р. Миколаїв, 2021. C. 8–9.
8. Шабля О.С., Рудь В.П., Косенко Н.П. Стан та перспективи розвитку галузі овочівництва в умовах війни. Аграрні інновації. 2023. Вип. 18. С. 136–142. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.18.19
9. Analysis of Adoption of Improved Groundnut Varieties in the Tropical Legume Project (TL III) States in Nigeria / B. Ahmed et al. Agricultural Sciences, 2020. Vol. 11. Р. 143–156. https://doi: 10.4236/as.2020.112009
10. Дослідження хімічного складу та оцінка якості сортів арахісу, адаптованих до вирощування в Україні : монографія / А.А. Дубініна та ін. Харків : ХДУХТ, 2017. 101 с.
11. Любич В.В., Войтовська В.І. Технологічне оцінювання насіння сортів арахісу. Вісник ЛТЕУ. Серія «Технічні науки». 2023. Вип. 34. С. 40–45. https://doi.org/10.32782/2522-1221-2023-34-05
12. Юрченко С.О., Шакалій С.М., Баган А.В. Вплив строків сівби на урожайність сортів арахісу (Arachis Hypogaea L.). Вісник ПДАА. 2022. Вип. 2(2). С. 85–91. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.02.09
13. Impact of Roasting and Extraction Methods on Chemical Properties, Oxidative Stability and Maillard Reaction Products of Peanut Oils / K. Suri et al. J. Food Sci. Technol, 2019. Vol. 56. Р. 2436–2445. https://doi.org/10.1007/ s13197-019-03719-4
14. Крамаренко О.С. Кухні країн світу : методичні рекомендації. Миколаїв, 2022. 70 с.
15. Koziol M.J. Peanuts and their nutritional profile: Focus on mineral content. International Journal of Food Science, 2022. Vol. 57(4), Р. 451–458.
16. Nutridex. Peanuts, roasted and salted. https://www.nutridex.org.uk/foods/2kr5412/peanuts-roasted-and-salted
17. U.S. Department of Agriculture. FoodData Central. https://fdc.nal.usda.gov
18. Adefemi S.O., Ogunleye, O.A. Effects of roasting on mineral composition of groundnut (Arachis hypogaea). Biomedical and Chemical Research Journal, 2023. Vol. 6(1). Р. 112–119.
19. EatingWell. Are Peanuts Healthy? https://www.eatingwell.com/article/7960613/are-peanuts-healthy/
20. Tyagi P., Kalita D. Micronutrient composition in nuts: Comparative analysis. Nutrients, 2022. Vol. 14(8). Р. 1675. doi:10.3390/nu14081675
21. Комбікорми, премікси, БВМД і сировина для їх виробництва. Визначення вмісту калію, натрію, магнію, амонію і кальцію методом капілярного електрофорезу з використанням системи капілярного електрофорезу «Капель105/105М» : методичні рекомендації / І.Я. Коцюмбас та ін. ; за ред. І.Я. Коцюмбас. Львів, 2015. 27 с.
22. Комбікорми, премікси, БВМД і сировина для їх виробництва. Визначення вмісту сульфатів і фосфатів методом капілярного електрофорезу з використанням системи капілярного електрофорезу «Капель-105/105М» : методичні рекомендації / І.Я. Коцюмбас та ін. ; за ред. І.Я. Коцюмбас. Львів, 2015. 26 с.
23. Characterization of peanut seed oil of selected varieties and its application in the cereal-based product / M. Bilal et al. J Food Sci Technol, 2020. Vol. 57(11). Р. 4044–4053. https://doi:10.1007/s13197-020-04437-y
24. Sogut T., Ozturk F., Kizil S. Effect of sowing time on peanut (Arachis hypogaeaL.) cultivars: Fatty acid composition. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2016. Vol. 10. Р. 76–82. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.09.018
25. Біологічно активні речовини арахісу культурного / С.В. Романова та ін. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Planta + Наука, Практика та освіта». Київ, 2021. С. 165–169.
26. Органолептичні показники та харчова цінність арахісу смаженого мережі готельно-ресторанних комплексів Київської області / Л.П. Король-Безпала та ін. Науковий вісник ЛНУ ветеринарної медицини та біо- технологій. Серія «Харчові технології». 2021. Вип. 23(96). С. 15–18. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9603
27. Antioxidant, anti-inflammatory and anti-septic potential of phenolic acids and flavonoid fractions isolated from Lolium multiflorum / K.C. Choi et al. Pharm. Biol, 2017. Vol. 55(1). Р. 611–619. https://doi.org/10.1080/13880209.2016.1266673
28. Hot Air Drying of Sipunculus nudus: Effect of Microwave-Assisted Drying on Quality and Aroma / Y. Dai et al. Foods, 2023. Vol. 12. 733 р. https://doi.org/10.3390/foods12040733
29. Любич В.В., Войтовська В.І. Жирнокислотний склад насіння різних сортів арахісу та його харчова цінність. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2022. Вип. 1(100). С. 34–40. https://doi.org/10.31395/2415-8240-2022-100-1-34-40
Опубліковано
2025-05-30
Як цитувати
Король-Безпала, Л. П., Безпалий, І. Ф., Король, А. П., Бондаренко, Л. В., & Наріжний, С. А. (2025). АНАЛІЗ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ АРАХІСУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖАХ УКРАЇНИ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 25(2), 239-245. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2025-25-2-29