USING PROTECTIVE COATING FOR REDUCTION OF LOSSES WHILE STORING ASPARAGUS

  • O. P. Priss Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • P. O. Bulhakov Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0009-0002-9011-8151
  • T. О. Kolisnychenko Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-0560-9520
  • L. V. Gazzavi-Rogozina Державний біотехнологічний університет https://orcid.org/0000-0002-8050-414X
Ключові слова: зберігання, зелена спаржа, зелено-фіолетова спаржа, харчові покриття, альгінат, рутин, втрати маси, товарна продукція.

Анотація

Анотація. Фрукти та овочі займають перше місце у кількості харчових відходів і втрат. При їх вирощуванні, використовується 25% усієї води, що використовується сільським господарством щороку і 23% усіх орних угідь, продукуючи приблизно 8% щорічних глобальних викидів парникових газів. Це призводить до використання невідновлюваних ресурсів для отримання харчових продуктів, які не будуть спожиті. Тому скорочення втрат і відходів плодоовочевої продукції може бути однією з провідних глобальних стратегій досягнення сталої продовольчої безпеки та покращення раціонів харчування, скорочення викидів парникових газів, зменшення навантаження на водні та земельні ресурси, а також підвищення продуктивності та забезпечення економічного зростання. Спаржа є високоцінною і швидкопсувною овочевою культурою. Для подовження термінів зберігання спаржі доцільно використовувати їстівні покриття на основі природних сполук. Альгінат є одним з найцікавіших природних полісахаридів для формування покриттів. Однак альгінатні плівки не володіють антиоксидантними властивостями. Тож, метою роботи було встановлення впливу покриттів на основі альгінату натрію та речовин антиоксидантної дії на збереженість спаржі. У роботі розглянуто вплив покриттів на основі альгінату натрію та рутину на подовження термінів зберігання, скорочення втрат маси, вихід товарної продукції та органолептичні характеристики спаржі двох сортів різного забарвлення. Досліджували зелену спаржу сорту Prius F1 та зелено-фіолетову сорту Rosalie F1. Встановлено, що використання покриттів на основі альгінату натрію та рутину дозволяє подовжити термін зберігання спаржі на 3…7 діб (залежно від складу покриття). Поєднання альгінату та рутину дозволяє скоротити втрати маси в 2,1- 2,2 рази залежно від сорту. Стандартна продукція у спаржі обробленої композицією альгінату і рутину після зберігання становила 88,14-91,79 %, при довшому на 7 днів терміні зберіганні. Кількість відходів також не збільшилась. Всі дослідні зразки за органолептичними показниками показали вищу оцінку, ніж контрольні варіанти. Проте, покриття на основі альгінату та рутину не дали бажаного ефекту для зменшення висихання зрізів. Тож подальші розробки мають бути направлені на пошук ефективних рішень для усунення цього недоліку при зберіганні спаржі.

