ПОПЕРЕДНЯ ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ГРИБІВ ШІЇТАКЕ В ТАРІ З РІЗНОЮ ТОВЩИНОЮ ХАРЧОВОЇ ПЛІВКИ ТА ЗАСТОСУВАННЯМ ВОЛОГОУТРИМУЮЧИХ МАТЕРІАЛІВ

  • А. Г. Ткаченко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0009-0008-2988-0140
  • І. І. Бандура Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-7835-3293
Ключові слова: Lentinula edodes, пакування, післязбиральні процедури, абсорбент, силікагель, волого-поглинаючі серветки

Анотація

Вивчення особливостей зберігання перспективного для промислового культивування їстівного гриба Lentinula edodes (Berk.) Pegler дозволяє визначити стратегію організації післязбиральних процедур з метою подовження терміну зберігання та підвищення візуальної привабливості плодових тіл у пакованні зі збереженням харчової та лікарської цінності урожаю. За результатами роботи визначено оптимальну товщину плівки для пакування шіїтаке у полімерну тару; перевірено можливість подовження термінів зберігання грибів за рахунок абсорбування випаровуваної вологи; проведено розрахунки природного зменшення маси та ступеня утримання вологи целюлозними серветками та саше силікагелю різної маси; доведено ефективність використання вологопоглинаючих матеріалів для удосконалення процесу збереження шіїтаке.

Посилання

1. Cheung P. C. Mushrooms as Functional Foods. Hoboken: John Wiley & Sons, 2008. 293 p.
2. Maity P. et al. Biologically active polysaccharide from edible mushrooms: A review. International Journal of Biological Macromolecules. 2021. Vol. 172. P. 408–417. URL: https://doi.org/ 10.1016/j.ijbiomac.2021.01.081 (accessed 15.03.2023).
3. EFSA Panel on Nutrition N. F. [et al.]. Safety of Vitamin D2 mushroom powder (Agaricus bisporus) as a Novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal. 2022. Vol. 20, № 6. P. 22. URL: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/ j.efsa.2022.7326 (дата звернення 07.03.2024).
4. Antontseva E. V., Belyakova T. N., Zabodalova L., Shamtsyan, M. Polysaccharides of the oyster mushroom in yogurt production. Dairy Industry. 2019. Vol. 2. P. 54-55. URL: https://www.researchgate.net/ publication/330975662_Polysaccharides_of_the_oyster_mushroom_in_yogurt_production (accessed 10.03.2020).
5. Wan-Mohtar W. A. [et al.]. Fruiting-body-base flour from an oyster mushroom—a waste source of antioxidative flour for developing potential functional cookies and steamed-bun. AIMS Agriculture and Food. 2018. Vol. 3, № 4. P. 481–492. 6. Bandura I., Isikhuemhen O. S., Kulik A., Serduk M., Sucharenko O., Jukova V., Koliadenko V., Gaprindashvili N. Effect of perforation size and substrate bag fruiting position on the morphology of fruiting bodies and clusters in Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. J App Biol Biotech. 2021. Vol. 9, № 3. P. 35–40. 7. Бандура І. І., Кулик А. С., Каліцинський С. С, Сербова І. О. Особливості зберігання грибів родини глива. Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності: друга міжнародна науково-практична конференція (5–7 вересня 2017 р.). Харків: ХДУХТ, 2017. С.213–214.
8. Bach F. [et al.]. Influence of cultivation methods on the chemical and nutritional characteristics of Lentinula edodes. Emirates Journal of Food and Agriculture. 2019. Vol. 30. № 12. P. 1006-13. 9. Ye J., Li J., Han X., Zhang L., Jiang T., Xia M. Effects of Active Modified Atmosphere Packaging on Postharvest Quality of Shiitake Mushrooms (Lentinula edodes) Stored at Cold Storage. Journal of Integrative Agriculture. 2012. Vol. 11(3). P. 474–482. 10. Wang H., An D., Rhim J., Lee D. Shiitake mushroom packages tuned in active CO2 and moisture absorption requirements. Food Packaging and Shelf Life. 2017. Vol. 11. P. 10-15. 11. Li Y., Ding S., Wang Y. Shelf life predictive model for postharvest shiitake mushrooms. Journal of Food Engineering. 2022. Vol. 330. e 111099. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2022.111099. 12. Abdelshafy A., Luo Z., Belwal T., Ban Z., Li L. A Comprehensive Review on Preservation of Shiitake Mushroom (Lentinus Edodes): Techniques, Research Advances and Influence on Quality Traits. Food Reviews International. 2021. Vol. 39. P. 1-34.
13. del Rıo L. A. [et al.]. The activated oxygen role of peroxisomes in senescence. Plant Physiology. American Society of Plant Biologists. 1998. Vol. 116, № 4. P. 1195–1200. https://doi.org/10.1104/pp.116.4.1195.
14. Tao F., Zhang M., Yu H. Effect of vacuum cooling on physiological changes in the antioxidant system of mushroom under different storage conditions. Journal of Food Engineering. 2007. Vol. 79, № 4. P. 1302–1309. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.04.011.
15. Ayala Zavala J. F. High Relative Humidity In‐Package of Fresh‐Cut Fruits and Vegetables: Advantage or Disadvantage Considering Microbiological Problems and Antimicrobial Delivering Systems. Journal of Food Science. Wiley Online Library. 2008. Vol. 73. № 4. P. 41-47.
16. Linke M., Geyer M. Condensation dynamics in plastic film packaging of fruit and vegetables. Journal of Food Engineering. 2013. Vol. 116, № 1. P. 144–154.
17. International Food Standards. Codex Alimentarius. General Principles Of Food Hygiene (CXC 1-1969, Rev. 6-2022). URL: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/shproxy/en/?lnk=1&url= https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXC%2B1-1969%252FCXC_001e.pdf (accessed 20.04.2024).
18. Donglu F. [et al.] Effect of nanocomposite packaging on postharvest quality and reactive oxygen species metabolism of mushrooms (Flammulina velutipes). Postharvest Biology and Technology. 2016. Vol. 119. P. 49–57. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2016.04.012.
Опубліковано
2024-07-15
Як цитувати
Ткаченко, А. Г., & Бандура, І. І. (2024). ПОПЕРЕДНЯ ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ГРИБІВ ШІЇТАКЕ В ТАРІ З РІЗНОЮ ТОВЩИНОЮ ХАРЧОВОЇ ПЛІВКИ ТА ЗАСТОСУВАННЯМ ВОЛОГОУТРИМУЮЧИХ МАТЕРІАЛІВ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 24(3), 189-198. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2024-24-3-16