РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ПРЕСЕРВІВ НА ОСНОВІ БИЧКА АЗОВСЬКОГО ТА ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ

  • А. С. Кулик Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • І. І. Бандура Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • І. В. Булгаков Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • С. В. Макогон Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • Н. П. Загорко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Ключові слова: бичок, гриби, рибо-рослинні пресерви, хлориди, кислотність, білок, мінеральні речовини

Анотація

Анотація – у статті виконано аналітичний огляд науково-технічної літератури стосовно існуючих видів продукції із азовського бичка.

Розроблено рецептуру на продукцію із м’яса бичка із овочами, за якою виготовлено пресерви рибо-рослинні, до складу котрих входить до 35% рослинної сировини, а саме грибів, моркви та цибулі.

Посилання

1. Украина оказалась на последнем месте в Европе по продолжительности жизни. URL: https://www.segodnya.ua/ukraine/ ukraina-okazalas-na-poslednem-meste-v-evrope-po-prodolzhitelnosti-zhizni-1184616.html (дата звернення: 13.07.2019).
2. Україна – перша у рейтингу смертності через неправильне харчування. URL: https://24tv.ua/health/ukrayina__persha_u_reytingu_ smertnosti_cherez_nepravilne_harchuvannya_n1096928 (дата звернення: 13.07.2019).
3. Лыгина Н. И., Рудакова О. В., Соболева Ю. П. Экономические факторы развития рынка функциональных пищевых продуктов // Социально-экономические явления и процессы. 2014. Т. 9, № 11. С. 115-121.
4. Шендеров Б. А. Состояние и перспективы развития функционального питания в России // Гастропортал сегодня. 2013. № 9. С. 24-28.
5. Афонин В. В. Функциональные продукты питания – новое направление пищевых технологий // Наука и инновации. 2013. № 4. С. 33-39.
6. Campbell T.С., Campbell T.М. The China study: the most comprehensive study of nutrition ever conducted and the startling implications for diet, weight loss, and long-term health. Dallas: Ben Bella Books. 2011. 425 p.
7. Wasser S. P., Weis A. L. Medicinal properties of substances occurring in Higher Basidiomycetes Mushrooms: current perspectives (Review) // International Journal of Medicinal Mushrooms. 1999. Vol. 1. P. 31-62.
8. Ященко О. В. Харчова та біологічна роль їстівних та лікарських грибів в харчуванні населення // Гігієна населених місць. 2012. № 59. С. 234-240.
9. Dietary Supplements from Medicinal Mushrooms: Diversity of Types and Variety of Regulations // S. P. Wasser [et al.] // International Journal of Medicinal Mushrooms. 2000. Vol. 2. P. 1-19.
10. Сорбция ионов меди биомассой, клеточными стенками и хитин-глюкановым комплексом гриба Trametes hirsute, выращенного на среде с лактозой / Н. М. Ровбель и др. // Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии: материалы Междунар. конф. (г. Минск, 26-28 мая 2004 г.). Минск, 2004. С. 325-326.
11. Связывание ионов тяжелых металлов меланином грибов Phellinus robustus и Inonotus obliquus // Н. В. Иконникова и др. // Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии: материалы Междунар. конф. (г. Минск, 26-28 мая 2004 г.). Минск, 2004. С. 288-289
12. Дослідження особливостей інтродукції продуктивних штамів екзотичних грибів Cyclocybe aegerita (V. Brig.) Vizzini та Pleurotus eryngii (DC.) Quél / I. I. Бандура та ін. // Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. 2017. Вип. 8, т. 2. DOI: 10.31388/2220-8674-2018-2-52.
13. Вилов в Азовському морі під загрозою. Чи буде Україна з рибою? URL: https://zik.ua/news/ 2019/01/31/vylov_v_azovskomu_mori _pid_zagrozoyu_chy_bude_ukraina_z_ryboyu_1499271 (дата звернення: 18.07.2019).
14. Мануилов В. В. Актуальные проблемы процесса филетирования азово-черноморского бычка // Рибне господарство України. 2010. № 3. С. 27-31.
15. Спосіб виробництва рибних пресервів на основі дрібних оселедцевих риб із додаванням каротиновмісної сировини: пат. 93811 Україна: МПК A23B 4/12; № 201406184; заявл. 05.06.2014; опубл. 10.10.2014. Бюл. № 19.
16. Скрипко A. B. Обґрунтування та розробка технології рибних паштетів із соєвою білковою пастою: автореф. дис. … канд. техн. наук. Б., 2002. 27 с.
17. Пресерви з мідій, збагачені пряно-ароматичними коренеплодами: пат. 116892 Україна: МПК A23L 27/00, A22C 29/00; № 201612660; заявл. 12.12.2006; опубл. 12.06.2017. Бюл. № 11.
18. Пресерва з прісноводної риби з пряно-ароматичними коренеплодами: пат. 98048 Україна: МПК A23В 4/00; № 201412931; заявл. 03.12.2014; опубл. 10.04.2015. Бюл. № 7.
19. Рибні пресерви в апельсиновому соусі "Нептун": пат. 82348 Україна: МПК A23L 1/325; № 201207203; заявл. 13.06.2012; опубл. 25.01.2013. Бюл. № 2.
20. Спосіб готування пресервів із риби з грибами: пат. 36364 Україна: МПК A23L 1/325; № 2008059792; заявл. 05.05.2008; опубл. 27.10.2008. Бюл. № 20.
21. Спосіб готування пресервів із риби з ананасами: пат. 30080 Україна: МПК A23L 1/325; № 200711592; заявл. 19.10.2007; опубл. 11.02.2008.
22. Спосіб виробництва харчового рибного фаршу: пат. 104086 Україна: МПК A23L 1/325; № 201506862; заявл. 10.07.2015; опубл. 12.01.2016. Бюл. № 1.
23. Спосіб комплексної переробки риби: пат. 52311 Україна: МПК A22С 25/00; № 201001244; заявл. 08.02.2010; опубл. 25.08.2010. Бюл. № 16.
24. ДСТУ ГОСТ 19588:2009. Пресерви з риби спеціального посолу. [Чинний від 2009-07-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 14 с.
Опубліковано
2019-09-27
Як цитувати
Кулик, А., Бандура, І., Булгаков, І., Макогон, С., & Загорко, Н. (2019). РОЗРОБКА РЕЦЕПТУРИ ПРЕСЕРВІВ НА ОСНОВІ БИЧКА АЗОВСЬКОГО ТА ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету, 19(3), 251-261. Retrieved із http://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/261