RESEARCH ON COLD STORAGE OF BERRIES

Keywords: berry, storage, technology, cold.

Abstract

Summary. The government program envisages perfection and development of complex In economic terms, berry freezing is a highly profitable business. The price of finished products in winter is several times its cost price, including all the costs of refrigeration units for freezing and storing frozen products. The technology of freezing technology has made it possible to export perishable berries to any country perishable berries to any country in the world, as if the necessary refrigeration containers, the products do not spoil for a long time. When food products or materials are exposed to low temperature, heat is removed products or materials, heat is removed from the surface of the object low-temperature processing is transferred by means of an intermediate coolant to the environment. As a result, the following is achieved the desired effect - cooling, freezing of the object of low-temperature processing or maintaining its temperature aat a certain level. Freezing a product involves cooling it to a temperature significantly lower than the corresponding temperature freezing. Frozen food and raw materials can be stored for many months for many months, i.e. much longer than when using moderately lowered temperatures. This is not only due to the purely quantitative difference in the low-temperature level of the processes of freezing and cold storage processes, but also due to the fact that in frozen most of the moisture is converted into a solid state. Therefore, microorganisms that feed osmotically, i.e. by absorbing liquid by absorption of liquid nutrient media, are deprived of the opportunity to use the ability to use solidified food products containing a very small proportion. The development of modern agriculture, along with obtaining high yields, requires solving the problem of long-term storage and high-quality processing of agricultural products. In this regard, one of the most important of the most important tasks is the development of new technologies for storage and processing of products, which would minimize crop losses, while appearance and useful properties of the products would be preserved in a natural and unchanged throughout the entire shelf life.

References

1. Бабич М. М. Проблеми забезпечення продовольчої безпеки в Україні. Агросвіт. 2017. №3. С. 32–39.
2. Буряк Р. І., Кузьменко С. В. Продовольча безпека України в умовах євроінтеграції. Інноваційна економіка. 2018. № 1-2. С. 20–26.
3. Rickman J. C., Barrett D. M. and Bruhn С. M. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of Sci Food Agric. 2007. № 87. P. 930–944.
4. Frozen Foods Handling. URL: http://www.cold.org.gr/library/downloads/Docs/FrozenFoodsHandling.pdf. (дата звернення 12.09.2023).
5. Li B., Sun D. W. Novel methods for rapid freezing and thawing of foods: A Review. Journal of Food Engineering. 2002. Vol. 54 (3). P. 175–182.
6. Wagner C. T., Martowicz M. L., Livesey S. A., Connor J. Biochemical stabilization enhances red blood cell recovery and stability following cryopreservation. Cryobiology. 2019. Vol. 45(2). P. 153–166.
7. DeAncos B., Sanchez-Moreno C., Pascual-Teresa D., Cano M.P. Freezing preservation of fruits. Handbook of Fruits and Fruit Processing. Oxford, UK : Wiley-Blackwell, 2012. P. 103–119.
8. Kotykova O., Babych M., Pohorielova O. Food loss and waste along the value chain of food products in Ukraine. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 2020. Vol. 6, No. 3. P. 191-220. https://are-journal.com/index.php/are/article/view/344/258 (дата звернення 05.09.2023).
9. Langelaan H. C., PereiradaSilva F., Thodenvan Velzen U., Broeze J., Matser A. M., Vollebregt M., Schroën K. Technology options for feeding 10 billion people – Options for sustainable food processing. European Union. 2013. Brussels, October 2013.
10. Сімахіна Г. О., Халапсіна С. В. Ефективність використання кріопротекторів при заморожуванні дикорослих і культивованих ягід. Наукові праці НУХТ. 2017. Т. 23, № 3. С. 179–185.
11. Єгоров Б. В., Лагодієнко В. В., Кордзая Н. Р. Удосконалення організаційно-економічного механізму формування регіональної системи продовольчого забезпечення. Вісник ХНАУ. Серія "Економічні науки". 2020. № 3. С. 317-331. https://doi.org/10.31359/2312-3427-2020-3-317.
12. Обладнання складів. Зберігання зерна і зернопродуктів / В. Ф. Ялпачик, Н. П. Загорко, О. Г. Скляр та ін. Мелітополь: Видавничий будинок ММД, 2018. 293 с.
13. Kiurchev S., Valentуna V., Kiurcheva L., Hutsol T., Semenyshyna I. Study of changes in currant during fast freezing. International Scientific and Practical Conference on Environment. Technology. Resources, ETR 2021Rezekne17 June 2021-18 June 2021 р. 113. https://doi.org/11610.17770/etr2021vol1.6539.
14. Паламарчук І. П., Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О., Паляничка Н. О. Застосування процеса флюїдизації для заморожування ягід. Науковий вісник ТДАТУ. 2022. Вип. 12, т. 2.
15. Kopjar M., Tiban N. N., Pilizota V., Babic J. Stability of anthocyanins, phenols and free radical scavenging activity through sugar addition during frozen storage of blackberries. J. Food Process. Preserv. 2009. Vol. 33. Р. 1–11. https://www.bib.irb.hr/425908 (дата звернення 22.09.2023).
16. Ponder A., Swietlikowska K., Hallmann E. The qualitative evaluation of the fruit of individual cultivars Rubus taking into account their usefulness to organic farming. J. Agric. Eng. Res. 2017ю Vol. 62. P. 99–102. URL: https://www.researchgate.net/publication/355826755_Preservation_ (дата звернення 11.09.2023).
17. Прісс О. П., Малкіна В. М., Калитка В. В. Інтегральне оцінювання антиоксидантного статусу плодових овочів. Восточно-Европейский журнал передовых технологий. 2014. Т. 5, №. 11. С. 38–41.
18. Масліков М. М. Способи швидкого заморожування харчових продуктів. Мясное дело. 2005. № 12. С. 54-55.
19. Белінська С. О. Управління безпечністю та якістю швидкозамороженої плодоовочевої продукції : дис. … д-ра техн. наук: 05.18.15. Київ: КНТЕУ, 2010. 356 с.
20. Процеси і апарати харчових виробництв. Теплообмінні процеси: підручник / В. С. Бойко, К. О. Самойчук, В. Г. Тарасенко, О. П. Ломейко. Мелітополь: ВПЦ «Lux», 2020. 330 с.
21. Машини, обладнання та їх використання при переробці сільськогосподарської продукції : навч. посібник: практикум / В.Ф. Ялпачик, В. О. Олексієнко, Ф. Ю. Ялпачик та ін. Мелітополь: Видавничий будинок ММД, 2015. 196 с.
22. Конструкції і розрахунки машин та апаратів переробних виробництв: підручник / В. С. Бойко, К. О. Самойчук, В. Г. Тарасенко, О. П. Ломейко та ін. Київ : ПрофКнига, 2021. 319 с.
Published
2023-11-15
How to Cite
Кюрчев, С., Верхоланцева, В., & Паляничка, Н. (2023). RESEARCH ON COLD STORAGE OF BERRIES. Proceedings of the Tavria State Agrotechnological University, 23(2), 46-53. Retrieved from https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/638
Section
Галузеве машинобудування