COMPARISON OF TRADITIONAL SYSTEMS HEATING WITH LOCAL INFRARED HEATING IN THE SYSTEM OF LOCAL HEATING OF CONSTRUCTIONS ON PIG BREEDINGS FARMS
Abstract
Low efficiency of use of energy resources, especially in the electrotechnical complexes to ensure the microclimate in the buildings of the agroindustrial complex, determines the search for ways to improve the existing ones and the development of new advanced electrotechnologies and means of implementation. One of the solutions to this problem is the use of infrared emitters. The article presents a comparative analysis of traditional heating systems with local infrared heating in the system of local heating of buildings on pig farms. It has been established that the infrared heating system has a number of advantages compared to traditional systems: the air temperature is lower due to the effect of heating only surfaces by infrared rays, and not the air volume, in which the amount of energy expended is lower than when heating the entire volume of the room; the movement of air and dust generated during various technological processes is reduced, thereby improving the comfort conditions in the AIC facilities; thermal energy is directed directly to the technologically active zone in which there are biological objects, so the floor and the process equipment are surfaces with high temperature; IR heating system requires less time to bring it into operation, due to this, operating costs are lower than for traditional heating systems; there is no need for construction of boiler rooms and laying of heating networks; lack of permanent staff; minimal heat loss; freezing of the heating system (lack of water) is excluded. It is proved that in all respects infrared heating systems are the most promising way to solve the problem of efficient heating of agricultural enterprises. But to solve this problem, it is necessary to conduct research in order to develop a mathematical model that will allow the parameters of an infrared heater to be matched with the corresponding parameters of a biological object, depending on the method of keeping, breed, age and environmental factors.
References
2. Болтянская Н. І. Щодо оцінки потенційної можливості застосування ресурсозберігаючих технологій на підприємствах молочного скотарства / Н. І. Болтянська, О. В. Болтянський // Науковий вісник ТДАТУ: Електронне наукове фахове видання. – Мелітополь, 2016. – Вип. 6, т. 1. – С. 50–55.
3. Дубровин В.O. Обоснование параметров биотехнологического процесса компостирования подстилочного гноя и оборудование для его реализации / В. O. Дубровин // MOTROL. Сommission of motorszation and energetycs in agriculture. – 2010. – Vol.12. – P.27–34.
4. Болтянская Н. И. Пути развития отрасли свиноводства и повышение конкурентоспособности ее продукции / Н. И. Болтянская // MOTROL. Сommission of motorszation and energetycs in agriculture. – 2012. – Vol. 14, No 3. – P.164–175.
5. Болтянська Н. І. Система чинників ефективного застосування ресурсозберігаючих технологій в молочному скотарстві на підприємстві / Н. І. Болтянська // Науковий вісник ТДАТУ: Електронне наукове фахове видання. – Мелітополь, 2016. – Вип. 6, т. 1. – С. 55–64.
6. Болтянська Н. І. Показники оцінки ефективності застосування ресурсозберігаючих технологій в тваринництві / Н. І. Болтянська // Вісник Сумського НАУ / СНАУ. – Суми, 2016. – Вип.10/3 (31). – С. 118–121. – (Механізація та автоматизація виробничих процесів).
7. Артемова Е. И. Экономические аспекты инновационного развития животноводства: автореф. дис. … д–ра эк. наук: 08.00.05 / Е. И. Артемова. – Краснодар, 2008. – 45 с.
8. Болтянська Н. І. Умови забезпечення ефективного застосування ресурсозберігаючих технологій в молочному скотарстві / Н. І. Болтянська, О. В. Болтянський // Праці ТДАТУ. – Мелітополь, 2016. – Вип. 16, т.2. – С. 153–159.