ТЕХНОЛОГІЯ ДЕСЕРТНИХ СТРАВ ЯПОНСЬКОЇ КУХНІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЛОКАЛЬНОЇ СИРОВИНИ
Анотація
Під час проведеного аналітичного огляду наукової літератури встановлено актуальність наукової роботи, а саме: розширення асортименту солодких страв японської кухні за рахунок додавання чаю матча та гарбузового пюре, що зумовлено наявністю великої кількості антиоксидантів у чаї матча та вітамінів A, B1, B6 і C, клітковини та фолієвої кислоти у гарбузі.За результатами вдосконалення десерт «Матча моті» містить найбільший уміст білків, що важливо для м’язового тонусу, регенерації тканин і метаболізму. Водночас удосконалений десерт містить менше жирів, що сприяє кращому засвоєнню. Однак найвагоміші відмінності спостерігаються у вітамінно-мінеральному складі. «Матча моті» вирізняється високим умістом вітаміну А, С та Е, а також значним збагаченням вітамінами групи В, особливо В1, В2, В6, В9. Це підсилює його антиоксидантні властивості, зміцнює імунітет і підтримує здоров’я шкіри, зору та нервової системи.
Посилання
2. Калугіна І., Дзюба Н., Дубина А. Технологія солодких страв із використанням дієтичних добавок для закладів ресторанного господарства. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2023. № 6(1). С 110–124. https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.1.2023.278475
3. Петришин Н.З., Бліщ Р.О. Удосконалення технології десертних страв із використанням яблучного порошку. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2018. Вип. 21. С. 92–95.
4. Антонюк І., Медведєва А. Технологія шербетів із підвищеним умістом йоду та селену. Товари і ринки. 2020. № 1, 33(09). С. 85–98. https://doi.org/10.31617/tr.knute
5. Kochman J., Jakubczyk K, Antoniewicz J., Mruk H., Janda K. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules. 2021. 26, 85. https://doi.org/10.3390/molecules26010085
6. Zipeng Liu, Jin Chen, Bo Zheng, Qiyu Lu, Ling Chen. Effects of matcha and its active components on the structure and rheological properties of gluten. LWT. 2020. Volume 124, 109197. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109197
7. Jian-Hui Yea, Qi-Ting Fang, Lin Zeng, Ru-Yi Liu, Lu Lu, Jun-Jie Dong, Jun-Feng Yin, Yue-Rong Liang, Yong-Quan Xu & Zhong-Hua Liu. A comprehensive overview of matcha: production, food uses, potential health benefits, and the gastrointestinal fate of the major phenols. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2023. P. 7959–7980. https://doi.org/10.1080/10408398.2023.2194419
8. Sami El Khatib, Mariam Muhieddine. Nutritional Profile and Medicinal Properties of Pumpkin Fruit Pulp. IntechOpen. Р. 1–20. DOI:10.5772/intechopen.89274
9. Maria Batool, Muhammad Modassar Ali Nawaz Ranjha, Ume Roobab, Muhammad Faisal Manzoor, Umar Farooq, Hafiz Rehan Nadeem, Muhammad Nadeem, Rabia Kanwal, Hamada AbdElgawad, Soad K Al Jaouni, Samy Selim, Salam A Ibrahim. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.). Plants. 2022. May 24;11(11):1394. DOI: 10.3390/plants11111394
10. Sami El Khatib, Mariam Muhieddine. Nutritional Profile and Medicinal Properties of Pumpkin Fruit Pulp. The Health Benefits of Foods – Current Knowledge and Further Development. 2019. DOI: 10.5772/intechopen.89274
11. Afifa Aziz, Sana Noreen, Waseem Khalid, Afaf Ejaz, Izza Faiz ul Rasool, Maham, Areesha Munir, Farwa, Miral Javed, Sezai Ercisli, Zuhal Okcu, Romina Alina Marc, Gulzar Ahmad Nayik, Seema Ramniwas, Jalal Uddin. Pumpkin and Pumpkin Byproducts: Phytochemical Constitutes, Food Application and Health Benefits. ACS Omega. 2023, 8, 26, Р. 23346–23357. https://doi.org/10.1021/acsomega.3c02176
12. El-Dardiry, A., Abdelazez, A., El-Rhmany, A., Kadoum, L. Functional Dairy Beverages Production Using Certain Dairy Byproducts Enriched With Pumpkin (Cucurbita Maxima L.) Pulp. Middle East Journal of Agriculture Research. 2022, 11 (02), Р. 563– 573.