ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНОЛЕПТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЕМУЛЬСІЙНИХ СОУСІВ З ЙОДМІЩУЮЧИМИ ДОБАВКАМИ

  • Т. О. Колісниченко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-0560-9520
  • О. П. Прісс Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-6395-4202
  • Л. М. Кюрчева Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-8225-3399
  • К. А. Сефіханова Відокремлений підрозділ «Дніпровський факультет менеджменту і бізнесу» Київського університету культури https://orcid.org/0000-0002-7921-6108
Ключові слова: водоростева сировина, йодовміщуючі добавки, вакаме, комбу, емульсійний соус, органолептичні показники.

Анотація

Анотація. У статті розглядаються основні етапи, напрямки і доцільність використання йодвміщуючих добавок вакаме та комбу у виробництві емульсійних соусів. Проведено аналітично-експериментальні дослідження, з огляду на які зясована можливість ефективного використання водоростевої сировини в соусах емульсійного типу. Встановлено, що використання водоростевої сировини як йодовмісних добавок виявилося бажаним, оскільки водорості містять значну кількість органічного йоду легкозасвоюваних формах. Найпоширенішими джерелами є бурі морські водорості вакаме та комбу. Тому вважається, що додавання вищезазначених водоростей навіть у не великій кількості до складу емульсійних соусів не тільки не погіршить органолептичних показників, а і задовольнить добову потребу людини в йоді, оскільки це досить важливо і актуально в умовах йоддифіциту.
Проведений органолептичний аналіз емульсійних соусів, результат якого показав, що розроблені соуси мають смакові властивості, які є звичними для споживачів і позитивно впливатимуть на сприймання інноваційного продукту. Для оцінки якості соусів емульсійного типу було застосовано бальну систему оцінювання на основі та з урахуванням коефіцієнта важливості, що дозволило в значній мірі продемонструвати високу якість органолептичних показників одержаних соусів.

Опубліковано
2023-11-15
Як цитувати
Колісниченко, Т., Прісс, О., Кюрчева, Л., & Сефіханова, К. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНОЛЕПТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЕМУЛЬСІЙНИХ СОУСІВ З ЙОДМІЩУЮЧИМИ ДОБАВКАМИ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 23(2), 186-194. Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/649