Посилання

1. FAO. Voluntary Code of Conduct for Food Loss and Waste Reduction. 2022. Rome. https://doi.org/10.4060/cb9433en.
2. Cassani L., Gomez-Zavaglia A. Sustainable Food Systems in Fruits and Vegetables Food Supply Chains. Frontiers in Nutrition. 2022. Vol. 9. No 829061. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.829061.
3. Gouda M. B., Zhang C., Wang J., Peng S. J., Chen Y. R., Luo H. B., Yu L. J. ROS and MAPK cascades in the post-harvest senescence of horticultural products. J. Proteomics Bioinform. 2020. Vol. 13(1). P. 1–7.
4. Nair M. S., Tomar M., Punia S., Kukula-Koch W., Kumar M. Enhancing the functionality of chitosan-and alginate-based active edible coatings/films for the preservation of fruits and vegetables: A review. International Journal of Biological Macromolecules. 2020. Vol. 164. P. 304–320. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.07.083.
5. Zhu J., Wu H., Sun Q. Preparation of crosslinked active bilayer film based on chitosan and alginate for regulating ascorbate-glutathione cycle of postharvest cherry tomato (Lycopersicon esculentum). International journal of biological macromolecules. 2019. Vol. 130. P. 584–594. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.03.006.
6. Khan M. R., Volpe S., Valentino M., Miele N. A., Cavella S., Torrieri E. Active casein coatings and films for perishable foods: structural properties and shelf-life extension. Coatings. 2021. Vol. 11(8). P. 899. https://doi.org/10.3390/coatings11080899.
7. Hasheminejad N., & Khodaiyan F. The effect of clove essential oil loaded chitosan nanoparticles on the shelf life and quality of pomegranate arils. Food chemistry. 2020. Vol. 309. P. 125-520. https://doi.org/10.1016/j. foodchem.2019.125520.
8. Anis A., Pal K., Al-Zahrani S. M. Essential oil-containing polysaccharide-based edible films and coatings for food security applications. Polymers. 2021. Vol. 13(4). P. 575. https://doi.org/10.3390/polym1 3040575.
9. Gyawali R., Ibrahim S. A. Natural products as antimicrobial agents. Food control. 2014. Vol. 46. P. 412–429. https://doi.org/10.1016/j. foodcont.2014.05.047.
10. Jafarzadeh S., Nafchi A. M., Salehabadi A., Oladzad-Abbasabadi N., Jafari S. M. Application of bio-nanocomposite films and edible coatings for extending the shelf life of fresh fruits and vegetables. Advances in Colloid and Interface Science. 2021. Vol. 291. No 102405. https://doi.org/10.1016/j.cis.2021.102405.
11. Bose S. K., Howlader P., Wang W., Yin H. Oligosaccharide is a promising natural preservative for improving postharvest preservation of fruit: A review. Food Chemistry. 2021. T. 341. No 128178. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128178.
12. Priss O. P., & Zhukova V. F. Optimized concentration of exogenous antioxidants for the storage of zucchini fruit. Journal of Chemistry and Technologies. 2019. Vol. 27(1). P. 40–47. https://doi.org/10.15421/ 081904.
13. Булгаков П. О., Прісс О. П. Зберігання спаржі з використанням захисних покриттів і пакування. The 13th International scientific and practical conference “Information activity as a component of science development” (April 04–07, 2023). Edmonton, Canada, 2023. P. 21–27. https://doi.org/10.46299/ISG.2023.1.13.
14. Cazón P., Velazquez G., Ramírez J. A., Vázquez M. Polysaccharide-based films and coatings for food packaging: A review. Food Hydrocolloids. 2017. Vol. 68. P. 136–148. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd. 2016.09.009.
15. Costa M. J., Marques A. M., Pastrana L. M., Teixeira J. A., Sillankorva S. M., Cerqueira M. A. Physicochemical properties of alginate-based films: Effect of ionic crosslinking and mannuronic and guluronic acid ratio. Food hydrocolloids. 2018. Vol. 81. P. 442–448. https://doi.org/10.1016/ j.foodhyd.2018.03.014.
16. Tran Y. T. N., Nguyen A. T. T., Bui A. N. N. A Study of Asparagus Preservation Capacity of Chitosan-Alginate and Chitosan-Carrageenan Biofilms. Journal of Food Engineering and Technology. 2020. Vol. 9(2). P. 89–94. https://doi.org/10.32732/jfet.2020.9.2.89.
17. Villanueva M. J., Tenorio M. D., Sagardoy M., Redondo A., Saco M. D. Physical, chemical, histological and microbiological changes in fresh green asparagus (Asparagus officinalis, L.) stored in modified atmosphere packaging. Food Chemistry. 2005. Vol. 91(4). P. 609–619. https://doi.org/10.1016 /j.foodchem.2004.06.030.
18. Priss O. P., Sukhenko V. Yu., Bulhakov P. O. Asparagus dry soluble and insoluble matter during storage. Науковий вісник ТДАТУ. 2023. Вип. 13, т. 1. С. 289-298. https://doi.org/10.31388/ 2220-8674-2023-1-24.
19. Valero D., Díaz-Mula H. M., Zapata P. J., Guillén F., Martínez-Romero D., Castillo S., & Serrano M. Effects of alginate edible coating on preserving fruit quality in four plum cultivars during postharvest storage. Postharvest Biology and Technology. 2013. Vol. 77. P. 1–6. https://doi.org/10. 1016/j.postharvbio.2012.10.011.
20. Priss O. Effect of heat treatment with antioxidants on respiratory substrates during storage of cucumbers. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2015. № 3(10). Р. 19–25. https://doi.org/10.15587/ 1729-4061.2015.44240.
Опубліковано
2023-11-10
Як цитувати
Priss, O., Bulhakov, P., Kolisnychenko, T., & Gazzavi-Rogozina, L. (2023). USING PROTECTIVE COATING FOR REDUCTION OF LOSSES WHILE STORING ASPARAGUS. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 23(1), 188-198. Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/632